piatok 6. mája 2011

Bochník so špargľou, sušenými paradajkami a olivami

Ak hľadáte inšpirácie na špargle, toto je jeden z nápadov. Tento recept mám z BBC Good Food. Považujte to za jedlo samé o sebe, pretože je to skôr koláč ako chlieb.

__________________________________________
Ingrediencie:
- 100 ml olivového oleja
- 250 g špargle - je jedno či zelenej či bielej
- 200 g hladkej múky
- 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- hrsť vetvičiek tymiánu
- 3 vajcia
- 100 ml mlieka
- hrsť odkôstkovaných čiernych olív (ja som dala tentokrát zelené)
- 100 g sušených paradajok
- 100 g strúhaného pikantného syra
- korenie, soľ

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Podlhovastú formu (ideálne 22 x 10 x 5 cm) vyložte papierom na pečenie. Špargľu ošúpte škrabkou, odrežte zdrevnatelú horkú časť a vložte do vriacej osolenej vody a varte 2 minúty. Špargľu zlejte a rýchlo ochlaďte pod ľadovou vodou.

Otrhajte lístky tymiánu z vetvičiek a nasekajte ich nadrobno. Vo veľke mise zmiešajte múku, tymián, korenie, soľ. Pridajte mlieko, olej a vajcia. Cesto zmiešajte varechou do hladkej zmesi, bude to trvať asi len 1 minútu.

Odložte si bokom 5 paličiek špargle a pár olív na ozdobenie. Zvyšok špargle nakrájajte na väčšie tyčinky. Do cesta vsypte nakrájanú špargľu, olivy, nasekané sušené paradajky a dve tretiny syra. Všetko zmiešajte a vylejte do pripravenej formy. Nakoniec do cesta povpichujte odložených 5 paličiek špargle aby trochu vystrkovali von, posypeme bochník odloženými olivami a syrom.

Bochník vložíme do rúry a pečieme cca 40 minút, kým nie je pevný a zlatý na povrchu. Po upečení necháme bochník aspoň 5 minút vo forme a potom ho vyklopíme necháme chladnúť na mriežke.

20 komentárov:

  1. Anetka, netrpezlivo čakám na receptík

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Přeji studijní úspěchy a na tento recept se opravdu těším!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Špargľu mám veľmi rada, ale v takejto forme som ju ešte nejedla. Zaujímavé. Želám pevné nervy a sedacie svaly :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. máš tu super recepty, poriadne to tu prehladam a nieco vyskusam. Tento bochnik musi byt delicious! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. dakujem:-))) slubujem, ze ho doplnim co najskor!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. AAAAAAnet! Toto som mala na plane vyskusat!!! To mas z BBC good food? ja som tam mala vyhliadnuty presne tento istyyyy ;o))))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ano ano z BBC Good Food:-DDD to je telepatia, vidis:-DDD tak ho upec aj ty a daj vediet ako chutilo! lebo mne chutil velmi! a mojmu ocovi este viac:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Prosím, prosím recept! V chladničke sa mi pár dní "suší" špargla a neviem čo s ňou. Prebrala som už asi milion receptov, ale nic ma nechytilo za srdce tak ako tento chlebík. Tak dúfam, že špargla este par dni vydrzí :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Viktoria, kedze nechcem aby sa ti pokazila spargla a zaroven nemam vobec cas to sem dopisat, tu mas link na recept podla ktoreho som to robila: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/10595/asparagus-sundried-tomato-and-olive-loaf dufam ze anglictina nebude problem:-)
    maj sa krasne
    aneta

    OdpovedaťOdstrániť
  10. panecku Anetka, toto vyzera byt pecka! a uspesny zapoctovy tyzden zelam!!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Veľmi chutne to vyzerá, a keďže je už recept, predpokladám, že už je po zápočtoch. Tak gratulujem, verim, ze sa podarili:-))
    Aj ja som dnes sparglovala - kuk - http://lucylovetobake.blogspot.com/2011/05/sparglovy-quiche-s-anglickou-slaninkou.html

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Lucia: nie nie po zapoctoch nie je pretoze medzi moje hobby patri chodit na opravne zapocty:-DDD a uz mi zacinaju aj skusky, takze moj blog bude teraz riadne stagnovat. a tvoj quiche vyzera bozsky!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Chlebík vypadá úžasně, až zase někde narazím na chřest, určitě něco podobného spáchám, protože domácí chleba mám moc ráda (zrovna máme doma dva - celozrnný s mandlemi a mákem pro mě a bílý tymiánový pro mého muže :-)), ale domácích chlebíků není přeci nikdy dost :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Madla: dakujem:-), ale len aby som ta upozornila: chlieb to nie je, je to skor kolac, cesto je dost vlhke a "vajecne"

    OdpovedaťOdstrániť
  15. No konečne : )na toto sa už chystám od zverejnenia fotečky.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. prepaaac Ivka, som trdlo, ale zazivam zufale casy v skole, tak nebol cas:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  17. akurát som dopiekla špargľový chlieb, ale asi ma to veľmi neuchvátilo, zelenina je po 30 minutách pečenia úplne na s***, recept som teda mala úplne iný, ale preda len... u teba bola špargľa konzistenčne dobrá?:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. sakra to ma mrzi!!! netusim v com je problem, lebo moja spargla bola uplne v pohode. praveze drzala tvar az moc a potom sa to blbsie krajalo.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!