piatok 2. apríla 2010

Baileys cheesecake

Môj prvý cheesecake v živote. Osudový zážitok.
Originál:

A takto sa podaril mne:
Je jednoduchý na prípravu a skutočný chuťový zážitok.
______________________________________
BBC Good Food
Sušienkový základ:
- 175 g maslových keksov, napr. Bebe/Vaječné venčeky od Sedity/...
- 85 g roztopeného masla
Krém:
- 8 plátkov želatíny
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 150 ml Baileys alebo podobného likéru
- 140 ml smotany na šľahanie
- 2 vajcia
- 140 g kryštálového cukru
Kávová želatína:
- 3 plátky želatíny
- 150 ml silnej kávy (ja som dala 150 ml vody a asi až 4 PL instantnej kávy)
- 2 PL cukru na osladenie kávy

1. Najprv si namočíme do vody 8 plátkov želatíny podľa návodu na obale. Rozpustíme maslo. Sušienky rozdrvíme a zmiešame s maslom.

2. Dno formy na tortu vystelieme kruhom papiera na pečenie. Navrstvíme naň keksy a utlačíme prstami.

3. Mascarpone, tvaroh a Baileys zmiešame vo veľkej mise dohladka.

4. V malej miske zvlášť vyšľaháme smotanu na šľahanie dotuha.

5. V tretej miske vyšľaháme celé vajcia s cukrom, cca 5-6 minút. Napokon želatínu roztopíme podľa návodu na obale (vyžmýkané plátky zahrejeme s 2 PL vody).

6. Na záver pridáme vajcia, šľahačku a želatínu do misy s mascarpone a všetko dobre zmiešame elektrickým šľahačom. Krém vylejeme na sušienkový základ a necháme stuhnúť v chladničke cez noc.

7. Namočíme 3 plátky želatíny, po napučaní ju rozpustíme podľa návodu na obale a pridáme do osladenej kávy. Zmiešame a vylejeme na stuhnutý cheesecake. Necháme v chladničke stuhnúť aspoň 3-4 hodiny.

28 komentárov:

  1. hmmm super koláčik, cheesecake s priateľom zbožňujeme a tento tvoj Anetka vyzerá neuveriteľne mňam, vlastne ako všetky receptíky, ktoré tu máš...musím tu chodievať častejšie...máš tu aj super rady k vareniu a pečeniu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem! teraz v nedeľu sa chystám robiť hriešny karamelový cheesecake s bielou čokoládou. podľa receptu to vyzerá byť úplná bomba, tak dúfam, že sa podarí. recept samozrejme zverejním;-)

    p.s.: som šťastná, že sa ti tak páči môj blog a že mam ďalšieho pravidelného návštevníka:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anetka, zajtra ideme s kamoskou na to!! Uz sa velmi tesim! Adusha

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jeeej super! tak drzim palce ale vlastne ani nie je treba, nie je tam co pokazit :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka, cheesecake sa vydaril, len skoda, ze som ho nemala moznost ochutnat (kamoska ho brala do prace, ja som jej len pomahala ;-) ) ale nevadi, urcite ho coskoro urobim znova!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Odskúšané je výborný, vrchnú želatinu som nedala, ale nechýbala

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak tenhle recept mě dostal až na kolena! Bomba!Kombinace Baileys a kávy je úžasná a letos na ujíždím na všech možných cheesecakes, takže i na tenhle recept se určitě dostane. Teda, co jsem to zase našla za stránku ... kde mi budou dělat chutě takové hříšně dobré mňamky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Som rada, ze sa ti moja stranka tak velmi paci! Tento cheesecake urcite vyskusaj, je velmi velmi jednoduchy a pritom strasne efektny:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. haha to som tomu dala. ale vyzera rovnako ako ta druha, len pod inym svetlom :) si sikovna

    OdpovedaťOdstrániť
  10. krasne sa ti vydaril :) vobec nevyzera, ze to bolo prvykrat :) na nieco podobne sa chystam tuto sobotu :) super inspiracia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Jaaaj, Anet, aj som ti zabudla povedat, tvoje obrazky ma natolko uchvatili, ze som sa rozhodla si tento cheesecake spravit. Priznam sa,ze par uz som robila ale tento, tak som ho chcela mat perfektny,ze som dala vela zelatiny a este aj vzniklo dvojnasobne mnozstvo toho co mas ty na vrchu az to bola ako jedna velka farebna huspenina :(
    Denisa F.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. deniska, nebud smutna, ja som si tiez donedavna myslela ze cim viac zelatiny tym lepsie a tym aj istejsi vysledok a tiez som tak pokazila dezert. teraz uz tiez viem ze zelatiny treba dat tolko kolko pisu a nebat sa:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ahoj anetka.
    dakujem ze si ma naucila robit so zelatinou :). torta super. ako vzdy :)
    karolina

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Anetka, na jak velkou dortovou formu je tenhle recept? Diky Misa

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Anetka, ten susienkovy zaklad netreba zapiect ako pri karamelovom? Ten karamelovy som robila a bol uzasny. Len som ho robila na 26 cm formu a bol z neho taky placak. Ale chutil uzasne.
    Dik za odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
  16. anetka, vcera som skusila, ze bude dnes k obedu ... no a hned vecer padol za vlast, taky bol dobry :) vyskusala som aj s alergiou na laktozu, takze na dalsie tri dni mam prisnu dietu, lebo mi je zle, ale stalo to za ten hriech :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Anetka
    Tento cheesecake robim aj ja :). Je naozaj luxusny. Chuti uzasne. Sitce nie ako klasicky cheesecake ale to vobec nevadi.
    K

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Treba dat aj vajicka? Neskusala si bez nich?

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ahojky, ja by som sa chcela spýtať, či je možné namiesto plátkovej želatíny použiť normálnu, a ak áno v akom pomere, mám slabučké skúsenosti s pečením a veľmi zlé skúsenosti s plátkovou želatínou :) Ďakujem za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Pouzit vajicka a nepiect cheesecake? Odvazne

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!