Mám tu pre vás ďalší rýchly letný recept. Tento je skutočne extrémne jednoduchý, ale v jednoduchosti je krása. Ja osobne som veľký fanúšik ančovičiek, dokážu človeka preniesť do Talianska na počkanie:-)
Okrem receptu na ančovičkové maslo vám napíšem aj recept na pečeného lososa. Konečne som totižto prišla na spôsob, ako ho urobiť úplne dokonale, aby bol správne chrumkavý na povrchu a šťavnatý vo vnútri.
_____________________________________
Bylinkové maslo so sardelkami/ančovičkami
- 250 g masla
- cca 30 sardelových (ančovičkových) filetov, nasekaných nadrobno
- obrovská štedrá hrsť nasekaných byliniek (v tomto prípade sa skvele hodí petržlenová vňať, bazalka a pažítka, ale môže to byť aj len jedna z týchto byliniek)
- 1 malý prelisovaný strúčik cesnaku
- kôra z polovice citróna
- čerstvo mleté čierne korenie
Maslo nechajte zmäknúť na izbovú teplotu. Zmiešajte ho s ostatnými ingredienciami ideálne pomocou elektrického šľahacieho mixéra, ale ide to aj lyžicou alebo varechou. Ochutené maslo premiestnite na potravinovú fóliou, zabaľte ho a vytvarujte valček. Uchovávajte v chladničke, ak ho plánujete spotrebovať v najbližších dňoch, prípadne si po stuhnutí z neho odrežte len potrebný kúsok a zvyšok skladujte v mrazničke.
______________________________________
Pečený losos so sardelkovým, resp. ančovičkovým maslom
- lososové filety
- olivový olej
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ
- ančovičkové maslo z horeuvedeného receptu (z tejto dávky budete mať dosť masla na cca 8-10 porcií lososa)
+ šalát ako príloha, napríklad listový s cherry paradajkami a týmto dresingom
Rúru predhrejte na 220 C, ideálne na funkciu grilu. Filety umyte, osušte, ale ponechajte na nich kožu. Rozrežte ich na jednotlivé porcie. Posypte ich mierne korením a soľou. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja. Na panvici opečte postupne všetky filety najskôr kožou dole 2 minúty. Potom filety otočte a opečte ich aj z druhej strany ďalšie 2 minúty. Opečené filety premiestnite na plech kožou dole. Vložte plech do vyhriatej rúry na hornú mriežku a pečte ešte 10 minút. Podávajte ihneď s hrubšími plátkami sardelkového masla a šalátom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za váš milý komentár!