pondelok 31. decembra 2012

Domáca pečeňová paštéta s korením a karamelizovanou cibuľou podľa Dity P.

Skôr ako prejdem k paštéte, musím povedať ešte jednu vec na úvod.
Máte kuchársku knihu Deník Dity P.? Ak áno, tak super. Ak nie, tak OKAMŽITE SI JU ZAOBSTARAJTE. Je to rodinné dedičstvo, emočná záležitosť a najmä kniha, ktorej dáte to najčestnejšie miesto vo vašej knižnici.

Receptov, ktoré jednoducho treba vyskúšať, je v nej neúrekom a my sme doma začali práve touto paštétou. Podávali sme ju ako predjedlo na ocovej narodeninovej oslave a ja som k nej ešte urobila karamelizovanú cibuľu. Podávali sme ju s ešte chrumkavým pečivom a celé predjedlo nemalo chybu. Paštétu môžete naliať do misiek alebo ju môžete vyliať do jednej veľkej formy ako sme to urobili my a každému odkrojíte kúsok.
___________________________________________
Paštéta pre 8 osôb:
- 30 g masla
- 3 PL olivového oleja
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 3 drvené strúčiky cesnaku
- 1 PL tymiánových lístkov
- 1 kg očistených kuracích pečení
- 80 ml brandy
- 250 g masla
- 85 ml smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2 ČL guličiek zeleného korenia
- 2 ČL guličiek ružového korenia
- 2 ČL guličiek čierneho korenia

Karamelizovaná cibuľa:
- 4 červené cibule nakrájané na tenké polkolieska
- 8 PL olivového oleja
- 3 PL balsamicového octa
- 1 PL hnedého cukru

Na rozohriatom oleji s 30 g masla opečieme cibuľu, cesnak a tymián cca 2 minúty. Pridáme pečene a opekáme ďalšiu minútu. Prilejeme brandy a dusíme, kým sa neodparí tekutina. Pečeňovú zmes rozmixujeme dohladka spolu s maslom a smotanou. Podľa chuti pridáme soľ a korenie a všetko prepasírujeme cez jemné sítko. Paštétu vylejeme do ľubovoľnej formy alebo misiek. Ak ju chceme vyklápať z formy, formu predtým vystelieme potravinovou fóliou alebo vymažeme maslom. Zakryjeme a necháme chladiť 2 hodiny. 

Guličky korenia zľahka podrvíme v mažiari a pred podávaním nimi posypeme paštétu. Ak chcete, môžete na hotovú paštétu ešte vyliať tenkú vrstvu čistého roztopeného masla a nechať ju stuhnúť a až potom na túto vrstvu nasypať podrvené korenie.

Na karamelizovanú cibuľu na rozpálenej panvici na olivovom oleji opekajte cibuľu asi 15 minút, kým nebude úplne zmäknutá. Pridajte ocot a cukor, cibuľu miešajte ďalšiu minútu a ochutnajte. Podľa potreby pridajte cukor, ocot alebo oboje. Hotovú cibuľu dajte bokom a nechajte vychladnúť.

13 komentárov:

  1. Anetka, krásne sa Ti vydarila. Domácu paštétu som robila v apríli a bola neporovnateľne lepšia ako kupovaná, ktorú som vôbec nejedávala. Podstatné bolo, že som vedela, čo všetko v nej je a chutila všetkým, ktorí ju ochutnali. Neviem, či ju niekedy ešte aspoň ochutnám (mäso nejem), ale ak áno, vyskúšam aj Tvoj recept, hoci aj ten môj je výborný :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vypadá krásně a ta cibulová marmeláda k ní musela být báječná. Deník Dity P. jsem si vyprosila v létě k narozeninám a souhlasím, tahle knížka by neměla u nikoho chybět. Co se vyzkouší, z toho pramení akorát nadšení :) Přeji vše nej do nového roku!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anetka,pastetka vyzera mnamoozne a paci sa mi aj napad krajat ju ako tortu :) tiez sa chystam uz dlhsie robit jednu aj so skaramelizovanou cibulkou ,ktora je k pastetam ako stvorena :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anetka,pastetka vyzera mnamoozne a paci sa mi aj napad krajat ju ako tortu :) tiez sa chystam uz dlhsie robit jednu aj so skaramelizovanou cibulkou ,ktora je k pastetam ako stvorena :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetko, u nás v lednici právě trůní taky domácí paštika, ovšem u nás se jelo podle nové knížky Jany "FLorentýny" Zatloukalové. Je skvostná stejně jako ta kniha. DItu P. mám od léta a taky její recepty miluju. Kvůli ní jsem si kdysi začla kupovat Apetit. Takže tuhle paštiku si poznačuju a dojde na ni! Happy new year!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anetka, pasteta vyzera fantasticky a Dita P. a jej recepty, aj tato cibulka,je proste famozna. aj my ju milujeme. inac sa neda :) all the best v Novom roku, Tebe aj najblizsim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anetka,

    tento knizny skvost som si nasla pod vianocnym stromcekom :-) aj ja sa chystam na tuto pastetku, a po Tvojom vydarenom prevedeni a skvelom komentari to musim urychlit :-)

    vsetko naj v novom roku.

    Monika z NR

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Podařila se ti. ;)
    A ano, dostala jsem tu knížku k Vánocům. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anetka, mne sa už kniha rozpadáva od toho neustáleho listovania, čítania, achkania a presúvania na trati BA - HU - BA :-D A krájanie ako tortička je super nápad ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Krásné! Koukám, že Dita P. se všem osvědčila, asi by bylo na čase ji taky někde splašit...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. podľa tohto receptu som urobila moju prvú paštétu v živote ... to pasírovanie nebola žiadna sranda, asi si nabudúce vezmem menej jemné sitko :-). každému kto nikdy v živote paštétu nerobil, tento recept odporúčam ako základný, potom sa už dajú chute vyladiť - je skutočne dobrá, a viem čo v nej je.viktória

    OdpovedaťOdstrániť
  12. vyzera super, skusim, ale nekde len tak zohnat brandy:((a kupovat flasku kvoli 80ml..inac krasne recepty:-)Radka

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!