štvrtok 30. apríla 2015

Klasický britský nákyp z čerstvých i údených rýb a zemiakovej kaše


Klasický britský fish pie som prvý krát vyskúšala len nedávno. Je to pohodové domáce jedlo, ktoré chutí  každému!

Ono je to ako s kapustnicou. Variácií je milión. Niektorí dávajú do rybacieho koláča aj cibuľu alebo vajíčka na tvrdo. Do niektorého ide bešamel, do niektorého sa len naleje smotana. Moja verzia je spojením viacerých receptov, ktoré som doposiaľ odskúšala. Nápad prifarbiť zemiakovú kašu kurkumou odkukala moja mama od Zdeňka Pohlreicha, ale vy tento krok samozrejme môžete vynechať.

utorok 28. apríla 2015

Žemľovka s arašidovým maslom a jahodovým džemom podľa Dity P.

Vendula prišla s nápadom, nech si upečieme žemľovku. Hneď som súhlasila, pretože rada skúšam nové veci a hoci vám to príde asi bizarné, pre mňa je žemľovka niečím úplne vzdialeným. Jedla som ju pár krát v školskej jedálni a možno pár krát u niekoho doma. Moja mama a ani moja stará mama ju nikdy nerobievali. 

Našli sme veľa receptov a nápadov na žemľovky a nevedeli sme sa rozhodnúť, ktorú upiecť. Napokon sme sa rozhodli upiecť dve. Táto so šialenene vyzerajúcou kombináciou arašidov a jahôd bola našim prvým pokusom. Nevedela som čo očakávať - na jednej strane milujem arašidové maslo, na druhej strane mi táto Američanmi obľúbená kombinácia arašidového masla a džemu znie podozrivo. Obávala som sa ale zbytočne, pretože výsledok bol fenomenálny. Bola som naozaj prekvapená. Nielenže je to blbuvzdorný recept, ale chutí skutočne dokonale. Je to proste zážitok. A tá krusta z cukru a škorice na povrchu! Wow.

A tu si ešte pozrite výsledok nášho druhého žemľovkového pokusu - žemľovka s karamelizovanými banánmi a rumom.

pondelok 27. apríla 2015

sobota 25. apríla 2015

Pesto z medvedieho cesnaku s domácou ciabattou

Vrcholí sezóna medvedieho cesnaku a ja som sa tento rok konečne dokopala vyskúšať ho. Áno, je to hanba, ale doposiaľ som ho skutočne ešte nejedla. Chcela som ho vyskúšať v jednoduchej forme, kde vyznie jeho chuť, takže pesto bola jednoznačná voľba. 

Nadchla ma predstava mať k nemu domáci chrumkavý chlieb a v kuchyni sa mi už dlho povaľuje múka na ciabattu. Kúpila som si ju preto, pretože som si vždy vravela, že keby som mala vedieť piecť čo i len jeden chlieb, bola by to ciabatta. Pretože ciabatta je jednoducho najlepšia. A až doma pri googlení si receptov o ciabatte som zistila, že som si na seba uplietla bič, pretože ciabatta je výzvou aj pre skúsených pekárov, že to nie je žiadna sranda a je to s ňou komplikované až až. Napokon som sa do pečenia ciabatty pustila podľa podľa tohto Andrejkinho receptu. Moja ciabatta napokon mala dosť malé bubliny, ale chuťovo bola skvelá. Na prvý pokus celkom oukej, vravím si :-)

Čerstvo upečenú ciabattu sme jedli - ako vidíte - s pestom, maslom s morskou soľou a paradajkami s bazalkou, olivovým olejom a soľou. Najjednoduchšie veci sú tie najlepšie. To je fakt.

piatok 24. apríla 2015

Minestrone s rybou

S minestrone sa dá vyhrať na milión spôsobov. Je to vlastne talianska zeleninová polievka a môžete do nej použiť ľubovoľnú zeleninu podľa sezóny. Potom ju už len vhadzujte do hrnca postupne podĺa dĺžky varenia jednotlivých druhov. Ja som teraz pridala aj kúsky ryby a bola to naozaj paráda! 

utorok 21. apríla 2015

Risotto so slávkami a krevetami

A ešte posledný recept z veľkonočnej dovolenky na Slovensku. 

V knihe Marcela Ihnačáka Radosť variť je tento skvelý recept na risotto s morskými plodmi. Moji rodičia ho robili tak (ako uvádzam v recepte o pár riadkov nižšie), že sa ryža varí spolu s morskými plodmi a i tak (ako vidíte na fotke), že morské plody pripravili zvlášť. Tá prvá verzia chutila lepšie, ale fotky sa zachovali len z druhej verzie :-D Tak sa ospravedlňujem za malý nesúlad.

pondelok 20. apríla 2015

Jahňacie stehno na marocký spôsob s kuskusovým šalátom


Pred pár dňami som dala sem na blog tiež recept na jahňacie mäso; korenisté jahňacie kofty s chlebovými plackami a jogurtovým dresingom. Spomínala som tiež, že tatko pred Veľkou nocou kúpil celé malé jahňa a postupne sme ho cez sviatky pripravovali na rôzne spôsoby. Toto jahňacie stehno oco tak isto ako aj už spomínané kofty griloval na verande v snehu:-D Trochu neštandardné podmienky, ale výsledok stál za to! 

sobota 18. apríla 2015

Citrónová picatta: jedlo z kuracích pŕs nemusí byť nuda

Priznám sa, že kuracie prsia kupujem iba raritne. Mám pri nich pocit, že sa z nich nedá pripraviť dostatočne zaujímavé jedlo, ale citrónová picatta je výnimkou. A je to naozaj bleskovka!
Na Pintereste mám citrónovú picattu "prišpendlenú" asi sto krát. Napriek tomu som sa nikdy nedokopala konečne ju uvariť. A potom citrónovú picattu v morčacej verzii urobil Zdeněk Pohlreich v jeho novom seriáli A teď vaří šéf. Moju mamu to veľmi nadchlo a pripravila nám ju počas tohtoročnej Veľkej noci. Priznám sa, že som jej asistovala len minimálne, ale na blog som to zavesiť jednoducho musela, pretože to chutilo tak dokonale!

štvrtok 16. apríla 2015

Korenisté jahňacie kofty s chlebovými plackami a jogurtovým dresingom

Túto Veľkú noc sme strávili na Slovensku a vyvárali sme si neskutočné dobroty. Preto nasledujúcich pár príspevkov na mojom blogu bude o spomienkach na Veľkú noc. Môj tatko kúpil celé malé jahňa, rozporcoval ho a postupne sme si ho pripravovali na rôzne spôsoby. Tieto korenisté kofty s chuťou Blízkeho východu boli jednoznačnou voľbou, pretože sme si ich už predtým raz robili  a bol to hit! Síce táto Veľká noc nás šokovala vrstvou čerstvé snehu, oca to aj tak neodradilo, gril spojazdnil tak či tak a griloval v zasneženej záhrade:-) 

streda 1. apríla 2015

Kokosová bezé torta s pomarančovým krémom, šľahačkou a malinami

Pamätáte si na moju ananásovo-kokosovú vrstvenú pavlovuBola tak skvostná, že som odvtedy robila aj kakaovo-čerešňovú verziu a aj kokosovo-citrónovú. Je to ako závislosť. Ja by som ju až tak často nepiekla, ale moji hostia si to vyžadujú a ja neviem povedať nie :-) Túto kombináciu pomaranča s malinami považujem za nesmierne vydarenú, pretože už mám na tejto torte otestované, že pomaranč a maliny sú veľkí kamaráti.