streda 20. januára 2010

Cestoviny so špenátovou omáčkou

Dlho som mala dilemu, či sem vôbec zverejniť tento recept. Nejde o žiadnu gastronómiu, o žiadnu zdravú stravu a ani kreativitu, Je úplne jednoduchý, prostý a "intrákový" recept. Zverejňujem ho napokon z čistej nostalgie, pretože som toto jedlo varila snáď milion krát ešte za študentských čias a zakaždým nás to vtedy tak nadchlo :-D

nedeľa 17. januára 2010

Snickers mufinky

Toto sú moje úplne prvé mufinky. A podarili sa skvele. Mufinky sú najjednoduchší pečený koláč na svete. Tieto mafinky so Snickers sú hotové za pol hodiny vrátane doby pečenia a sú naozaj dobré. A len tak mierne sladké, čo mne osobne veľmi vyhovuje. 

Baklava

Baklava je medovo-orechový, veľmi sladký koláč z cesta filo/phyllo (u nás je mu najpodobnejšie lístkové cesto, z ktorého som ho ja aj piekla). Má pôvod v krajinách bývalej Otomanskej ríše (súčasné Turecko), ako aj v Iráne, Kaukaze a väčšine krajín strednej a juhozápadnej Ázie.

piatok 1. januára 2010

Klasický hamburger

Môj prvý pokus o hamburger. Naštudovala som si hamburgery z Apetitu, z knihy Grilovanie (ktorú odporúčam!!!), z knihy s receptami z mletého mäsa, z knihy od Gordona Ramsaya Raj v kuchyni a z knihy Nigella Express od Nigelly Lawson a napokon som sa rozhodla pre klasický recept, ktorý bol vo všetkých knihách spomínaný najčastejšie. Môj hamburger je vlastne mix z viacerých receptov.

Kokosové želé s jahodovým pyré

Tento dezert mi veľmi chutil a neviem, či preto, že je taký úžasný, či preto, že som po pol roku jedla jahody a boli mi také vzácne. Každopádne je to až trápne jednoduchý recept, ideálny pre úplných začiatočníkov. Naozaj úplných:-) Pôvodný recept je odtiaľto, ale teraz, keď som ho už vyskúšala, zistila som, že treba dať viac želatíny, takže sa radšej riaďte množstvami v mojom recepte.