sobota 2. apríla 2011

Losos v prosciutte s bylinkovou šošovicou a špenátom podľa Jamieho Olivera

Minulý týždeň som mala doma pár hostí, ktorým som chcela uvariť niečo naozaj dobré. Po dvojdňovom prehrabávaní sa v knihách a na Internete, zvíťazil tento recept z knihy Jamieho Olivera: Návrat šéfkuchára bez čapice. Jedlo chutí fantasticky, ani to neviem vystihnúť slovami. Návšteva bola uchvátená. A ja rovnako s nimi.

___________________________________________
Ingrediencie pre 4 porcie:
- 250 g šošovice
- 4 filé z lososa bez kostí a kože (1 filet o hmotnosti cca 220 g)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 8 plátkov prosciutta (alebo inej dobrej šunky alebo slaniny ako som použila ja)
- olivový olej
- šťava z 1 citróna
- 2 veľké hrste sekaných čerstvých byliniek (petržlenová vňať, bazalka, mäta a pod.)
- 1 balenie čerstvého špenátu (v jednom balíčku sú cca 4 obrovské hrste)
- 200 ml bieleho jogurtu (nemusí byť)

1. Rúru rozohrejte na 220 stupňov. Šošovicu dajte do kastróla, zalejte vodou a varte domäkka. 

2. Zatiaľ lososové filety umyte, osušte, posypte korením a soľou a zabaľte ho do plátkov prosciutta. Časť mäsa nechajte odokrytú. Rybu aj plech na pečenie pokvapkajte olivovým olejom. Losos poukladajte na plech a pečte 10-15 minút.
3. Šošovicu sceďte a poriadne ju ochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou a 4 poriadnymi šplechmi olivového oleja. Tesne pred podávaním šošovicu vráťte naspäť na sporák na silný oheň a primiešajte do nej bylinky a špenát. Všetko miešajte a čakajte, kým špenát nezvädne. Rozdeľte na 4 taniere šošovicu a kúsky ryby. Celé jedlo môžete ešte pokvapkať posoleným a okoreneným jogurtom.

14 komentárov:

  1. Ty bláho, to musí být dobrota! Taky bych chtěla být mezi pozvanými hosty :-) Losos s vypečenou slaninkou v kombinaci s čočkou se spoustou bylinek a s mým oblíbeným špenátem je vážně bomba. Až někdy narazím an pěkného lososa, zkusím ho taky podle tebe (teda podle Jamieho .-)). Já podle Jamieho taky vařím moc ráda, má jídla nekomplikovaná, rychlá a opravdu moc dobrá.
    A tvoje realizace vypadá neskutečně sexy!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anet, skutocne skvely vyber!! take neokukane a zaroven vyborne jedlo, co si viac priat?? keby som bola tvoj host, urcite by som bola vo vytrzeni a citila sa ako keby mi jedlo serviroval sam Jamie .))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Madla: dakujem, ano, mas pravdu, bola to parada! a hlavne isla z rury neskutocna vona, takze nas to vsetkych hrozne vyhecovalo a nevedeli sme sa dockat kym to budeme moct zjest:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evitchka: :-D chcela som ohurit aspon jedlom, kedze vsetko ostatne bolo priserne, pretoze akurat prerabame dom a nemala som hosti skoro ani kde usadit a jedli sme vsetci styria pri stole 1x1 m :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jej Anetka, vidim ze si si vybrala od Jamieho recpet,ktory som uz skusala aj ja (http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=35925&user=114201), trosku som vsak pomenila prilohu podla toho co som mala doma.Kazdopadne som presvedcena, ze navsteva bola urcite spokojna:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Úžasný blog! Asi predvčerom som ho objavila a postupne si čítam všetky články (ešte nie som na konci). Na varenie nemám moc času, ale tvoje recepty sú naozaj inšpiratívne a mám chuť všetky vyskúšať. Navyše sa tvoje príspevky veľmi príjemne čítajú :-) Vidieť, že Ťa varenie baví a blog je toho dôkazom. Fakt skvelá práca!
    No, a ešte sme z jedného mesta! :-)

    Veve z veve-nails.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anetka,no,to ti verim,ze hostia boli nadseni..pri takejto dobrote sa ani inak neda:)))ja som este kombinaciu slanina(sunka)+ ryba neskusala,ale uz davno po tom poskulujem:)no,a priloha sa mi tiez veeeelmo pozdava:)a vela pevnych nervov pri prerabke zelam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. zunicka: jeeej no vidis, ja aj chodievam na MMB a tvojho lososa som si tam nevsimla :-) krasne sa ti podaril!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. veve: som velmi stastna, ze sa ti moj blog tak paci:-) prebehla som tvoj nechtovo-lakovy blog a som bola uplne vo vytrzeni, lebo ja milujem vsetky mozne kriklave a vyrazne laky, som nimi posadnuta:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mauka: dik Matka, vyskusaj urcite dakedy, je to fakt dobrota :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Anet! Toto vyzera super! Ja som minule robila tazky experiment so sosovicou s paradajkami a sladkou smotanou, vznikla z toho taka omacka sosovicova. Ked sa to varilo, som myslela,ze to skonci v kosi, ale chutilo to super. Bolo to jedno z tych jedal, ktore lepsie chuti ako vyzera ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. :-D ale ano, nahodou preco nie, viem si to predstavit, mohlo to chutit naozaj dobre!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj, robila som ho už viackrát, stále chutí.. ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!