piatok 19. novembra 2010

Špagety carbonara údeným lososom

Myslela som si, že carbonara je taká klasika, na ktorej sa nedá nič pokaziť. Pred týždňom som ale zažila, že kuchár špagety úplne ohrial a vajcia sa vyzrážali a z carbonary sa stali cestoviny s vajcom. A tak si vravím, že asi má zmysel zavesiť špagety carbonara na môj blog, že to pre niekoho môže predsa byť prínosom. Na Internete som našla nápad na lososovú carbonaru, čo je perfektná obmena! Mňaaam! (Keby ste ale predsa mali chuť na klasické špagety carbonara so slaninkou, spoľahlivý recept nájdete tu.) Tieto špagety sú skvelé najmä preto, lebo sú hotové za 15 minút a chutia určite každému.

______________________________________
Ingrediencie:
- 1 balíček kvalitných špagiet
- 200 g údeného lososa
- 2 vajcia + 3 žĺtky
- 70 g parmezánu + hoblinky na posypanie
- soľ a čierne korenie

1. Špagety dáme variť do osolenej vriacej vody a uvaríme ich al dente. Kým sa varia, nakrájame lososa na menšie kúsky. K lososovi pridáme strúhaný parmezán, vajcia, poriadne okoreníme a dosolíme a všetko dobre vidličkou prešľaháme.

2. Uvarené špagety zlejeme, NEOPLACHUJEME, aby zostali stále horúce. Horúce špagety vrátime hneď naspäť do ešte STÁLE TEPLÉHO hrnca, ktorý je ale už MIMO SPORÁKA. K špagetám prilejeme vaječnú zmes a všetko dobre premiešame, aby boli špagety rovnomerne obalené. Vajcia sa uvaria vďaka teplu zo špagiet. Špagety rozdelíme na taniere a môžeme ozdobiť parmezánom.

8 komentárov:

  1. môj priateľ tvrdí, že pravé carbonara sú bez tej smotany, pozerala som talianskych kuchárov a fakt smotanu nepoužívajú, pozrela som na yotube taliansku kuchárku a už to robím len podľa nej, a sú úžasné...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Waw to je sranda, ja som si googlila asi milion receptov a vsade bola smotana :-O No teda! Takze vlastne davas len zltky, ano?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nie dávam celé vajíčko a je to super, takže len vajíčko, parmezán, slaninu a samozrejme špagety :-), nevieme sa toho dojesť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ahoj, fajnové recepty, niečo určite vyskúšam! :-) no ale neviem, ci sa nahodou losos spravne nesklonuje takto:

    nakrajame lososa
    pridame k lososovi

    ved je to zivotne podstatne meno, nazov ryby, ako kapor. tiež sa nehovorí nakrájame kapor....
    ?!
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ahoj, 15 minut som si to teraz opakovala nahlas ze co znie lepsie, potom som si googlila pravidla a mas pravdu :-D dakujem za korekciu. idem si to opravit

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahojky, můžu se zeptat jakou značku uzeného lososa preferuješ? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. uff, skutocne nemam ziadnu oblubenu znacku, nekupujem ho tak casto, aby som mala prehlat, prepac, neporadim ti :-(

      Odstrániť
  7. akurát som dopapala na obed. mňamka :-D ale tiež som použila len žltky bez smotany ako vzdy v carbonare. celoživotné hádky s kuchármi že do carbonary smotana nejde sme rozlúštili s talianskym kamarátom, ktorý povedal že smotanu ako drahšiu surovinu do carbonary pridávali bohatší ľudia zo severu Talianska, chudobnejší juh si vystačil so žĺtkami :-D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!