štvrtok 26. februára 2015

Olivové maslo

Toto neberte ani ako recept, je to hlavne inšpirácia, že aj z úplne banálnych vecí sa dá vytvoriť niečo chutné a efektné zároveň. Takéto úžasné olivové maslo s bylinkami a citrónovou kôrou môžete fantasticky využiť pri grilovačkách alebo môžete ho položiť na plátky pečeného mäsa. Viem si ho taktiež dokonale predstaviť na párty, kde na veľkú drevenú dosku naukladáte okrem masla i veľa druhov syrov, nejaké orechy, hrozno alebo figy a k tomu dáte košík s chrumkavými bagetami. Alebo nemusíte z toho robiť žiadnu vedu a zjesť ho len tak s ohriankovaným pečivom na raňajky. Je to paráda!

utorok 24. februára 2015

Najjednoduchšie využitia kimchi: kimchi ryža & kimchi rezance

Na blogu a i na facebookovej stránke tohto blogu často ospevujem kimchi. Je mi jasné, že je to pre väčšinu z vás príliš veľká exotika a pozeráte sa naň s nadvihnutým obočím. A je mi taktiež jasné, že váš hneď automaticky nenapadne, ako by sa táto kórejská fermentovaná čínska kapusta dala využiť v bežnom varení. Preto som vám už dala na blog tento skvelý a rýchly recept na kórejskú palacinku pajeon, ku ktorej sa kimchi skvele hodí. A teraz vám ukážem dva recepty, ako môžete kimchi zakomponovať priamo do jedla. Je to naozaj paráda. Kimchi mám prichystané v chladničke a doslova za pár minút sa z neho dajú pripraviť takéto jednoduché večere. 

sobota 21. februára 2015

Pečené citrónové kurča s quinoou a cviklovým jogurtom

Ak hľadáte nové inšpirácie na recepty z quinoy, môžete vyskúšať tento jednoduchý s pečeným kuraťom a jogurtovým dresingom s červenou repou. Ak máte chuť radšej na quniou vo vegetariánskom prevedení, odporúčam túto plnenú pečenú tekvicu.

streda 18. februára 2015

Kórejská palacinka Pajeon


Pajeon je kórejská palacinka, ktorej hlavným znakom je výrazné množstvo jarnej cibuľky, ktorá je v nej zapečená v celku. Často sa do nej ešte pridáva hovädzie, bravčové, nadrobno nakrájané kimchi, mušle, krevety, kalamáre, sépie a pod. Najčastejšie sa palacinka nakrája na štvorčeky o veľkosti súst a tie si potom máčate v dipe zo sójovej omáčky (na mojich fotkách sa síce tento dip nenachádza, ale recept nájdete o pár riadkov nižšie). Ak ste ešte pajeon nejedli v žiadnej reštaurácii a ani nemáte presnejšiu predstavu, že čo je to zač, odporúčam pozrieť si toto skvelé video s receptom.

pondelok 16. februára 2015

Oreo čokoládová torta: hyperčokoládová a zároveň nie príliš sladká, jednoducho dokonalá

Ja nie som zrovna fanúšik hyperčokoládových koláčov. Väčšinou ich pečiem pre druhých na ich želanie. Táto čokoládová tortička ma ale ÚPLNE dostala. Je to bez debaty podľa mňa najlepšia čokoládová torta, akú som kedy jedla. Je relatívne málo sladká a preto vám po jednom kúsku nepríde hneď zle. Najúžasnejšia na celej torte je stredná vrstva, ktorá chutí silno nielen po čokoláde, ale i káve a rume. Obsahuje len minimum múky, takže to chutí skôr ako luxusná čokoládová "truffle" pralinka. Je to skutočne rozkoš! Odporúčam!

sobota 14. februára 2015

Grilovaná polenta so špenátom, syrom s modrou plesňou a orechami

Seriózne sme sa buchli do grilovanej polenty. Je úžasné, koľko obmien môžete vytvoriť! Skúšali sme už pečené paradajky s grilovanou polentou a crème fraîche a aj špenátovú polentu s hubami. Táto verzia s cesnakovým špenátom a plesnivým syrom však mňa osobne nadchla úplne najviac. Je to dokonalé jedlo a určite to bude častá položka na našom bežnom jedálničku. Je to ideálna rýchla večera pre večne zaneprázdnených. Len si deň vopred uvaríte polentu a necháte si ju stuhnúť v chladničke a na druhý deň ju už len opečiete a za pár minút urobíme špenát. Úplná bleskovka! A ešte aká skvelá!

streda 11. februára 2015

Feniklový šalát so zelerom a jablkom

Je zaujímavé, ako sa človeku menia chute. Pamätám si, ako sa kedysi u nás doma vyskytol fenikel a my sme s mamou nevedeli, že čo s ním urobíme. Tak sme nalistovali v knihe Jamieho Olivera tento recept, urobili sme si šalát a zjedli sme ho s rozporuplným pocitom. 

