Tento krát som piekla tortu k meninám. Chcela som najprv niečo letné ovocné, ale napokon som skončila pri tomto recepte z Desserts Magazine. Recept je dokonalý a táto torta je jedna z najlepších, aké som kedy jedla. A kombinácie čokolády a mäty asi nikdy neomrzí, to je proste láska na celý život...
Pre tých, čo nevedia čo je bazinga:Bazinga = a catchy phrase to accompany your clever pranks, as popularized by Sheldon Cooper in The Big Bang Theory (www.urbandictionary.com)
________________________________
Ingrediencie:
(1 šálka = 240 - 250 ml)
Korpus:
- 225 g zmäknutého masla
- 1 a pol šálky hnedého cukru
- 2 ČL vanilkového extraktu (nemusí byť)
- 3 vajcia izbovej teploty
- 110 g hnedej čokolády
- 4 PL kakaa
- 1 a štvrť šálky vriacej vody
- pol šálky pochúťkovej kyslej smotany
- trištvrte šálky hladkej múky
- trištvrte šálky polohrubej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- polovica zarovnanej lyžičky soli
Pepermintová plnka z bielej čokolády:
- 340 g bielej čokolády (takej, o ktorej si budete istí, že sa vám dobre roztopí)
- 235 ml smotany na šľahanie
- 1 PL masla
- cca 1 ČL pepermintového extraktu
- zelené potravinárske farbivo (nemusí byť)
Pepermintový krém z hnedej čokolády:
- 340 g hnedej čokolády
- 235 ml smotany na šľahanie
- 1 PL kukuričného/zlatého sirupu
- 2 PL masla
- cca 1 ČL pepermintového extraktu
+ ľubovoľné ozdobenie: ja som použila zelený marcipán a z neho som povykrajovala písmenká, vy môžete tortu posypať napr. nasekanou pepermintovou čokoládou
Korpusy:
1. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vytrite maslom a vysypte múkou tri formy o priemere 20 cm. Zatiaľ si ich odložte bokom.
2. V mise vyšľahajte maslo s hnedým cukrom do peny (cca 5 minút). Nasekajte čokoládu a prisypte ju k maslu s cukrom. Pridajte kakao a vriacu vodu. Nechajte postáť pár minút, nech sa čokoláda roztopí a potom zmes vyšľahajte do hladkej zmesi.
3. Suché ingrediencie si preosejte a nachystajte na bok.
4. Do veľkej misy pridávajte po jednom vajcia a po každom ich dobre prešľahajte elektrickým mixérom. Pridajte vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Dobre zmiešajte. Postupne pridávajte na striedačku suché ingrediencie a tekutú čokoládovú zmes a začnite aj skončite so suchými ingredienciami.
4. Do veľkej misy pridávajte po jednom vajcia a po každom ich dobre prešľahajte elektrickým mixérom. Pridajte vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Dobre zmiešajte. Postupne pridávajte na striedačku suché ingrediencie a tekutú čokoládovú zmes a začnite aj skončite so suchými ingredienciami.
5. Cesto rozlejte do foriem a pečte ich naraz 20-25 minút, kým vám z cesta nevyjde suchá špajdľa.
Korpusy nechajte úplne vychladnúť. Pri manipulácii s nimi buďte veľmi opatrní, korpusy sa ľahko lámu.
Pepermintová plnka z bielej čokolády:
6. Bielu čokoládu začnite topiť vo vodnom kúpeli tak, aby sa miska/hrniec, v ktorom máte čokoládu, nedotýkala vodnej hladiny. Pridajte smotanu a maslo. Občas premiešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Dajte bokom z vodného kúpeľa.
7. Po kvapkách pridávajte pepermintový extrakt, vždy dobre premiešajte a ochutnajte. Ak máte pocit, že je to stále málo pepermintové, pridajte. Robte to ale naozaj opatrne, dá sa to ľahko prešvihnúť. Ak chcete, pridajte aj zelené farbivo. S ním tiež zaobchádzajte citlivo, stačí len troška. Krém zakryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť. Potom ho dajte do chladničky.
8. Studený krém vyšľahajte elektrickým mixérom do tuhej konzistencie, mne to trvalo len asi minútu. Ak je krém príliš tuhý na šľahanie, dajte ho na pár sekúnd do mikrovlnky.
Pepermintový krém z hnedej čokolády:
9. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu so smotanou a maslom. Občas premiešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Pridajte kukuričný/zlatý sirup a opatrne aj trochu pepermintového extraktu. Nechajte vychladnúť a potom ho zakrytý fóliou dajte do chladničky.
