piatok 19. novembra 2010

Čokoládový lava cake

Postupovala som podľa receptu v tomto videu, kde tento recept nazývaju suflé, pričom to suflé nie je (recept na čokoládové suflé začína až po 25 minútach videa). Je to koláč s tekutým vnútrom, čiže "lava cake". Je to expresná záležitosť, celá príprava i s pečením trvá 25 minút. A všetci čokofanatici si prídu na svoje. Jediný problém pri pečení lava cake je odhadnúť správnu dobu pečenia. Ten Talian v tom videu vraví, že stačí len 10 minút, ale isto ste si všimli aké maličké má formičky. Moje misky na suflé sú relatívne veľké, čiže ja som svoj lava cake piekla asi 17 minút, čo som ale prešvihla, lebo bolo upečené viac ako by malo byť. Takže ideálna doba by bola tak 15 minút. Ak máte dilemu ako dlho budete piecť ten váš koláčik, pozrite si to video, aby ste mali predstavu, akú má mať asi konzistenciu a potom už len striehnite pre rúre a čakajte, kým začne koláčik rásť dohora a potom ho hneď vyberte. Pretože keď ho tam necháte príliš dlho, budú z neho mufinky.

________________________________________
Ingrediencie: (na cca 5 ks, ale veľmi záleží od veľkosti misiek na suflé)
- 200 g čokolády
- 250 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 5 vajec
- 150 g hladkej múky
- 40 g kakaa

1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Misky vymažeme maslom a vysypeme múkou. Nutné ale je dať tesne okolo každej misky valec papiera na pečenie, pretože suflé zvykne poriadne narásť. Papier na pečenie môžeme zopnúť do kruhu napr. kancelárskou zošívačkou.









2. Čokoládu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli.

3. Vajcia zmiešame s cukrom pomocou elektrického mixéra. Nemusíme ich šľahať do peny, stačí ich len zmiešať. Do vajec prilejeme roztopené maslo a prešľaháme. Potom pridáme roztopenú čokoládu a všetko dobre zmiešame. Na záver pridáme postupne múku a kakao a všetko vyšľaháme dohladka.

4. Cesto rozdelíme do misiek a dáme piecť na 10 - 15 minút. Keď koláčik odrazu rýchlo narastie, hneď ho vyberieme. Lava cake ešte pocukrujeme - len tak alebo cez vystrihnuté šablóny ako ja. Vyklopíme na tanierik a hneď jeme, kým je ešte jadro tekuté.

20 komentárov:

  1. Anetka,no vyzeralo,a urcite aj chutilo to uuuzasne!!!!!!ale nie je to sufle..zial,aj ten Talian to nazval sufle,takze ty si v tom nevinne..ale toto je recept na "lava cake"..prave sufle sa vzdy robi tak,ze sa zvlast slahaju zltky,a zvlast bielky,a tie bielky tomu dodavaju taku tu nadychanost..prave sufle ani nema tekute vnutro..skor take jemnucke penove...ale "lava cake" milujem,takze aj ty si si urcite prisla na svoju cokoladovu notu:)))))
    (mauka)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. coze??? som podvedenaaaaaaaa!!! :-DDD ale nie akoze fakt ma to stve. on to raz nazyval sufle, raz fondan. tak co to sakra je? inak mas pravdu ze sa toto moje velmi podoba na lava cakes. sakra. idem to premenovat nech si tu nerobim hanbu. vrrrr trapna relacia. chapes, ja som ani nepochybovala, som ze ked to tak nazyva taky vazeny pan kuchar tak sa nejdem ja amater hadat...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ale cosi,hanbu si si urcite nenarobila..:)ved si tu uviedla link na recept,kde to sam pan kuchar nazval "sufle"..takze skor on si trosku spravil hanbu:)))ale ja to neriesim,hlavne ze je to chutne,a receptik je uuuplne v poriadku.:)
    (mauka)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anetka,máš úžasný blog! Dnes som ho prelúskala celý a tento recept musím rozhodne vyskúšať...mňami

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vanilka dakujem za pochvalu! Mne sa zas strasne paci tvoj nick:-) A pozrela som zbezne tvoje dva blogy a hrozne, hrozne ti gratulujem k babatku! Nevies si predstavit, ako zavidim!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anetka, konecne som sa rozhodla vyskusat tuto fotogenicku dobrotku :)...vydarili sa mi a cokoladova LAVA kraasne vytekala,bolo to vynikajuuuuuce ...dakujem pa Alka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mmmm dnes som to robila prvy krat. Bolo to vynikajuce len nebolo dnu to tekute :( ale cele ako mafin. Snad nabuduce sa mi vydaria

    OdpovedaťOdstrániť
  8. joooj to ma mrzi, sakra....
    stalo sa to, ze si to piekla prilis dlho. musi sa to piect kratsie, len aby stuhli okraje, ale vnutro bolo stale tekute. snad nabudce to vyjde;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. dnes som robila, sú geniálne a geniálne jednoduché a rýchle.
    andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  10. som stastna andrejka ze chutili:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. o týždeň sa chystám robiť slávnostnú večeru pre priateľa a chcem napiecť presne toto chcem napiecť. Chcem sa len opýtať,mám to teda robiť tesne pred príchodom, aby sme to jedli teplé? Alebo nevadí, ak to počká cca 4-5hodín?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ahoj, na sto pro ich urob na pockanie, kolac sa musi jest hned, lebo potom stuhne len na obycajny kus cesta:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Na tento receptík som sa chystala už dlhšie, ale až Zuzkine meniny ma tak správne nakopli ;o)
    Postup jednoduchý, výsledok vynikajíci a kombinácia s dobrou zmrzlinou nemá chybu :o)
    Nechcelo sa mi papier na pečenie uväzovať a tak som ho vložila do misiek, ale ani nie je tak potrebný: kým koláčiky začali rásť, okolo okrajov sa vytvorila krusta, ktorá im vlastne nedovolila pretiecť.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ak sa smiem opytat v com peciete tie kolaciky pretoze ja nemam tu formicku na pecenie a chcela by som vediet ci sa to da niecim vynahradit

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. su to misky na sufle a daju sa nahradit akymikolvek formickami vhodnymi do rury. kludne to mozes napriklad piect aj v mufinovom plechu.

      Odstrániť
  15. milujem milujem milujem sladke veci :DD a vsetky tvoje kolacikove a tortove recepty vyzeraju skvele :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!