nedeľa 7. marca 2010

Citrónovo - penový koláč

Recept na tento koláč máme od našej susedy Angličanky. Je kyselkavý a svieži, ideálny, keď chcete privolať jar. Všetky suroviny máte pravdepodobne doma, čiže je to koláč z kategórie čo dom dal. A dokonca vyjde aj veľmi lacno. Môžete ho urobiť v štvorcovej forme ako koláč alebo v kruhovej ako tortu.
_________________________________________
dávka na kruhovú formu o priemere 23 cm alebo štvorcovú podobnej veľkosti
Krehké cesto:
- 100 g hladkej múky
- 50 g zmäknutého masla
- štipka soli
Citrónová plnka:
- 1 šálka cukru
- 2 PL hladkej múky
- 3 PL maizeny
- 1/4 ČL soli
- 1 a pol šálky vody
- 2 citróny - z nich postrúhaná kôra a vytlačená šťava
- 2 PL masla
- 4 žĺtky
Bielkový sneh:
- 4 bielky
- 60 kryštálového cukru

1. Rúru si predhrejte na 175 stupňov. Ingrediencie na cesto rozmrvte medzi prstami, pridajte trošku vody - len tak, aby vzniklo tuhé cesto. Nemieste ho, len ho stmeľte a rozvaľkajte. Dno kruhovej tortovej formy vyložte papierom na pečenie (ja som to síce tentokrát skúšala robiť v hranatej koláčovej forme, ale z viacerých dôvodov odporúčam kruhovú tortovú s odnímateľnými krajmi).

2. Cesto preneste do formy tak, aby pokrylo celé dno a aj okraje do výšky cca 2,5 cm. (ja som okrajte z cesta tentokrát nerobila, ale bola to chyba.) Cesto dajte piecť do rúry na cca 10 - 15 minút.

3. Pripravte si plnku. V stredne veľkej panvici alebo kastróli zmiešajte cukor, múku, maizenu a soľ. Do toho vmiešajte citrónovú kôru, šťavu a vodu. Pri stálom miešaní nechajte plnku chvíľu variť. Plnku odstavte z ohňa a primiešajte maslo.

4. V malej miske metličkou rozšľahajte žĺtky a pomaly do nich po lyžiciach popridávajte pol šálky plnky a stále pritom miešajte metličkou. Potom tieto žĺtky s trochou plnky vylejte do panvice so zvyškom plnky. Priveďte k varu a stále miešajte, kým zmes nezhustne. Zmes potom vylejte na upečené cesto.

5. V miske vyšľaháme bielky do husta. Pridáme cukor a šľaháme ďalej až kým opäť sneh nezhustne dotuha. Sneh navrstvite na celý koláč až ku okrajom cesta. Pečte v predhriatej rúre na 175 stupňov asi 10 minút, kým nie je sneh zlato-hnedý.








6 komentárov:

  1. Koláčik vyzerá skutočne veľmi lákavo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Do kelu neverím vlastným očiam!!!
    Veď toto je náš "rodinný tajný recept", poklad od príbuzných, čo dávno pradávno emigrovali do USA...
    A Vy ho tu takto vyzrádzate??????? 8-)

    Som ranená... ale koláč je to geniálny, ja som síce úplne orieškovo-čokoládová, ale toto v lete nemá konkurenciu... :D
    ODPORUCAM :) (a neprezradím, ako ho nazývame s našimi príbuznými :-P)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nemusite mi vykat:-)))

    recept mam od susedy, ktora zije pol na pol na SR a v Manchestri, takze sranda :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrý den prajem, dnes som tento vyborny kolacik skusila upiect, chutovo je vyborny, len sa mi rozteka plnka :( neviete mi prosim poradit, cim to moze byt? postup som dodrzala presne, aj mnozstva...ze by som dala vela vody? alebo nenechala dobre ztuhnut? inak nema chybu! :) dakujem za radu, andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. uff, nerozumiem... tak treba pridat viac maizeny... mrzi ma to :-(

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!