Tieto Vianoce som piekla tieto malé čokoládovo-kokosové koláčiky. Naspodu je malý okrúhly keksík, na ktorom dookola nastriekaný čokoládový krém, v strede je troška malinového džemu a navrchu je kokosová špička z bielkového snehu. Dokonalosť, však? Je to síce pracné a časovo náročné, ale stojí to za to.
Najprv si upečieme kokosové špičky:
Kokosové špičky:
- 125 g kokosu
- 125 g bielok (cca zo 4 vajec)
- 250 g kryštálového cukru
1. Bielky s cukrom dáme do misky, ktorú postavíme na hrniec s vriacou vodou a šľaháme. Sneh je správne vyšľahaný vtedy, keď doňho strčíme prst a sneh nám na ňom zostane a vytvoríme špičku. Potom primiešame varechou kokos. Plech vyložíme papierom na pečenie a striekame naň špičky.
2. Špičky pofŕkame vodou a sušíme pri 50 – 100 stupňoch do ružova. Bude to trvať dlho, treba ich priebežne skúšať. Mali by však byť v strede ešte trochu ťahavé. Necháme trochu vychladnúť a teplé ich dáme preč z papiera.
Ďalej si upečieme spodné keksíky - toľko, koľko máme kokosových špičiek.
Cesto:
- 150 g hladkej múky
- 125 g masla
- 35 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 150 g hladkej múky
- 125 g masla
- 35 g práškového cukru
- 1 žĺtok
3. Všetky ingrediencie zmiesime. Ak sa nám zdá zmes príliš sypká a nedá sa vymiesiť, pridáme ešte trochu masla.
4. Cesto vyvaľkáme len na pár milimetrov (skutočne to stačí úplne tenučké) a povykrajujeme kolieska.
5. Pečieme na papieri na pečenie pri 180 stupňoch asi 5 minút. Ešte horúce ich rýchlo pozbierame.
Potom si pripravíme krém:
Krém:
- 5 vajec
- 225 g práškového cukru
- 80 g čokolády
- 250 g masla
Krém:
- 5 vajec
- 225 g práškového cukru
- 80 g čokolády
- 250 g masla
6. V mise si vyšľaháme maslo. Nad parou roztopíme čokoládu. Misku s čokoládou dáme bokom a nad parou vyšľaháme v ďalšej miske vajcia s cukrom do husta (trvá to aj 20 minút), potom pridáme roztopenú čokoládu a ešte raz dobre prešľaháme. Do masla po troške pridávame teplé vyšľahané vajcia. Necháme vychladnúť.
7. Na každý keks nastriekame dookola krém pomocou zdobiaceho vrecka.
Dokončenie:
- 1 pikantný džem - ja som dala malinový
- 200 g čokolády
- 200 g Cery alebo podobného tuku
- 200 g čokolády
- 200 g Cery alebo podobného tuku
8. Do stredu každého kolieska dáme džem - tiež som to robila pomocou zdobiaceho vrecka.
Milujem mini zakusky......volame ich "jednohubky" , viete si predstavit preco :D
OdpovedaťOdstrániťjasne jasne :-D
OdpovedaťOdstrániť