piatok 16. januára 2015

Keksíky s ríbezľovou náplňou a bielou čokoládou

Motýlikové sušienky spájané ríbezľovým krémom a poliate bielou čokoládou sú ideálne chutné, ideálne krásne a tak akurát na hranici gýča. Pôvodne mali byť určené pre malé slečny a detské oslavy. Keďže v tom čase som nemala poruke žiadnu mladú slečnu a ani detskú oslavu, moje keksíky testovali dospelí. Motýliky nemotýliky, bez hanby mali iskričky v očiach a pobili sa o ne.
Ak aj vy máte chuť na dačo ovocné, farebné a veselé, tak smelo do pečenia ríbezľových keksíkov! Môžete experimentovať a namiesto ríbezlí použiť napríklad maliny alebo čučoriedky. 

____________________________________
Keksíky:
 300 g hladkej múky
 200 g masla
 100 g práškového cukru
 1 žĺtok
nastrúhaná kôra z 1 citróna
 10 g vanilkového cukru
Náplň:
250 ml čiernych ríbezlí, čerstvých alebo mrazených
cukor podľa chuti
šťava z polovice citróna
1 zarovnaná polievková lyžica kukuričného škrobu (Gustin)
120 g masla
Na ozdobu:
100 g bielej čokolády
ružový cukor

Keksíky: 
1. Múku a cukor preosejeme do misy a pridáme všetky ostatné ingrediencie na keksíky. Vypracujeme cesto, ktoré dáme do chladničky na 20 minút. 

2. Po vybratí z chladničky cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na hrúbku 4 mm a pomocou formičiek vykrajujeme keksíky. (Či sa rozhodnete pre motýlikové formičky alebo pre iné tvary, je už na vás.) 

3. Keksíky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme postupne všetky plechy zhruba 8 minút pri 180 C. Upečené keksíky necháme úplne vychladnúť.

Náplň:
4. Čierne ríbezle vsypeme do malého hrnca, pridáme cukor a citrónovú šťavu. Pomaly varíme na miernom ohni 10 minút, kým nebudú ríbezle úplne rozvarené. Ríbezle pretlačíme pomocou lyžice cez husté cedidlo a zachytíme šťavu. Dužinu a šupky vyhodíme. 

5. Šťavu vrátime naspäť do hrnca a priveďte k varu. V miske alebo šálke dobre rozmiešame lyžicu kukuričného škrobu v štyroch lyžiciach vody. Rozmiešaný škrob vlejeme za stáleho miešania do ríbezľovej šťavy. Šťava zhustne do pudingovej konzistencie. Ak ríbezľová šťava nie je dostatočne hustá ako puding, rovnakým postupom pridáme ďalšiu lyžicu škrobu. Hotový ríbezľový puding necháme vychladnúť. 

6. V mise pomocou elektrického mixéra vyšľahajte maslo a postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý ríbezľový puding. Ak je hotová náplň málo sladká, pridáme ešte práškový cukor.

Zdobenie:
7. Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu a potrieme ňou polovicu keksíkov. Kým čokoláda ešte nie je stuhnutá, posypeme tieto keksíky ružovým cukrom. Druhú polovicu keksíkov potrieme ríbezľovou plnkou. Odporúčam to urobiť pomocou zdobiaceho vrecka, ktoré naplníme krémom a náplň potom rovnomerne nastriekame na celú plochu keksíka. Keksíky s ríbezľovým krémom zakryte keksíkom s bielou čokoládou. Skladujte v chlade.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!