štvrtok 13. novembra 2014

Sýta zeleninová polievka s údenou slaninkou a krúpami pre zahriatie a pokoj na duši :-)

Od detstva som závislá na klasickej zeleninovej polievke s jačmennými krúpami. Pravidelne si varím jej rôzne variácie. Pre mňa je to to najväčšie comfort food, čo môže byť. A táto verzia sa mi páči obzvlášť. Tá trocha slaniny (v mojom prípade údená šunka) spôsobí jemnú údenú chuť a už to ani zďaleka nie je klasická zeleninová polievka. Taktiež som pyšná, že som našla spôsob ako použiť vo varení kel a súčasne nevyprodukovať sivastú hmotu a puch v kuchyni. Totižto keď sa kel dlhšie varí, zosivne a nadobudne svoju špecifickú chuť - pre niektorých pachuť. Tým, že som ho tentokrát varila len minútu, zostal krásne celistvý, zelený a jeho chuť nijako neprebila ostatné ingrediencie.

_____________________________________
Ingrediencie:
- 250 g údenej slaniny s čo najväčším podielom mäsa (ja som použila vlastne skôr už takú údenú šunku s cca 30% tuku)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 stopky stopkového zeleru, prípadne štvrtinu zelerovej buľvy
- 4 mrkvy
- 5 guľôčok čierneho korenia
- 4 guľôčky nového korenia
- 2 bobkové listy
- 1 ČL rasce
- 2,5 litra slepačieho vývaru
- 1 vanička šampiňónov (i keď s takými lesnými hubami to musí byť naozaj zážitok!)
- tretina z hlavy kelu
- 3/4 šálky jačmenných krúpov

Nakrájajte si slaninu a cibuľu nadrobno. Očistite mrkvu a prípadne aj buľvu zeleru a nakrájajte na malé kocky. Ak používate stopkový zeler, nakrájajte ho na kolieska. Očistite i cesnak. Porozkrajujte šampiňóny zhruba na štvrtiny (záleží od veľkosti šampiňónov). Z listov kelu vyrežte tvrdé stonky a listy nakrájajte na štvorce.

Rozpáľte veľký hrniec a opečte v ňom sprudka slaninu. Ak obsahuje skutočne málo tuku, pridajte glg oleja. Zhruba po 4 minútach pridajte aj cibuľu a opekajte zhruba ďalšie tri minúty. Pridajte prepučený cesnak, nakrájanú mrkvu a zeler. Miešajte a opekajte zhruba 5 minút, kým zmes nezačne chytať farbu. Keď vidíte, že začína hnednúť, pridajte hneď koreniny a zalejte vývarom. Varte 10 minút, kým nebude mrkva a zeler al dente. Potom pridajte šampiňóny a varte ďalších 5 minút. Nazáver skontrolujte, či sú všetky druhy zeleniny dovarené. Ako posledný krok vsypte kel. Nechajte variť 1 minútu, potom celý hrniec dajte mimo sporáka a nechajte polievku aspoň ešte hodinu postáťzakrytú pokrievkou, aby kel došiel.

V samostatnom hrnci priveďte k varu aspoň liter a pol vody a vsypte do nej krúpy. Varte ich kým budú také, aké ich máte radi. Ja ich preferujem také dosť gumovité. Sceďte ich a prepláchnite studenou vodou. Uchovávajte ich v samostatnej nádobe a dodatočne dajte krúpy do každej porcie. (Kebyže ich uvaríte rovno v polievke, polievka by sa veľmi zakalila a taktiež by sa časom rozmočili a na druhý deň by ste si na polievke už veľmi nepochutili.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!