nedeľa 14. februára 2010

Absolútne čokoládové cookies podľa Nigelly

Cookies pre čokofanatikov!!! Tento dokonalý recept mám od Nigelly Lawson - je v jej knihe Nigella Express. V ceste je roztopená čokoláda, kakao a ešte je v ceste zamiešaných 350 g čokolády! Čo viac môže človek chcieť... Vyzerajú krásne, majú taký lesklý temný povrch - dokonalosť sama.

Ako vidíte, ja som ich piekla ako valentínsky darček a zabalila som ich do krásnej plechovky spolu s týmito skvostnými cookies s bielou čokoládou a čerešňami.

Tieto cookies sú vhodné aj na zmrazenie - naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie vymodelované placky z cesta a vložte do mrazničky. Po zmrznutí ich preložte do igelitového vrecka, aby zabrali menej miesta v mrazničke. Potom ich len vyberte a pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte zmrznuté, akurát o čosi dlhšie.
_______________________________
Ingrediencie na cca 18 cookies:
- 475 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády
- 150 g múky
- 30 g kakaa
- 1 ČL sódy
- 1/2 ČL soli
- 125 g zmäknutého masla
- 75 g hnedého cukru
- 50 g bieleho cukru
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 vajce

1. Najprv si vystelieme dva plechy papierom na pečenie. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov. 125 g čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme trochu vychladnúť. Zvyšnú čokoládu nasekáme na kúsky a dáme bokom.

2. V miske si zmiešame suché prísady: múku, kakao, sódu a soľ.

3. V druhej miske vyšľahajte maslo s cukrami. Potom pridajte roztopenú čokoládu a šľahajte ďalej. Napokon pridajte vanilkový extrakt a vajce a ešte raz dobre preľahajte.

4. K maslu pridajte suché prísady a dobre premiešajte. Nazáver pridajte nasekanú čokoládu a zamiešajte.

5. Z cesta rukami vymodelujte malé kúsky a dajte na plech. Nezabúdajte, že cookies sa roztečú do strán a nafúknu sa, preto ich dajte ďaleko od seba. Ja som dala 9 na 1 plech. Pečte 16-18 minút, pre istotu skontrolujte špajdľou. V strede budú zrejme ešte trochu mäkké, ale musí to tak byť. Len tak po vychladnutí budú správne žuvačkovité.

16 komentárov:

  1. cookies !

    upiekla som tieto vaše cookies a sú hrozné ! cesto je hnusne upečené je to ešte horšie .. vyhodila som zbytočne čokoládu kakao múku cukor ... klasické cookies aké robím ja podľa svojho receptu sú najlepšie . som veľmi sklamaná dúfam že všetky recepty tu nie sú také !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Anonym,

    velmi ma mrzia nepodarene cookies. Mne cookies chutia, ide vsak o to, ze kto ma ake cookies rad. Cookies je velmi siroky pojem, pod menom cookies sa v anglictine oznacuje siroka skala keksov. Vsetko od obycajnych susienok az po robustne maslove zuvackovite keksy s mnozstvom cokolady/ovocia atd. Tieto cookies patria niekam medzi, nie su zuvackovite a tahave a nie su to ani obycajne susienky. Ak ste ocakavali nejake ine, mrzi ma to. Ake su to teda tie "vase podla vasho receptu"? Lebo kedze neviem, co ste ocavali, neviem, za co sa ospravedlnit :-DDD Recept je kazdopadne nie moj, ale od Nigelly Lawson, ja som ho sem len prepisala, tak ak si myslite, ze v recepte je nejaka velka vada alebo chyba, mozete Nigellu kontaktovat (http://www.nigella.com/). Ak mate teda rada tie zuvackovite tahave maslove cookies, tak vam budu chutit urcite moje pepermintove brownies (http://anetagoesyummi.blogspot.com/2010/12/pepermintove-brownies-za-21-rokov-mojho.html) alebo tieto orieskovo-cokoladove cookies (http://anetagoesyummi.blogspot.com/2010/07/vysoka-skola-cookies-cookies-so.html). Tomu, ze ste vyhodili suroviny a teraz vas to mrzi, uplne rozumiem. Ja velmi vela experimentujem a takmer stale skusam nove a nove recepty. A bohuzial to sa nezaobide bez nepodarkov. Da sa povedat, ze kazdy treti novy recept, co skusam, skonci neuspechom. Uz som takto vyhodila tony ingrediencii, co ma vzdy velmi velmi mrzi, ale od experimentovania ma to neodradilo, pretoze stale v nom vidim zmysel. Raz som dokonca vyhodila do kosa potahovaciu hmotu na poschodovu tortu, do ktorej som roztopila 16 bielych cokolad. Az som pri tom plakala.

    Zelam vam vela trpezlivosti a odvahy do skusania dalsich novych receptov, nech objavite vela noveho a dobreho jedla!

    Aneta

    OdpovedaťOdstrániť
  3. P.S. Mozno vam nechutili preto, lebo vam vadila prilisna horkost a cokoladovost. Tieto cookies su totizto urcene pre cokoholikov, ktori maju radi 80% cokolady. Ak mate radi sladsie veci, asi preto vam nechutili.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Toľko kriku pre nič.. Úplne s Anetkou súhlasím.. o tom varenie je, neustále skúšať a nikdy sa nevzdávať! Ja mám každý rok veľkonočný projekt Žĺtkové venčeky, už som to skúšala z 2 časopisov a stále to nie je to pravé.. ale aspoň sa posúvam pomaly k úspechu, lebo vždy je to síce o zrnko, ale predsa lepšie ako tie predchádzajúce.. Okrem iného, ani nerátam koľko receptov u mňa skončili na bode 0, nehovoriac, že okrem surovín som ešte platila za časopisy, kde boli zverejnené.. ale zas nemôžete z toho zostať sklamaná ako windsorská panička! Treba sa vzchopiť a skúšať ďalej! Lebo nie je nič lepšie, ako ten pocit dokonalosti, keď sa spokojne usmievate nad rozkošným chutným jedlom, ktoré je za prvé vaše a za druhé nič mu nechýba :-))
    Efousu

    OdpovedaťOdstrániť
  5. efousu, si zlata, dakujem:-) ano ano, je to presne tak ako hovoris, clovek sa musi nad to nejako povzniest, stoji to za to!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. boli uplne vynikajuce ...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Absoluuuutne dokonale. Len som spravila jednu chybu... priniesla som ich ochutnat do prace. Naozaj osudova chyba :-)
    Dadula

    OdpovedaťOdstrániť
  8. suu absolutne bombove uzasne magicke proste awesome!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj. Musím obájiť tento recept, je výborný, cookies sú skutočne čokoholické. Ale keď som ich robil ja, tak to cesto som dával na plech pomocou naberačky na zmrzlinu, tak ako Nigella. Nerozumiem, ako si to robila rukami ? Nelepilo sa ti to ?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ahoj Anetka

    su naozaj uzasne cokoladove. ja som z celkovych xy gramov cokolady dala 100g bielej (a zbytok tmavej) a bolo to velmi pekne. skoda ze so uz nemala viac bielej cokolady.
    karolina

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Robila som dnes tieto kolaciky a su vyborne! ja som ich v rukach povalala a spravila som take gulicky adala na plech bez papiera na pecenie, a super!!! krasne sa same roztiekli a vnutri su makkucke. ja som ale nedala tolko cokolady, dala som z nej asi polovicu.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tieto su moje oblubene. Tiez ich robim v kombinacii tmava a biela cokolada. Je to nakoniec velmi pekne. A chutovo su naozaj neskutocne.
    K

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!