Milujem surovú kapustu a toto je spôsob, ako z nej urobiť dokonalú prílohu k pečenému mäsu. My sme ju robili naposledy k týmto pečeným údeným kolenám, čo je dosť ťažké a slané jedlo a tento šalát ho adekvátne vyváži.
_____________________________
_____________________________
Potrebujeme:
- 1 maličkú hlavu kapusty alebo polovicu veľkej
- 0,5 l vody
- 0,2 l octu
- 110 g cukru
- 4 guľôčky nového korenia
- 4 guľôčky čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 2 ČL soli
- cca 40 guľôčok horčičného semena
Všetky ingrediencie okrem kapusty dáme do kastrólika a privedieme k varu. Kastról dáme preč zo sporáka a necháme 15 minút postáť, aby sa vylúhovali koreniny. Zatiaľ nakrájame kapustu na tenké rezančeky. Hotový nálev precedíme a zalejeme ním kapustu. Teplý nálev obarí kapustu a tá následne trochu zmäkne. Šalát premiešame a môžeme podávať. Ak je ešte šalát príliš teplý, môžeme ho nechať ešte chvíľu ochladiť.
Aj moja babicka zabarala kapustu, ale mne pride, ze prave horuci nalev znici vsetky vyznamne enzymy, ktore su typicke pre surovu zeleninu. Kedze enzymy su bilekoviny, tak horucim nalevom sa denaturuju a znicia, takze je to skoda. Ale vdaka za pomer surovin do nalevu. Ja kapustu milujem :)
OdpovedaťOdstrániťano, viem o niceni vitaminov tymto sposobom. vzdy som bola v tom ze surova zelenina ma vzdy viac vyzivnych latok ako tepelne upravena, ale ked som sa docitala ze napr. u paradajok a aj dalsich druhoch to tak niee je, tak som sa tym prestala zapodievat :-D
OdpovedaťOdstrániťP.S. uz pracujem na navode na cistenie kalamarov :-)
Anetka, vdaka za receptik, tento salatik mam vlemi rada, ale doma som ho nikdy nerobila, lebo som nevedela co vlastne do neho ide ;-)
OdpovedaťOdstrániťsom rada!!!:-)
OdpovedaťOdstrániťTo sa nedalo jesť, kyslé ako šťovik 🤪
OdpovedaťOdstrániť