Posledného pol roka sa paradoxne feniklu neviem nabažiť. Robím si ho najčastejšie len tak s dresingom z citrónovej šťavy, olivového oleja, korenia a soli a som maximálne šťastná. Povedala som si však, že by som konečne mohla vyskúšať nejaké vylepšenie tak som pripravila túto skvelú verziu so zelerom a jablkom. Mňam!

utorok 10. februára 2015

Thajské rybacie karí so sépiami

Toto karí je veľmi ľahké, fresh a zeleninové. Pri varení jednotlivých druhov zeleniny dbajte na to, aby ste ich nerozvarili a aby zostali pekne "al dente". Ja osobne nenávidím príliš mäkkú zeleninu, takže pre prípad, že ste neskúsenejší kuchár, som vám v recepte poctivo rozpísala, kedy pridať ktorý druh. Ja osobne napríklad skutočne nenávidím rozvarenú sivastú brokolicu, takže som ju varila pre istotu v hrnci zvlášť a až na záver som ju pridala ku schladnutému karí. Ak aj vy máte podobné obavy z určitých druhov zeleniny, bez hanby ju uvarte radšej bokom. Stojí to za to. 

Nikdy ma nepriťahovali thajské alebo vietnamské karí, do ktorých bolo treba si kúpiť celú fľaštičku karí pasty, pretože som sa bála, že ju potom už nebudem vedieť nijako viac spotrebovať. Boli to ale zbytočné obavy, pretože taká karí pasta jednak vydrží v chladničke riadne dlho a taktiež sa dá s ňou rôzne improvizovať - môžete s ňou napríklad urobiť ázijskú polievku, potrieť ňou kurča a upiecť ho alebo ju pridať do mletého hydinového mäsa a urobiť si exotické mäsové guľôčky alebo fašírky.

nedeľa 8. februára 2015

Špenátová polenta s hubami (ak odignorujete tú trošku slaninky, je to recept vhodný aj pre vegánov)

Veľmi nás nadchli jednoduché večere z polenty v kombinácii so zeleninou. Naposledy sme si nesmierne pochutnali na pečených paradajkách s grilovanou polentou a crème fraîche a teraz som chcela vyskúšať klasickú varenú polentu s hubami. Tento recept nie je žiadna novinka, na Internete nájdete milión jeho mutácií. V jednej z verzii naň dávali ešte aj stratené vajíčko. Ako vidíte na obrázku - vyskúšala som to i ja, ale myslím, že to nie je nutné. Celé jedlo je dosť sýte a zaujímavé aj bez neho. Ak by ste predsa len chceli pripraviť i vy stratené vajíčka, postup nájdete tu.

piatok 6. februára 2015

Vietnamský zeleninový šalát s bravčovou panenkou

V Berlíne som sa zamilovala do vietnamskej kuchyne. Zbožňujem najmä chuť citrónovej trávy a preto som sa konečne dokopala kúpiť si ju a niečo z nej vytvoriť aj vo vlastnej kuchyni. Zvolila som tento šalát a bola som maximálne spokojná. Tieto exotické čačky, to je moje! :-D

utorok 3. februára 2015

VIDEORECEPT: Empanadas mendocinas - latinskoamerické taštičky s mletým hovädzím

Naliehala som na señora, aby sme si doma urobili nejaké latinskoamerické jedlo, ktoré mu bude pripomínať domov. A keďže najnostalgickejším jedlom sú pre neho práve empanadas, naštudovala som si o nich všetko potrebné a naberala som odvahu na ich pečenie. Dlho som sa odhodlávala do ich prípravy, pretože som ich vždy jedla len v berlínskych latinskoamerických reštauráciach a ťažko povedať, či boli dostatočne autentické. Napokon sa mi tie moje naozaj vydarili a señor tvrdil, že chutia úžasne a dokonca aj autenticky. 

