piatok 8. októbra 2010

Pečený hermelín s tymiánom, orechami a medom

Nerozumiem, ako som na pečený hermelín mohla zabudnúť. Už som ho raz jedla. Bolo to pred 2 rokmi v Berlíne. Detlef vtedy upiekol dva veľké syry z bielou plesňou v drevenom obale a jedli sme ich na večeru. Je to naozaj jednoduché. Kúpite si akýkoľvek syr typu camembert alebo brie v takej tej kruhovej krabičke z tenkých plátkov dreva, vyberiete ho von, vybalíte z papierka/alobalu a vrátite naspäť do toho dreva a pečiete to v ňom. Alebo si urobte slovenskú verziu ako ja. Kúpte si hermelíny a nechajte ich v chladničke až tesne ku koncu dátumu spotreby (vtedy sú všetky syry najlepšie) a potom si ich upečte len tak, ide to aj bez drevenej krabičky. Dokonca sa dá u nás kúpiť aj "Hermelín na grilovanie" - je to balíček 4 hermelínov aj s balíčkom korenia na grilovaný syr. Takýto syr nemusíte alebo môžete rôzne dochutiť a nazáver ho jesť s pečivom, pečenými zemiakmi, pita chlebom, tortilovými čipsami (a mať syr ako dip), stonkami zeleru alebo rôznou inou zeleninou. Syr ale zásadne nenarežte ešte pred pečením, pretože by vám vytiekol von. Urobte to až po upečení na tanieri, na ktorom ho budete jesť.

_______________________________________________
Pečený hermelín s tymiánom, orechami a medom
Na lyžičke masla chvíľku opečte pár pekanových alebo vlašských orechov a dajte ich bokom.
Nasekáme si lístky z pár vetvičiek tymiánu.
Vybalený syr položíme na štvorec alobalu alebo papiera na pečenie a pečieme 20 minút pri 200 stupňoch. Syr položíme na tanier a nožom narežeme na vrch kríž do plesne a syr trošku "otvoríme". Nasypeme naň nasekaný tymián, orechy a pokvapkáme lyžičkou medu.

Ak chcete vidieť, ako sa z pečeného syra s bielou plesňou a orechami dá vytvoriť efektné jedlo na párty, kliknite sem.

6 komentárov:

Ďakujem za váš milý komentár!