10. Studený krém vyšľahajte elektrickým mixérom do tuhého krému, stačí len minútu alebo dve. Ak je krém príliš tuhý, dajte ho na pár sekúnd do mikrovlnky.
9. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu so smotanou a maslom. Občas premiešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Pridajte kukuričný/zlatý sirup a opatrne aj trochu pepermintového extraktu. Nechajte vychladnúť a potom ho zakrytý fóliou dajte do chladničky.
10. Studený krém vyšľahajte elektrickým mixérom do tuhého krému, stačí len minútu alebo dve. Ak je krém príliš tuhý, dajte ho na pár sekúnd do mikrovlnky.
Finále:
11. Plnku z bielej čokolády natrite na spodný a stredný korpus. Tortu naskladajte na seba. Celú tortu potrite po stranách a po vrchu krémom z hnedej čokolády. Tortu nechajte stuhnúť v chladničke.
Boze dobrotivý, odpust mi, ale ja naozaj nespomínam tvoje meno nadarmo!!! Vsak pozri sa na tuto tortu a neuved ma do pokusenia, lebo ked ju raz upeciem, urcite sa nezdrzím a celu ju zjem... Anetka toto mi uz nikdy neurob! :D perfektné ale PERFEKTNÉ!!!
OdpovedaťOdstrániťboze slavka keby si ma pocula ako som sa teraz nasmiala pri citani tvojho komentara:-DDD dakujem:-DDD
OdpovedaťOdstrániťAnetka zabudla som vo vytrzení popriat dodatocne tvojmu Petkovi vsetko naj k meninám!!! Ten sa pri tebe má!!! Tá torta je teda vázne bombastická, neviem sa z nej spamätat a stále ju k tebe chodím obkukovat!!! jaaaaaaaaj
OdpovedaťOdstrániťVuav, nadhera!!! Este ze kiki zrusili, urcite by ani ona neodolala :-D
OdpovedaťOdstrániťAnetka už sa teším kedy ku mne dorazí pepermintový extrakt čo mám objednaný:))))no a torta je proste iná, úúúúúžasná, jednoducho iná:)
OdpovedaťOdstrániťAnet!!!! Sheldon je king!!!! No a big bang theory uplne genialna!!! A torticka je uuuzasnaaaa!!!!
OdpovedaťOdstrániťJaaaj! Zabudla som dodat, taku cup cake zasterku mam aj ja, ale zatial ju este nepouzivam, je mi ju luto "zapatlat" ;o)))
OdpovedaťOdstrániťwau vyzera super sviezo, pekna praca
OdpovedaťOdstrániťPomoooc, tak toto je uuuzasneee. Mnaaam. Aj ja chcem kusok!!!! Tak toto budem musiet co najrychlesie vyskusat! Milujem After Eight ale kde kde zozenie ten pepermintovy extrakt? Krasa Anetka, opat si prekvapila!!:-))
OdpovedaťOdstrániťAnetkaaa milujem všetko pepermitové, cukríky, čokoládku žuvky všetko všetko.a takúto tortu spravím synovcovi k promociam teda s tvojím dovolením.
OdpovedaťOdstrániťBTW Luci pepermitový extrakt som kúpila www.korunaplus.sk.
Bazinga :D To je super hláška stejně jako celý big bang theory :D Tvůj přítel se teda má, takové nádherné dorty mu pečeš :) Já zrovna moc kombinaci čokolády s mátou v oblibě nemám, ale pokusím se to napravit, ten dort je totiž tak lákavý a hlavně plný čokolády! Moc se ti povedl!
OdpovedaťOdstrániťArchaa: :-)))) ty si podarena:-) odkazala som mu!
