pondelok 10. novembra 2014

Hruškovo-karamelový koláč s orechovou mrveničkou

Audine nás všetkých spolužiakov z jazykovky pozvala k sebe na párty. Audine je klimatologička a po večeroch vyučuje pantomímu. Je rodená Parížanka, ale oblieka sa ako vedúca skautského oddielu. Nevlastní mobilný telefón a má doma meter široké keramické prasa, ktoré raz našla v kontajneri. Takže je dostatočne divná, aby sme si my dve rozumeli :-) 

Každý sme mali priniesť nejakú dobrotu, tak som sa rozhodla priniesť koláč a Becherovku. Becherovka mala obrovský úspech! Teda najmä u spolužiakov z východného bloku. Malajzijčania boli z nej trošku v strese, ale zo slušnosti dopili :-D

Recept na tento koláč sa nachádza v novembrovom Apetite 2013. Prepísala som ho sem, pretože som urobila v receptu jednu zmenu dosť dôležitú na to, aby hrušková náplň držala pohromade aj po rozkrojení torty. Vopred upozorňujem, že je to dosť prplavý a zdĺhavý recept.
__________________________________________
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 PL krupicového cukru
- 1/4 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 180 g studeného, na kocky nakrájaného masla
- 1 ČL vanilkového extraktu
Náplň:
- 1 vanilkový lusk alebo 3 ČL vanilkového extraktu
- 2 zvitky škorice
- 250 ml smotany na šľahanie
- 8 hrušiek, ošúpaných, zbavených jadierok a nakrájaných na kocky
- 50 g hladkej múky
- 1 PL bieleho vínneho octa
- 275 g krupicového cukru
Orechová mrvenička:
- 75 g hladkej múky
- 1 ČL mletej škorice
- 90 g hnedého cukru
- 80 g masla, rozpusteného
- 60 g vlašských alebo pekanových alebo lieskových orechov, nasekaných nahrubo

1. Na cesto zmiešajte múku, cukor a kypriaci prášok. Pridajte maslo a spracujte ho na mrveničku. Perfektne to ide pomocou robota. Pridajte extrakt a postupne prilievajte 80 ml vody. Vypracujte hladké pevné cesto a dajte ho na 30 minút do chladničky.

2. Na orechovú mrveničku zmiešajte všetky ingrediencie v miske a odložte ju bokom.

3. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Vanilkový lusk rozrežte a vyškrabte z neho čierne semienka. Semienka, prázdny lusk a škoricu pridajte do malého kastrólika s mliekom. Priveďte k varu a nechajte stáť. 

4. Vo veľkej mise zmiešajte nakrájané hrušky s múkou, aby sa pekne obalili.

5. Ocot a 125 ml vody vlejte do ďalšieho hrnca, prisypte cukor a zahrievajte ich na strednom plameni bez miešania. Keď sa cukor rozpustí, zvýšte plameň na maximum a nechajte variť, kým zmes sama od seba nezhnedne (mne to trvalo až 15 minút). Akonáhle zhnedne, odstavte karamel zo sporáka. Zo smotany vyberte vanilkový lusk a škoricu a smotanu vlejte do karamelu. Zmiešajte ich a prilejte k hruškám. Na záver dobre zmiešajte hrušky s karamelom.

6. Cesto vytiahnite z chladničky a vyvaľkajte ho do kruhu o hrúbke 3 mm. Vyložte cestom kruhovú formu o priemere 23 cm. Dno popichajte vidličkou. Na cesto navrstvite hrušky a posypte ich orechovou mrveničkou. Formu zakryte hliníkovou fóliou a pečte 1 hodinu a 40 minút. Potom pečte koláč ešte odokrytý ďalších 20 minút. Pred podávaním nechajte aspoň 4 hodiny stáť v chladničke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!