nedeľa 30. marca 2014

Empanadas s pórovo-slaninovou plnkou

Naliehala som na señora, aby sme si doma urobili nejaké latinskoamerické jedlo, ktoré mu bude pripomínať domov. A keďže najnostalgickejším jedlom sú pre neho práve empanadas, naštudovala som si o nich všetko potrebné a naberala som odvahu na ich pečenie. Dlho som sa odhodlávala do ich prípravy, pretože som ich vždy jedla len v berlínskych latinskoamerických reštauráciach a ťažko povedať, či boli dostatočne autentické. Napokon sa mi tie moje naozaj vydarili a señor tvrdil, že chutia úžasne a dokonca aj autenticky. 

Tieto empanadas sú plnené slaninou, pórom a syrom. Empanadas pokladám za veľmi praktické jedlo; môžete ich jesť na raňajky, obed, večeru, dajú sa ľahko zbaliť na piknik a keďže sa jedia rukou, sú skvelé i na párty. Chutia skvele teplé a aj pri izbovej teplote. Často sa servírujú so šalátom alebo salsami.
Ja som k nim tentokrát pripravila avokádovú salsu guacamole, ktorej recept je tu a taktiež salsu frescu, známu aj ako pico de gallo, čo je salsa z paradajok a koriandru - tu nájdete VIDEORECEPT. A ak chcete vyskúšať aj inú náplň do empanadas, odporúčam typické empanadas z argentínskej Mendozy, ktoré sú plnené hovädzím, olivami a vajíčkom.

pondelok 24. marca 2014

Kakaovo-čerešňová bezé torta

Pred troma týždňami som prvý krát robila tortu z bezé (resp. vrstvenú Pavlovu); bola kokosovo-ananásová a absolútne som sa do nej zamilovala. Chcela som ďalej zaexperimentovať s bezé tortami a preto som tentokrát urobila túto variáciu na spôsob schwarzwaldskej torty.

Bezé torta je tak trošku škaredá, príšerne sa servíruje a jednotlivé porcie na tanieriku nevyzerajú zrovna dokonale, ale chuťovo je to neskutočný zážitok!

nedeľa 16. marca 2014

Cheeseball

Opäť som po dlhšej dobe urobila cheeseball. Rozhodla som sa len apdejtnúť tento môj starší príspevok o cheeseball z roku 2011. Cheeseball je perfektné fingerfood: len si keksíkom oddžobnete trochu z cheeeseball a šup rovno do úst:-) 

Cheeseball je skladačka, ktorú si môžete upraviť podľa svojich chutí. Ako základ použite syr typu Philadelphia alebo Lučina a doplňte ho syrom s výraznou chuťou: napríklad syrom so zelenou plesňou alebo pikantným tvrdým syrom alebo parmezánom. A potom to už len stačí doladiť detailami ako napríklad cibuľka, citrónová kôra, orechy, bylinky alebo sladký komponent ako brusnice. 

štvrtok 13. marca 2014

Karfiolový steak s pyré: jednoduchá rýchla vegetariánska večera z dvoch ingrediencií


Karfiolový "steak" nie je už až taká novinka. Prvý krát som ho videla u Zuzky. Vtedy ma to nenadchlo, pretože som nebola zrovna karfiolový nadšenec. Vždy som poznala len karfiol varený a vyprážaný. Nuda. Veľký karfiolový fanúšik sa zo mňa stal až keď som zistila, že z karfiolu sa dá urobiť úžasne karfiolové karí s kokosovým mliekom a kešu orieškami alebo tento šalát z pečeného karfiolu a cíceru od Andrejky, na ktorom som sa stala závislá a už som ho robila nespočetne veľa krát.

Tento môj karfiolový steak s karfiolovo-zemiakovým pyré je prudko primitívny a zároveň skvelý. Vždy ma poteší, keď objavím jednoduchý recept, ktorý má v sebe čaro. Mne veľmi chutil s kyslými uhorkami, ale môžete si k nemu smelo urobiť aj šalát.

utorok 11. marca 2014

Mäsové guľky s teriyaki omáčkou, ryžou a fantastickým pikantným šalátom

Zbožňujem teriyaki omáčku a neviem sa jej nabažiť. Mám ju rada napríklad s týmito kuracími špízmi a čínskymi rezancami alebo ako omáčku ku grilovaným kačacím prsiam. Tentokrát som ju vyskúšala s mäsovými guľôčkami. Je to paráda! A odporúčam najmä tento perfektný feniklovo-redkvičkovo-uhorkový šalát s pikantným zázvorovým dresingom. Je úžasný a skvele sa hodí k rôznym ázijským jedlám. Enjoy!

piatok 7. marca 2014

Kokosovo-ananásové cupcakes podľa Hummingbird Bakery

Nejako ma tá kokosovo-ananásová kombinácia chytila za srdce a rozhodla som sa pre hostí na zajtrajšiu kolaudačnú párty upiecť takéto parádne cupcakes podľa receptu z knihy slávnej americkej cukrárne Hummingbird Bakery.

Pri pečení cupcakes som doteraz dosť chaosila a cesto i krém nikdy nemali takú konzistenciu, akú by mali mať. Dnes som ale prvý krát piekla cupcakes s Kitchen Aidom a odrazu všetko frčalo ako má a moje cupcakes chutia presne tak ako tie originály, ktoré som jedla pred pár rokmi v Londýnskej pobočke Hummingbird Bakery. Pyšná som!

nedeľa 2. marca 2014

Kokosová bezé torta s ananásovým krémom a šľahačkou


Máte radi laskonky a piña coladu? Tak potom sa určite zbláznite od rozkoše z tohto chrumkavo-žuvačkovitého kokosového bezé s ananásovým krémom a šľahačkou!

Tieto chvíle mám veľmi rada. Tie momenty, keď objavím novú tutovku, zamilujem sa do nej a som pyšná, že mám novú vychytávku do môjho repertoára. Torta z bezé alebo inak povedané - vrstvená Pavlova nie je žiadnou novinkou, ale ja som sa k nej bohužiaľ dostala až teraz. Chcela som upiecť niečo, pričom poriadne vyvenčím môj nový Kitchen Aid a zároveň som chcela potešiť návšetvu, ktorú sme pozvali na nedeľný obed. Nakoniec to vypálilo úplne skvele! Tá torta je tak neskutočne chutná, že som mala problém sa pred návštevou ovládať a nevzdychať:-D