pondelok 4. júla 2011

Čokoládovo-pepermintová torta - zmysel života pre všetkých milovníkov After Eight

Tento krát som piekla tortu k meninám. Chcela som najprv niečo letné ovocné, ale napokon som skončila pri tomto recepte z Desserts Magazine. Recept je dokonalý a táto torta je jedna z najlepších, aké som kedy jedla. A kombinácie čokolády a mäty asi nikdy neomrzí, to je proste láska na celý život...
Pre tých, čo nevedia čo je bazinga:
Bazinga = a catchy phrase to accompany your clever pranks, as popularized by Sheldon Cooper in The Big Bang Theory (www.urbandictionary.com)
________________________________
Ingrediencie:
(1 šálka = 240 - 250 ml)
Korpus:
- 225 g zmäknutého masla
- 1 a pol šálky hnedého cukru
- 2 ČL vanilkového extraktu (nemusí byť)
- 3 vajcia izbovej teploty
- 110 g hnedej čokolády
- 4 PL kakaa
- 1 a štvrť šálky vriacej vody
- pol šálky pochúťkovej kyslej smotany
- trištvrte šálky hladkej múky
- trištvrte šálky polohrubej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- polovica zarovnanej lyžičky soli
Pepermintová plnka z bielej čokolády:
- 340 g bielej čokolády (takej, o ktorej si budete istí, že sa vám dobre roztopí)
- 235 ml smotany na šľahanie
- 1 PL masla
- cca 1 ČL pepermintového extraktu
- zelené potravinárske farbivo (nemusí byť)
Pepermintový krém z hnedej čokolády:
- 340 g hnedej čokolády
- 235 ml smotany na šľahanie
- 1 PL kukuričného/zlatého sirupu
- 2 PL masla
- cca 1 ČL pepermintového extraktu

+ ľubovoľné ozdobenie: ja som použila zelený marcipán a z neho som povykrajovala písmenká, vy môžete tortu posypať napr. nasekanou pepermintovou čokoládou

Korpusy: 
1. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vytrite maslom a vysypte múkou tri formy o priemere 20 cm. Zatiaľ si ich odložte bokom.

2. V mise vyšľahajte maslo s hnedým cukrom do peny (cca 5 minút). Nasekajte čokoládu a prisypte ju k maslu s cukrom. Pridajte kakao a vriacu vodu. Nechajte postáť pár minút, nech sa čokoláda roztopí a potom zmes vyšľahajte do hladkej zmesi.

3. Suché ingrediencie si preosejte a nachystajte na bok.

4. Do veľkej misy pridávajte po jednom vajcia a po každom ich dobre prešľahajte elektrickým mixérom. Pridajte vanilkový extrakt a kyslú smotanu. Dobre zmiešajte. Postupne pridávajte na striedačku suché ingrediencie a tekutú čokoládovú zmes a začnite aj skončite so suchými ingredienciami.

5. Cesto rozlejte do foriem a pečte ich naraz 20-25 minút, kým vám z cesta nevyjde suchá špajdľa.
Korpusy nechajte úplne vychladnúť. Pri manipulácii s nimi buďte veľmi opatrní, korpusy sa ľahko lámu.

Pepermintová plnka z bielej čokolády: 
6. Bielu čokoládu začnite topiť vo vodnom kúpeli tak, aby sa miska/hrniec, v ktorom máte čokoládu, nedotýkala vodnej hladiny. Pridajte smotanu a maslo. Občas premiešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Dajte bokom z vodného kúpeľa. 

7. Po kvapkách pridávajte pepermintový extrakt, vždy dobre premiešajte a ochutnajte. Ak máte pocit, že je to stále málo pepermintové, pridajte. Robte to ale naozaj opatrne, dá sa to ľahko prešvihnúť. Ak chcete, pridajte aj zelené farbivo. S ním tiež zaobchádzajte citlivo, stačí len troška. Krém zakryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť. Potom ho dajte do chladničky.

