nedeľa 28. novembra 2010

Gin s granátovým jablkom podľa Jamieho Olivera


Sú ťažké časy a to niekedy chce panáka. A ako ja vravím: keď už sa opiť, tak aspoň s noblesou ako dáma!

Tento drink rozhodne JE noblesný.

Recept je od Jamieho Olivera. Do panáka nasypete zrniečka z granátového jablka, zalejete ginom a navrch dáte 1 kopcovitú čajovú lyžičku ľadovej drte. A potom si urobte ešte jeden ďalší. A ešte aspoň jeden:-)

piatok 19. novembra 2010

Čokoládový lava cake

Postupovala som podľa receptu v tomto videu, kde tento recept nazývaju suflé, pričom to suflé nie je (recept na čokoládové suflé začína až po 25 minútach videa). Je to koláč s tekutým vnútrom, čiže "lava cake". Je to expresná záležitosť, celá príprava i s pečením trvá 25 minút. A všetci čokofanatici si prídu na svoje. Jediný problém pri pečení lava cake je odhadnúť správnu dobu pečenia. Ten Talian v tom videu vraví, že stačí len 10 minút, ale isto ste si všimli aké maličké má formičky. Moje misky na suflé sú relatívne veľké, čiže ja som svoj lava cake piekla asi 17 minút, čo som ale prešvihla, lebo bolo upečené viac ako by malo byť. Takže ideálna doba by bola tak 15 minút. Ak máte dilemu ako dlho budete piecť ten váš koláčik, pozrite si to video, aby ste mali predstavu, akú má mať asi konzistenciu a potom už len striehnite pre rúre a čakajte, kým začne koláčik rásť dohora a potom ho hneď vyberte. Pretože keď ho tam necháte príliš dlho, budú z neho mufinky.

Špagety carbonara údeným lososom

Myslela som si, že carbonara je taká klasika, na ktorej sa nedá nič pokaziť. Pred týždňom som ale zažila, že kuchár špagety úplne ohrial a vajcia sa vyzrážali a z carbonary sa stali cestoviny s vajcom. A tak si vravím, že asi má zmysel zavesiť špagety carbonara na môj blog, že to pre niekoho môže predsa byť prínosom. Na Internete som našla nápad na lososovú carbonaru, čo je perfektná obmena! Mňaaam! (Keby ste ale predsa mali chuť na klasické špagety carbonara so slaninkou, spoľahlivý recept nájdete tu.) Tieto špagety sú skvelé najmä preto, lebo sú hotové za 15 minút a chutia určite každému.

pondelok 15. novembra 2010

I love you sliepočka

Musela som vám ukázať tieto dve krásne fotky. Ja som z nich úplne dojatá. No nie je to dievčatko roztomilé?

Takýto rovnaký vzťah k sliepkam má aj moja stará mama. Ona sa s nimi chodí pravidelne porozprávať a každá sliepka potom automaticky príde k starej mame, aby ju pohladkala. Žeby som si aj ju takto odfotila s tými sliepočkami? :-)

pondelok 8. novembra 2010

Toasty s arašidovým maslom a banánmi

Tieto toasty vraj boli najobľúbenejším jedlom Elvisa Presleyho. On si do nich vraj ešte vkladal aj plátky opečenej slaniny a vraj práve vďaka nim tak pribral a už z neho nebol taký fešáčisko:-)

Keď odmyslíme tú šialenosť so slaninou, toasty sa robia jednoducho len tak, že jeden plátok pečiva potriete nahrubo arašidovým maslom, na druhý plátok natriete popučený banán a toast opečiete na panvici na masle.

Mne osobne tieto toasty chutili, ale asi ich nebudem jedávať často, pretože sú naozaj kalorická bomba. Celkovo sendviče nemajú nijakú extrémne výraznú chuť, sú len príjemne sladké, preto si myslím, že by určite chutili malým deťom. Mňa na nich najviac baví ta kombinácia jemne sladkého banánu a jemne slaného arašidového masla. Mňam.