štvrtok 18. septembra 2008

Čokoládová torta poliata vareným vínom

Táto torta sa hodí na zimné obdobie a preto sme si ju minulý rok urobili ako vianočnú tortu. Je z kakaového korpusu s kandizovaným ovocím, ktorý je poliaty vareným vínom a neskôr aj neuveriteľne hriešnou čokoládovou polevou. Do korpusu nejde nijaká múka, múku nahradzujú orechy, čo je božské. Poleva na torte je tuhá a zároveň trošíčku tekutá, takže keď si odkrojíte z torty, začne vám poleva trošíčku stekať po vašom kúsku a vyzerá to dokonale. Ach:-)

___________________________________
Cesto:
- 250 g cukru
- 8 žĺtkov
- 30 g kakaa
- sneh z 8 bielkov
- 50 g kandizovaného ovocia (najlepšie citrónová a pomarančová kôra)
- 250 g mletých orechov
Poleva I.:
- 250 ml červeného vína
- 7 kociek cukru
- 1 celá škorica
- 4 klinčeky
Poleva II.:
- 150 ml smotany na šľahanie
- 150 g čokolády na varenie
- vanilkový extrakt

Postup:
Cesto:
1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame kakao, kandizované ovocie, mleté orechy a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme najprv 40 minút 180 stupňoch a potom ešte 20 minút pri 160 stupňoch.

Poleva I.:
2. Víno uvaríme s cukrom a koreninami. Necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus jemne popicháme špáratkom a potom pomaly polievame vínom.

Poleva II.:
3. Smotanu zohrejeme na bod varu, odstavíme z ohňa a rozpustíme v nej čokoládu. Podľa chuti pridáme vanilkový extrakt. Za občasného miešania ju necháme vychladnúť a zároveň stuhnúť do roztierateľnej konzistencie. Potom ňou potrieme boky i vrch torty.

4. Ako vidíte na hornom obrázku, my sme ju ešte ozdobili marcipánom. To však nie je nutné. Ale keby ste predsa len chceli: marcipán rozvaľkajte na doske (ak sa vám lepí, poprášte ho práškovým cukrom) a formičkami (my sme mali v tvare písmen a vianočných motívov) si povykrajujte čo sa vám len zapáči. Stromček som ešte dookola obložila maličkými striebornými guličkami, ktoré sa dajú bežne kúpiť ako zdobiace cukríky na pečenie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!