streda 15. decembra 2010

Kačacie stehná po čínsky

Túto skvostnú kačku sme pripravili na narodeninovú oslavu pre našu rodinu. Taniere zostali úplne prázdne:-)


______________________________________
Kačacie stehná: (dávka na 10 ks)
- 10 kačacích stehien
- 6 PL medu
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 ČL mletého zázvoru
- šťava a kôra z 2 citrónov
- korenie, soľ
Na dokončenie omáčky:
- soľ, korenie podľa potreby
- kukuričný škrob podľa potreby
Ako príloha:
- 2-3 farebné papriky
- 2 póry
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 2 hrste kešu orechov alebo olúpaných mandlí
- korenie, soľ
- 2 - 3 PL sójovej omáčky
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- dlhozrnná ryža

Kačacie stehná: Všetky ingrediencie na marinádu (med, sójová omáčka, zázvor, citrónová šťava aj kôra, korenie a soľ) zmiešame. Kačacie stehná umyjeme a vložíme do pekáča. Popolievame ich marinádou. Pečieme ich zakryté na 180 stupňov, kým nebudú mäkké. Pravdepodobne bude treba počas pečenia aj odoberať tuk - preto ho vždy naberačkou odoberte do čo najužšej a zároveň najvyššej nádoby a odložte bokom. Na záver zvýšte teplotu na 220 stupňov, pekáč odokryte a dajte na čo najvyššiu mriežku. Pečte ešte cca 20 minút, kým sa nevytvorí chrumkavá koža.

Omáčka: Kačacie stehná po upečení vyberte a dajte bokom. Šťavu, ktorá ostane v pekáči prilejte do úzkej vysokej nádoby k tej šťave s tukom, ktorý ste odoberali počas pečenia. Nechajte, nech sa oddelí tuk od šťavy. Tuk zvrchu jednoducho vylejte preč (preto je dobré mať úzku a vysokú nádobu, nech vám to ide čo najlepšie a nech prídete o čo najmenej šťavy.) Šťavu, ktorá nám zostala, vylejte do kastrólika, priveďte k varu, dochuťte korením a soľou ak je treba, zahustite maizenou na omáčkovitú konzistenciu.

Zeleninová príloha: Na oleji opečieme na kolieska nakrájaný cesnak spolu s kešu/mandľami asi 2 minúty. Prisypeme na širšie pásiky nakrájanú papriku a dusíme ďalšie 2 minúty.

Finále: Na záver pridáme pór nakrájaný na šikmé hrubé kolieska a všetko dusíme do mierneho zmäknutia, ale naozaj len mierneho, aby zelenina stále trochu chrumkala. Dochutíme korením, soľou, sójovou omáčkou a zázvorom a všetko premiešame. Zeleninu podávame ihneď, kým úplne nezmäkne. Ak ju robíme vopred, dusíme ju ešte kratšie, pretože ona časom naozaj ešte viac zmäkne.

A už len uvaríme ryžu a môžeme podávať!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!