Stránky

streda 23. decembra 2009

Kokosky (sexi vianočné koláčiky)

Tieto Vianoce som piekla tieto malé čokoládovo-kokosové koláčiky. Naspodu je malý okrúhly keksík, na ktorom dookola nastriekaný čokoládový krém, v strede je troška malinového džemu a navrchu je kokosová špička z bielkového snehu. Dokonalosť, však? Je to síce pracné a časovo náročné, ale stojí to za to.
_______________________________________
Najprv si upečieme kokosové špičky:
Kokosové špičky:
- 125 g kokosu
- 125 g bielok (cca zo 4 vajec)
- 250 g kryštálového cukru

1. Bielky s cukrom dáme do misky, ktorú postavíme na hrniec s vriacou vodou a šľaháme. Sneh je správne vyšľahaný vtedy, keď doňho strčíme prst a sneh nám na ňom zostane a vytvoríme špičku. Potom primiešame varechou kokos. Plech vyložíme papierom na pečenie a striekame naň špičky.

2. Špičky pofŕkame vodou a sušíme pri 50 – 100 stupňoch do ružova. Bude to trvať dlho, treba ich priebežne skúšať. Mali by však byť v strede ešte trochu ťahavé. Necháme trochu vychladnúť a teplé ich dáme preč z papiera.

Ďalej si upečieme spodné keksíky - toľko, koľko máme kokosových špičiek.
Cesto:
- 150 g hladkej múky
- 125 g masla
- 35 g práškového cukru
- 1 žĺtok

3. Všetky ingrediencie zmiesime. Ak sa nám zdá zmes príliš sypká a nedá sa vymiesiť, pridáme ešte trochu masla. 

4. Cesto vyvaľkáme len na pár milimetrov (skutočne to stačí úplne tenučké) a povykrajujeme kolieska.

5. Pečieme na papieri na pečenie pri 180 stupňoch asi 5 minút. Ešte horúce ich rýchlo pozbierame.

Potom si pripravíme krém:
Krém:
- 5 vajec
- 225 g práškového cukru
- 80 g čokolády
- 250 g masla

6. V mise si vyšľaháme maslo. Nad parou roztopíme čokoládu. Misku s čokoládou dáme bokom a nad parou vyšľaháme v ďalšej miske vajcia s cukrom do husta (trvá to aj 20 minút), potom pridáme roztopenú čokoládu a ešte raz dobre prešľaháme. Do masla po troške pridávame teplé vyšľahané vajcia. Necháme vychladnúť.

7. Na každý keks nastriekame dookola krém pomocou zdobiaceho vrecka.

Dokončenie:
- 1 pikantný džem - ja som dala malinový
- 200 g čokolády
- 200 g Cery alebo podobného tuku

8. Do stredu každého kolieska dáme džem - tiež som to robila pomocou zdobiaceho vrecka.
 9. Na každý koláčik položíme špičku z kokosu a jemne pritlačíme. Necháme stuhnúť v chlade. Nakoniec si rozpustíme nad parou čokoládu s tukom, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom v nej namočíme všetky koláčiky do polovice. Necháme v chlade stuhnúť.

2 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!