piatok 25. novembra 2011

Hráškovo-mätová polievka s lososom

Recept na túto polievku mám z knižky s diétnymi receptmi, takže všetci nadšenci zdravej životosprávy zachovajte pokoj:-) A okrem toho, že je diétna, je aj fakt dobrá!

pondelok 21. novembra 2011

Čokoládové truffles s badiánom a škoricou

Pokiaľ ide o čokoládu, najradšej zo všetkých jej podôb mám práve čokoládové truffles (alebo lanýže, ako im hovoria naši českí susedia, ale my na Slovensku žiaden ekvivalent bohužiaľ nemáme). Pre mňa je toto vrcholná dobrota. K tomu netreba nič dodávať.

Konečne som sa dokopala urobiť si ich doma, pretože som vedela, že to nie je žiadna veda. Práve naopak. Náročnosť je nulová a efekt veľkolepý. Ak sa do nich pustíte, môžete si ich urobiť len také čisto čokoládové alebo ak máte chuť na trochu Vianoc, pridajte škoricu a badián ako ja. A ak sa vám chce experimentovať, urobte si kávové, vanilkové, pepermintové, orieškové... je to len na vás! Truffles chutia podľa mňa najlepšie, keď sú obalené v kakaovom prášku, ale môžete ich obaliť samozrejme aj v strúhanom kokose, mletých orechoch a podobne.

sobota 19. novembra 2011

Moja najobľúbenejšia francúzska zálievka na akýkoľvek listový šalát

Tento recept som chcela uverejniť už dávnejšie, ale prišlo mi to trápne, lebo je príliš obyčajný. Nakoniec som sa ale rozhodla, že sem túto zálievku dám, lebo je jednoducho fantastická a zaslúži si to. Listový šalát prakticky s inou zálievkou ani nerobievam. Zbožňujem ju. Bez debaty.
P.S. Ak nie ste kamoši s cesnakom, samozrejme ho môžete vynechať.

streda 16. novembra 2011

Ružový coleslaw

Klasický coleslaw je z mrkvy, kapusty a majonézy. Môžete s ním ale samozrejme robiť malé obmeny a experimenty. Moja dnešná obmena vyzerá nasledovne:

pondelok 14. novembra 2011

Šampiňóny na víne a zázvore s gnocchmi a šalviovým maslom

Raz za týždeň chodím na obed do vegetariánskej reštaurácie/jedálne Green Bar v Olomouci, v ktorej som odkukala aj tento nápad na gnocchi so šampiňónmi. Každý deň je úplne iná ponuka a za necelý rok, čo tam chodím, som tam ešte ani raz nevidela to isté jedlo. Tomu hovorím kreatívny kuchár! Keď pôjdete niekedy okolo, určite sa zastavte. Odporúčam!

Najlepšie jedlo, ktoré som tam doteraz jedla sú práve tieto šampiňóny s gnocchmi. Keď som ich tam jedla, ani som nedýchala a ani som neprežúvala, len som to hltala:-D Tak som sa pokúsila doma napodobniť tento recept a myslím, že sa mi to podarilo a chutilo to takmer rovnako.

štvrtok 10. novembra 2011

Prvé foodbloggerské stretnutie v Chefparade

Pred 10 hodinami som bola na úžasnej a vydarenej akcii, ktorá naozaj stála za to! Prvé oficiálne stretnutie foodbloggerov organizoval Tomáš z Foodissima, šikovný to chlapec! Tu na jeho stránke si môžete pozrieť jeho fotky z tejto akcie, ktoré sú oveľa lepšie ako tie moje, tak si ich určite pozrite! Mne sa úprimne fotiť veľmi nechcelo - chcela som si to proste len užívať:-) A bolo čo si užívať! Celé sa to odohralo v Chefparade, čo je bratislavská škola varenia, ktorá ponúka kurzy varenia pre začiatočníkov aj pokročilých. 
 Lucka, Danka a ja v našom sushi & tempura družstve:-)
 Kohút na víne... bol... d - o - k - o - n - a - l - ý...
California rolky s kuraťom v panko strúhanke a mangom.
 Pán usporiadateľ. Počas celého večera vyťahoval stále väčší a väčší foťák:-D
 India!
 A Martinka robí lava cake.
 Deniska pokračuje v lavakejkovaní....
 A ďalšia Martinka s pánom kuchárom...
 Zanechali sme po sebe stopu:-)
Po odchode z akcie sme mali všetci rovnaký pocit - šťasný a prejedený. Ja som sa bavila naozaj perfektne. Zistila som, že Lucia z Lucy loves to bake je úžasná, veselá kopa a je aj správne pojašená, že Martinka z Dulce de Leche je naozaj taká kočka ako na fotkách, že Aďka z Food4Fun je veľmi zlatá a veselá, že Zuzka z Na tanieri má dvojníka a pečie najúžasnejšie orechové tyčinky, že Tomáš z Foodissima a Viktor z Delikatesy vyzerajú z diaľky úplne rovnako, že Kinga z Kinga blogger sa volá naozaj Kinga, že Danka z Dora´s art a Ľubka z Colores, Sabores, Olores sú mladé a milé kočky atď atď. 
Čo sa týka samotnej školy Chefparade, je to ozajstná paráda. Pán kuchár bol úžasný, radosť sa od neho učiť.

Určite dnes pokukajte aj po iných foodblogoch, budú sa určite hemžiť podobnými príspevkami s ďalšími fotkami a novými postrehmi. Ja už končím, lebo si chcem ešte užiť to, že som v Bratislave a frčím výstavu Davida Lachapella do Pálffyho paláca. 

Tak zatiaľ.
Líbám.
Vaša Aneta

pondelok 7. novembra 2011

Zapečené hrušky s ríbezľami a drobeničkou

Vydarený pokus o relatívne diétny a sezónny dezert. 
Ak drobeničku urobíte z pohánkových vločiek ako ja, tak potom už naozaj nemusíte mať žiadne výčitky svedomia. Ak vám je svedomie ukradnuté a chcete si užívať život, servírujte tento dezert s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Tento jednoduchý a blbuvzdorný dezert urobíte za pár minút. Hrušky môžete nahradiť jablkami a čierne ríbezle zas čučoriedkami. Celý nákyp sa dá upiecť aj vo veľkom pekáči a každému naberiete porciu na tanierik alebo upečte mini porcie v miskách na suflé ako ja.