Empanadas mendocinas, čiže empanadas z argentínskej Mendozy, sú plnené hovädzím, olivami a vajíčkom. Empanadas pokladám za veľmi praktické jedlo; môžete ich jesť na raňajky, obed, večeru, dajú sa ľahko zbaliť na piknik a keďže sa jedia rukou, sú skvelé i na párty. Chutia skvele teplé a aj pri izbovej teplote. Často sa servírujú so šalátom alebo salsami. Ja som k nim tentokrát pripravila salsu frescu, známu aj ako pico de gallo, čo je salsa z paradajok a koriandru - tu nájdete VIDEORECEPT. Alebo odporúčam taktiež avokádovú salsu guacamole. A ak chcete vyskúšať aj inú náplň do empanadas, odporúčam túto pórovo-slaninovú.

Ak si chcete pozrieť VIDEORECEPT na empanadas, ktorý som pre vás natočila v spolupráci s TV Markíza a Varený-Pečený.sk, kliknite na tento obrázok:

VIDEORECEPT: Pradajková salsa s koriandrom a limetkou, nazývaná salsa fresca alebo aj pico de gallo

Táto latinskoamerická salsa, resp. šalát sa skvelé hodí napríklad k plneným taštičkám empanadas. Vyskúšajte napríklad recept na pórovo-slaninové empanadas alebo na typické argentínske empanadas mendocinas plnené mletým hovädzím, ku ktorým tiež je videorecept.

Ak si chcete pozrieť VIDEORECEPT na salsu frescu, ktorý som pre vás natočila v spolupráci s TV Markíza a Varený-Pečený.sk, kliknite na tento obrázok:

nedeľa 1. februára 2015

VIDEORECEPT: Indonézske kuracie špízy s rezancami a arašidovou omáčkou satay

Z tejto skvelej indonézskej verzie rezancov s kuracím mäsom si vytvoríte skutočne štýlový obed alebo večeru. Urobila som k nim moju milovanú arašidovo-koriandrovú omáčku satay, v ktorej sa pečú i úžasné šťavnaté kuracie špízy. K tejto kombinácii ma priviedol recept Jamieho Olivera z knihy 30 minút v Kuchyni a tento recept som si časom poupravovala podľa seba. Ak chcete jedlo ešte doviesť k dokonalosti, odporúčam urobiť si k nemu šalát: nakrájajte šalátovú uhorku, redkvičky na kolieska a zalejte ich dressingom z ryžového octa, cukru, kvapky oleja a trošky soli.

Ak si chcete pozrieť VIDEORECEPT, ktorý som pre vás natočila v spolupráci s TV Markíza a Varený-Pečený.sk, kliknite na tento obrázok:

VIDEORECEPT: Karfiolové karí s kokosovým mliekom a kešu orieškami

Zamilovala som sa indickej kuchyne. Bavia ma kombinácie úžasne aromatických korenín, ktoré v kombinácii s jednoduchými surovinami vyčarujú úplný chuťový zážitok. Po jednoduchom a na ingrediencie nenáročnom šošovicovom karí som vyskúšala o niečo pokročilejšie fazuľové karí. A tentokrát vam ukážem toho toto fantastické karfiolové karí s kokosovým mliekom a kešu orieškami, ktoré som sa naučila variť podľa Michaely Samant a neskôr som s ním stále experimentovala a upravovala som si ho. Je to jednoducho moja srdcovka. A keď vynecháte to maslo v omáčke, recept bude dokonca vegánsky. 

Ak si chcete pozrieť VIDEORECEPT na toto karí, ktorý som pre vás natočila v spolupráci s TV Markíza a Varený-Pečený.sk, kliknite na tento obrázok:

VIDEORECEPT: Perníkový cheesecake so slivkovou omáčkou (jeden z najlepších, aké som kedy jedla)

Už mám v tom jasno. Podľa mňa tento cheesecake a karamelový z bielej čokolády sú dva najlepšie cheesecaky na svete. A basta. Nesnažte sa ma presvedčiť o niečom inom. Tento cheesecake je proste poézia, tá chuť medu a zázvoru a škorice... dokonalé!
Ak si chcete pozrieť VIDEORECEPT na tento cheesecake, ktorý som pre vás natočila v spolupráci s TV Markíza a Varený-Pečený.sk, kliknite na tento obrázok: