sobota 3. mája 2014

Šalát zo syra halloumi, špargle, polosušených paradajok a cukety inšpirovaný Ottolenghim

Ottolenghiho knihu ešte zatiaľ nemám ani jednu Našla som ale veľa jeho skvelých receptov online, nechala som sa inšpirovať a pripravila som si takýto skvelý obed! 

Ak chcete vyskúšať aj iné recepty zo syra halloumi, odporúčam napríklad tieto zeleninové špízy so syrom halloumi s medovo-horčicovým dresingom alebo tieto grilované papriky plnené syrom halloumi alebo tieto vegetariánske burgery zo šampiňónov a syra halloumi.
_______________________________________
Ingrediencie pre 2 osoby:
- 2 malé cukety
- cca 10-20 cherry paradajok, záleží od ich veľkosti
- 250 g špargle (bielej alebo zelenej)
- 1 balíček syra halloumi (t.j. cca 250 g)
- bazalkové pesto
- olivový olej, soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Paradajky rozkrojte na polovice a šupkou dole ich poukladajte do menšieho pekáčika alebo na plech. Pokvapkajte ich olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Pečte ich cca 30 minút, prípadne viac, kým nebudú napoly usušené. Hotové paradajky vyberte von z rúry a nechajte ich trochu ochladnúť.

Grilovaciu panvicu rozpáľte a nasucho na nej opečte na tenké plátky nakrájanú cuketu. 

Kým budete cuketu opekať vo várkach, priveďte k varu vodu vo väčšom hrnci a osoľte ju. Ak idete použiť bielu špargľu, škrabkou očistite celé stopky a ak idete použiť zelenú, čistite len spodnú tretinu. Odrežte drevnaté spodky zo špargle. Špargľu vložte do vriacej vody a varte ju 3 minúty, ak je zelená a cca 5 minút, ak je biela (dosť záleží od hrúbky bielej špargle). Uvarenú špagľu zlejte.

Keď doopekáte aj posledné plátky cukety, na panvicu rozložte 0,5 cm hrubé plátky syra halloumi. Opekajte ho z každej strany 2 minúty.

Na servírovací tanier alebo misu naukladajte špargľu, cuketu, paradajky a syr halloumi a pokvapkajte ich pestom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!