pondelok 17. augusta 2009

Lasagne (moja diétnejšia verzia)

Zbožňujem lasagne, ale preferujem môj upravený recept. Klasické lasagne sú totižto plátky cestovinového cesta poprekladané s vrstvami ragú a bešamelu. A ja nevidím dôvod, prečo by tam bešamel mal byť za každú cenu, pretože na chuti nijako nepridáva (pretože naozaj nemá žiadnu chuť) a taktiež pridáva jedlu obrovské množstvo zbytočných kalórií, keďže je hlavne z masla a bielej múky. Preto robím lasagne len z plátkov cestovín a paradajkovej omáčky s mletým mäsom a nemajú chybu. Najjednoduchšie je kúpiť si lasagne bez varenia - tvrdé cestovinové plátky, ktoré sa uvaria počas zapekania v rúre a to tak, že nasiaknu vodu z omáčky. Preto treba ale urobiť obrovské množstvo omáčky, pokojne riedkej, až polievkovej konzistencie, pretože zapekaním v rúre sa voda vsiakne do cestovín alebo odparí.

Cuketový nákyp

Toto je ideálny spôsob na zbavenie sa prebytočných cukiet zo záhrady. Tento recept totižto znesie aj väčšiu odrastenú cuketu a nič to na chuti nepokazí. Našla som ho v júlovom Apetite z roku 2006. Dá sa jesť len tak - teplý aj studený. Mne sa k tomu asi najviac hodí acidofilné mlieko alebo zakysanka a ak vám chýba príloha, tak potom varené zemiaky.

štvrtok 6. augusta 2009

Ako som sama zvládla grilovanie plodov mora...

Moji rodičia objavili v Chorvátsku nádherné mestečko s vlastným rybím trhom, kde boli už tri krát po sebe na dovolenke. Ja som sa tam vybrala tento rok tiež už druhý krát, ale vo dvojici a bez rodičov. Tiež som si chcela ísť kúpiť ráno na rybí trh ryby a morské plody a večer si ich ogrilovať, tak, ako to vždy na dovolenke robil môj otec. Nevedela som si to bez toho predstaviť, pretože som posadnutá plodmi mora, najmä kalamármi a chobotnicami. Tak som sa tiež vybrala skoro ráno aj s Peťom na trh a kúpila som si nádherné ryby a kalamáre a nepravú chobotnicu, pretože pravú nemali, lebo proste neulovili (to ma naštvalo).

Kruté zistenie bolo, že všetko bolo neočistené a nevypitvané. Môj otec to vždy urobil sám, ale nejako som si to neuvedomila. Tak som sa po príchode do nášho prenajatého apartmánu pustila do čistenia. Dosť ma to vydesilo, lebo to bolo miestami dosť nechutné, ale povedala som si, že nie som žiadna padavka a zvládnem to. Na obrázku hore je už očistený kalamár - stiahnutý zo slizkej sivej pokožky.

Toto je detail na drobné chápadielká ktoré visia z hlavy kalamára.

Toto je záber vnútorností kalamára. A keď sa vyberú, ostane pod nimi takáto chrbtica - priesvitná a pružná.

A toto je nepravá chobotnica a pod ňou neočistený kalamár - ešte so sivou pokožkou.

Pohľad na chápadlá nepravej chobotnice zbavenej hnedej pokožky.
A tu už grilujeme ryby a kalamára.
A chápadlá chobotnice... (a to vľavo je grilovaný syr:-)
A k dobrej grilovačke treba aj nejaký skvelý drink samozrejme...