OdpovedaťOdstrániťAdusha: dakujem:-D a vies ze som fakt myslela na kiki ze isto si bude brusit zuby? :-D
OdpovedaťOdstrániťR Ajka: dakujem:-) a tes sa, s tym extraktom sa da robit vselico, ja mam taku vacsiu flasticku a uz som ju skoro celu minula a to sa dava do kolacov fakt len po lyzickach:-)
OdpovedaťOdstrániťMarianna: ano, my sme s petom tiez obrovski fanusikovia Big Bang Theory:-) podla mna je to najlepsi sitcom na svete
OdpovedaťOdstrániťMichaela: dakujem Miska:-)
OdpovedaťOdstrániťLucia: dakujem:-) extrakt mam z anglicka od kamosky, ale vsimla som si, ze aroma sa da kupit aj na viacerych slovenskych cukrarskych e-shopoch
OdpovedaťOdstrániťtina24: jeeej super, tak potom daj vediet ci bol synovec spokojny:-)
OdpovedaťOdstrániťCatalina: no moja mama tiez tuto kombinaciu nejako extra neoblubuje, ale ked ochutnala tortu, bola uplne v tranze a vravela ze je dokonala:-)
OdpovedaťOdstrániťAnetka, tak toto vyzerá veľmi ..no proste neodolateľne musím si to hneď napísať ! ďakujem, Gabi
OdpovedaťOdstrániťMňam! Jak já bych chtěla, aby se o mě někdo takhle krásně staral a pekl mi takovéhle dobroty! Čokoláda a peprmint k sobě nádherně ladí, uff, další recept od tebe, který musím nutně vyzkoušet, to se dělá, takhle mě rozmlsávat :-)
OdpovedaťOdstrániťMyWay: :-))) dakujem
OdpovedaťOdstrániťMadla: :-D ano, priatel zboznuje tu kombinaciu cokolada+pepermint, je to fakt dobrota neskutocna!
OdpovedaťOdstrániťparadna torta,Anetka!!!ja tiez nie som nejak v tranze z kombinacie mata-cokolada..ale tvoja torta by ma do toho tranzu urcite dostala:)))
OdpovedaťOdstrániťMauka: to som rada, ze som ta tak nadchla:-)
OdpovedaťOdstrániťciiiiiiiiiiii, tak tuto si pripravim na narodeniny :) tuto kombinaciu zboznujem :))
OdpovedaťOdstrániťLudka
doporucujem, je to jedna z najlepsich tort ake som kedy piekla!
OdpovedaťOdstrániťLen mam este jednu otazku, kolko toho extraktu kupit? Staci mi 100g pepermintova 5g 40% ?? nerozumiem sice tomu, ale bude to dost?
OdpovedaťOdstrániťludka
ahoj ludka, s pepermintovou aromou som v zivote nerobila, ja pouzivam extrakt. cize ti naozaj neviem poradit a hlavne - kazda aroma je ina,,, vies. ja si ale myslim ze to bude stacit a rob to tak, ze pomalicky pridavaj a ochutnavaj, kym to nebude take pepermintove, ake chces.
OdpovedaťOdstrániťTak toto bylo velké zklamání. Chtěla jsem zazářit na oslavě a navíc miluju tuhle chuťovou kombinaci, ale byla to katastrofa... nevím, co jsem udělala špatně. Těsto vůbec nevyběhlo, vrstvy byly sotva centimetřík tlusté a sotva jsem se jich dotkla, sypaly se na prach. Krémy jsou ale super, takže když už jsem na zítra dort slíbila, upeču prostě jiný korpus a dám to nějak dohromady. :)
OdpovedaťOdstrániťmarcelka velmi ma to mrzi, naozaj netusim, kde sa mohol stat problem.
Odstrániťahoj Anetka
OdpovedaťOdstrániťprosim ta bud taka dobra dopln do receptu že pri akej teplote je potrebne piect tie korpusy lebo je tam len čas že 20-25 min.
Dakujem. Chcela by som to upiect na narodeniny uz tento týždeň dakujem za skoru odpoved.
Monca
ahoj Monika,
Odstrániťv recepte je uvedené: "Rúru predhrejte na 180 stupňov."
Takže 180 :-)
Veľa šťastia pri pečení!
Anetka, na túto tortu sa zmožem iba slovom: JEŽIŠIIIIII :D:D milujem čokoládu a mätu k tomu! :)
OdpovedaťOdstrániťAnetka, na túto tortu sa zmožem iba slovom: JEŽIŠIIIIII :D:D milujem čokoládu a mätu k tomu! :)
OdpovedaťOdstrániťÚplne rozumiem! Ja som tiež obrovský čoko-mätofil!!!!!!!! :-DDD
Odstrániťvšimla som si :D
OdstrániťRobim prave tuto tortu druhz krat a je super..naj ked este postoji aj dva dni a so slahackou.uz sa nemozem dockat ako ju v nedelu nakrajame na oslave
OdpovedaťOdstrániťWow, to je skvelé, ďakujem za milý komentár ;-)
OdstrániťNo a práve som vyriešila dilemu narodeninovej torty pre chlapa. Toto je úžasné!! :O
OdpovedaťOdstrániťnech sa torta vydarí ;-)
OdstrániťMoja svokra miluje after eight cokoladky cize tvoja torta bola jasnou volbou. Plnky sa uz chladia v chladnicke. Dufam ze sa torta podari a potesim svokricku😊
OdpovedaťOdstrániť