8. Studený krém vyšľahajte elektrickým mixérom do tuhej konzistencie, mne to trvalo len asi minútu. Ak je krém príliš tuhý na šľahanie, dajte ho na pár sekúnd do mikrovlnky.

Pepermintový krém z hnedej čokolády: 
9. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu so smotanou a maslom. Občas premiešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Pridajte kukuričný/zlatý sirup a opatrne aj trochu pepermintového extraktu. Nechajte vychladnúť a potom ho zakrytý fóliou dajte do chladničky.

10. Studený krém vyšľahajte elektrickým mixérom do tuhého krému, stačí len minútu alebo dve. Ak je krém príliš tuhý, dajte ho na pár sekúnd do mikrovlnky.

Finále: 
11. Plnku z bielej čokolády natrite na spodný a stredný korpus. Tortu naskladajte na seba. Celú tortu potrite po stranách a po vrchu krémom z hnedej čokolády. Tortu nechajte stuhnúť v chladničke.

42 komentárov:

  1. Boze dobrotivý, odpust mi, ale ja naozaj nespomínam tvoje meno nadarmo!!! Vsak pozri sa na tuto tortu a neuved ma do pokusenia, lebo ked ju raz upeciem, urcite sa nezdrzím a celu ju zjem... Anetka toto mi uz nikdy neurob! :D perfektné ale PERFEKTNÉ!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. boze slavka keby si ma pocula ako som sa teraz nasmiala pri citani tvojho komentara:-DDD dakujem:-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anetka zabudla som vo vytrzení popriat dodatocne tvojmu Petkovi vsetko naj k meninám!!! Ten sa pri tebe má!!! Tá torta je teda vázne bombastická, neviem sa z nej spamätat a stále ju k tebe chodím obkukovat!!! jaaaaaaaaj

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vuav, nadhera!!! Este ze kiki zrusili, urcite by ani ona neodolala :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka už sa teším kedy ku mne dorazí pepermintový extrakt čo mám objednaný:))))no a torta je proste iná, úúúúúžasná, jednoducho iná:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anet!!!! Sheldon je king!!!! No a big bang theory uplne genialna!!! A torticka je uuuzasnaaaa!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jaaaj! Zabudla som dodat, taku cup cake zasterku mam aj ja, ale zatial ju este nepouzivam, je mi ju luto "zapatlat" ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pomoooc, tak toto je uuuzasneee. Mnaaam. Aj ja chcem kusok!!!! Tak toto budem musiet co najrychlesie vyskusat! Milujem After Eight ale kde kde zozenie ten pepermintovy extrakt? Krasa Anetka, opat si prekvapila!!:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anetkaaa milujem všetko pepermitové, cukríky, čokoládku žuvky všetko všetko.a takúto tortu spravím synovcovi k promociam teda s tvojím dovolením.
    BTW Luci pepermitový extrakt som kúpila www.korunaplus.sk.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Bazinga :D To je super hláška stejně jako celý big bang theory :D Tvůj přítel se teda má, takové nádherné dorty mu pečeš :) Já zrovna moc kombinaci čokolády s mátou v oblibě nemám, ale pokusím se to napravit, ten dort je totiž tak lákavý a hlavně plný čokolády! Moc se ti povedl!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Archaa: :-)))) ty si podarena:-) odkazala som mu!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Adusha: dakujem:-D a vies ze som fakt myslela na kiki ze isto si bude brusit zuby? :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. R Ajka: dakujem:-) a tes sa, s tym extraktom sa da robit vselico, ja mam taku vacsiu flasticku a uz som ju skoro celu minula a to sa dava do kolacov fakt len po lyzickach:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Marianna: ano, my sme s petom tiez obrovski fanusikovia Big Bang Theory:-) podla mna je to najlepsi sitcom na svete

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Lucia: dakujem:-) extrakt mam z anglicka od kamosky, ale vsimla som si, ze aroma sa da kupit aj na viacerych slovenskych cukrarskych e-shopoch

