piatok 17. februára 2012

Čínske rezance s hovädzím steakom, klíčkami a stonkovou brokolicou podľa Jamieho

Tak a konečne som vyskúšala prvé kompletné menu z knihy Jamie Oliver: 30 minút. No vlastne nie celé, k menu sa ešte podával ibištekový čaj a ten som už neurobila:-) Každopádne jedlo chutilo úplne fantasticky a bol to naozaj zážitok. V recepte som ešte upravila malé detaily, takže vám sem napíšem tú moju verziu.

nedeľa 12. februára 2012

Valentínske blondies s vlašskými orechami

Čo sú blondies? Blondies sú sestry legendárnych brownies. Brownies sú z hnedej čokolády, blondies sú z bielej. Aké logické:-) Brownies & blondies sú z kategórie top najlepších a najhriešnejších dobrôt na svete. Vyzerajú nudne a nenápadne. Po zahryznutí však zistíte, že to nie je koláč z obyčajného cesta, ale zo žuvačkovito-ťahavo-vlhko-lepkavej hriešne dobrej hmoty. Láska na celý život.

Toto je môj prvý pokus o blodnies a podarili sa úžasne. Ak máte chuť vyskúšať brownies, odporúčam tieto pepermintové alebo tieto s arašidovým maslom.

Kvôli tomu, že som ich piekla ako valentínsky darček, urobila som ich do malých srdiečkových formičiek, vy si ich ale samozrejme môžete upiecť v normálnej kruhovej alebo štvorcovej forme. Doporučujem dvojitú dávku, lebo jedna naozaj nestačí. Polovicu cesta som nechala v pôvodnej farbe a polovicu som zafarbila len tak z valentínskej roztopaše na červeno. Vy farbiť samozrejme nič nemusíte, je to vec vkusu.

štvrtok 9. februára 2012

Šalát z baby špenátu, údenej makrely a červenej repy

Skvelý tip na ľahký obed alebo večeru. A ak chcete, aby bolo jedlo sýtejšie, pridajte aj pár zemiakov uvarených v šupke a nakrájaných na väčšie kocky. Brú chuť!

piatok 3. februára 2012

Treska s glazovanou cibuľkou a zelerovou kašou


Treska s glazovanou cibuľkou
inšpirácia z Apetit online
/4 porcie/
- 4 filety z tresky
- 2 veľké cibule, najemno nakrájané
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
- 1 PL bieleho octa
- 1 PL medu, príp. iného sladidla
- 1 ČL nasekaného rozmarínu
- 1 ČL nasekaného tymiánu
- 2 bobkové listy
- olivový olej, korenie, soľ

1 Na panvici zozohrejte olivový olej a na strednom plameni opečte cibuľku a cesnak, kým nezmäknú. Pridajte ocot, med a bylinky a duste, kým všetko nezozlatne. Osoľte, okoreňte a nechajte vychladnúť niekde bokom. Napokon vyberte bobkové listy a vyhoďte ich.

2 Rúru predhrejte na 200 stupňov. Filety umyte, osušte, osoľte a položte na plech potretý olivovým olejom. Navrstvite na ne cibuľku. Ryby ešte pokvapkajte olivovým olejom a pečte 15 minút.

Zelerová kaša
inšpirácia z januárového Apetitu 2012
/4 porcie/
- 5 PL olivového oleja
- 6 strúčikov cesnaku
- 1/2 ČL nasekanej sušenej čili papričky
- 1 PL nadrobno nasekaného tymiánu
- 2 veľké buľvy zeleru
- trocha bieleho vína (nemusí byť)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Zeler očistite a nakrájajte na kocky. V kastróli opečte na rozohriatom oleji cesnak a čili. Pridajte zeler a tymián. Všetko premiešajte a osoľte. Plameň znížte na minimum, zatvorte kastról pokrievkou a duste 40 minút. Občas zeler premiešajte a podlejte vínom alebo vodou, aby sa zelenina neprichytávala. Uvarený zeler môžete ešte popučiť pučidlom na zemiaky.