Môj prvý cheesecake v živote. Osudový zážitok.
Originál:
Sušienkový základ:
- 175 g maslových keksov, napr. Bebe/Vaječné venčeky od Sedity/...
- 85 g roztopeného masla
Krém:
- 8 plátkov želatíny
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 150 ml Baileys alebo podobného likéru
- 140 ml smotany na šľahanie
- 2 vajcia
- 140 g kryštálového cukru
Kávová želatína:
- 3 plátky želatíny
- 150 ml silnej kávy (ja som dala 150 ml vody a asi až 4 PL instantnej kávy)
- 2 PL cukru na osladenie kávy
1. Najprv si namočíme do vody 8 plátkov želatíny podľa návodu na obale. Rozpustíme maslo. Sušienky rozdrvíme a zmiešame s maslom.
2. Dno formy na tortu vystelieme kruhom papiera na pečenie. Navrstvíme naň keksy a utlačíme prstami.
3. Mascarpone, tvaroh a Baileys zmiešame vo veľkej mise dohladka.
4. V malej miske zvlášť vyšľaháme smotanu na šľahanie dotuha.
5. V tretej miske vyšľaháme celé vajcia s cukrom, cca 5-6 minút. Napokon želatínu roztopíme podľa návodu na obale (vyžmýkané plátky zahrejeme s 2 PL vody).
6. Na záver pridáme vajcia, šľahačku a želatínu do misy s mascarpone a všetko dobre zmiešame elektrickým šľahačom. Krém vylejeme na sušienkový základ a necháme stuhnúť v chladničke cez noc.
7. Namočíme 3 plátky želatíny, po napučaní ju rozpustíme podľa návodu na obale a pridáme do osladenej kávy. Zmiešame a vylejeme na stuhnutý cheesecake. Necháme v chladničke stuhnúť aspoň 3-4 hodiny.
hmmm super koláčik, cheesecake s priateľom zbožňujeme a tento tvoj Anetka vyzerá neuveriteľne mňam, vlastne ako všetky receptíky, ktoré tu máš...musím tu chodievať častejšie...máš tu aj super rady k vareniu a pečeniu
OdpovedaťOdstrániťďakujem! teraz v nedeľu sa chystám robiť hriešny karamelový cheesecake s bielou čokoládou. podľa receptu to vyzerá byť úplná bomba, tak dúfam, že sa podarí. recept samozrejme zverejním;-)
OdpovedaťOdstrániťp.s.: som šťastná, že sa ti tak páči môj blog a že mam ďalšieho pravidelného návštevníka:-)
Anetka, zajtra ideme s kamoskou na to!! Uz sa velmi tesim! Adusha
OdpovedaťOdstrániťjeeej super! tak drzim palce ale vlastne ani nie je treba, nie je tam co pokazit :-D
OdpovedaťOdstrániťAnetka, cheesecake sa vydaril, len skoda, ze som ho nemala moznost ochutnat (kamoska ho brala do prace, ja som jej len pomahala ;-) ) ale nevadi, urcite ho coskoro urobim znova!
OdpovedaťOdstrániťOdskúšané je výborný, vrchnú želatinu som nedala, ale nechýbala
OdpovedaťOdstrániťsom rada ze chutil!!!
OdpovedaťOdstrániťTak tenhle recept mě dostal až na kolena! Bomba!Kombinace Baileys a kávy je úžasná a letos na ujíždím na všech možných cheesecakes, takže i na tenhle recept se určitě dostane. Teda, co jsem to zase našla za stránku ... kde mi budou dělat chutě takové hříšně dobré mňamky :-)
OdpovedaťOdstrániťSom rada, ze sa ti moja stranka tak velmi paci! Tento cheesecake urcite vyskusaj, je velmi velmi jednoduchy a pritom strasne efektny:-)
OdpovedaťOdstrániťWow, krááása!
OdpovedaťOdstrániťdik dorka;-)
OdpovedaťOdstrániťA ta prva fotka aka krasna!!!
OdpovedaťOdstrániťje, je, ale ta nie je moja :-D
OdpovedaťOdstrániťhaha to som tomu dala. ale vyzera rovnako ako ta druha, len pod inym svetlom :) si sikovna
OdpovedaťOdstrániť:-DDDD to niic
OdpovedaťOdstrániťkrasne sa ti vydaril :) vobec nevyzera, ze to bolo prvykrat :) na nieco podobne sa chystam tuto sobotu :) super inspiracia :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem:-)
OdpovedaťOdstrániťJaaaj, Anet, aj som ti zabudla povedat, tvoje obrazky ma natolko uchvatili, ze som sa rozhodla si tento cheesecake spravit. Priznam sa,ze par uz som robila ale tento, tak som ho chcela mat perfektny,ze som dala vela zelatiny a este aj vzniklo dvojnasobne mnozstvo toho co mas ty na vrchu az to bola ako jedna velka farebna huspenina :(
OdpovedaťOdstrániťDenisa F.
deniska, nebud smutna, ja som si tiez donedavna myslela ze cim viac zelatiny tym lepsie a tym aj istejsi vysledok a tiez som tak pokazila dezert. teraz uz tiez viem ze zelatiny treba dat tolko kolko pisu a nebat sa:-D
OdpovedaťOdstrániťahoj anetka.
OdpovedaťOdstrániťdakujem ze si ma naucila robit so zelatinou :). torta super. ako vzdy :)
karolina
Anetka, na jak velkou dortovou formu je tenhle recept? Diky Misa
OdpovedaťOdstrániťna kruhovu formu s priemerom 23 cm :-)
OdstrániťAhoj Anetka, ten susienkovy zaklad netreba zapiect ako pri karamelovom? Ten karamelovy som robila a bol uzasny. Len som ho robila na 26 cm formu a bol z neho taky placak. Ale chutil uzasne.
OdpovedaťOdstrániťDik za odpoved
anetka, vcera som skusila, ze bude dnes k obedu ... no a hned vecer padol za vlast, taky bol dobry :) vyskusala som aj s alergiou na laktozu, takze na dalsie tri dni mam prisnu dietu, lebo mi je zle, ale stalo to za ten hriech :)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Anetka
OdpovedaťOdstrániťTento cheesecake robim aj ja :). Je naozaj luxusny. Chuti uzasne. Sitce nie ako klasicky cheesecake ale to vobec nevadi.
K
Treba dat aj vajicka? Neskusala si bez nich?
OdpovedaťOdstrániťAhojky, ja by som sa chcela spýtať, či je možné namiesto plátkovej želatíny použiť normálnu, a ak áno v akom pomere, mám slabučké skúsenosti s pečením a veľmi zlé skúsenosti s plátkovou želatínou :) Ďakujem za odpoveď.
OdpovedaťOdstrániťPouzit vajicka a nepiect cheesecake? Odvazne
OdpovedaťOdstrániť