    OdpovedaťOdstrániť
  16. tina24: jeeej super, tak potom daj vediet ci bol synovec spokojny:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Catalina: no moja mama tiez tuto kombinaciu nejako extra neoblubuje, ale ked ochutnala tortu, bola uplne v tranze a vravela ze je dokonala:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Anetka, tak toto vyzerá veľmi ..no proste neodolateľne musím si to hneď napísať ! ďakujem, Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Mňam! Jak já bych chtěla, aby se o mě někdo takhle krásně staral a pekl mi takovéhle dobroty! Čokoláda a peprmint k sobě nádherně ladí, uff, další recept od tebe, který musím nutně vyzkoušet, to se dělá, takhle mě rozmlsávat :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Madla: :-D ano, priatel zboznuje tu kombinaciu cokolada+pepermint, je to fakt dobrota neskutocna!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. paradna torta,Anetka!!!ja tiez nie som nejak v tranze z kombinacie mata-cokolada..ale tvoja torta by ma do toho tranzu urcite dostala:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Mauka: to som rada, ze som ta tak nadchla:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. ciiiiiiiiiiii, tak tuto si pripravim na narodeniny :) tuto kombinaciu zboznujem :))
    Ludka

    OdpovedaťOdstrániť
  24. doporucujem, je to jedna z najlepsich tort ake som kedy piekla!

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Len mam este jednu otazku, kolko toho extraktu kupit? Staci mi 100g pepermintova 5g 40% ?? nerozumiem sice tomu, ale bude to dost?

    ludka

    OdpovedaťOdstrániť
  26. ahoj ludka, s pepermintovou aromou som v zivote nerobila, ja pouzivam extrakt. cize ti naozaj neviem poradit a hlavne - kazda aroma je ina,,, vies. ja si ale myslim ze to bude stacit a rob to tak, ze pomalicky pridavaj a ochutnavaj, kym to nebude take pepermintove, ake chces.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Tak toto bylo velké zklamání. Chtěla jsem zazářit na oslavě a navíc miluju tuhle chuťovou kombinaci, ale byla to katastrofa... nevím, co jsem udělala špatně. Těsto vůbec nevyběhlo, vrstvy byly sotva centimetřík tlusté a sotva jsem se jich dotkla, sypaly se na prach. Krémy jsou ale super, takže když už jsem na zítra dort slíbila, upeču prostě jiný korpus a dám to nějak dohromady. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. marcelka velmi ma to mrzi, naozaj netusim, kde sa mohol stat problem.

      Odstrániť
  28. ahoj Anetka

    prosim ta bud taka dobra dopln do receptu že pri akej teplote je potrebne piect tie korpusy lebo je tam len čas že 20-25 min.

    Dakujem. Chcela by som to upiect na narodeniny uz tento týždeň dakujem za skoru odpoved.

    Monca

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Monika,

      v recepte je uvedené: "Rúru predhrejte na 180 stupňov."

      Takže 180 :-)

      Veľa šťastia pri pečení!

      Odstrániť
  29. Anetka, na túto tortu sa zmožem iba slovom: JEŽIŠIIIIII :D:D milujem čokoládu a mätu k tomu! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Anetka, na túto tortu sa zmožem iba slovom: JEŽIŠIIIIII :D:D milujem čokoládu a mätu k tomu! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Robim prave tuto tortu druhz krat a je super..naj ked este postoji aj dva dni a so slahackou.uz sa nemozem dockat ako ju v nedelu nakrajame na oslave

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wow, to je skvelé, ďakujem za milý komentár ;-)

      Odstrániť
  32. No a práve som vyriešila dilemu narodeninovej torty pre chlapa. Toto je úžasné!! :O

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Moja svokra miluje after eight cokoladky cize tvoja torta bola jasnou volbou. Plnky sa uz chladia v chladnicke. Dufam ze sa torta podari a potesim svokricku😊

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!