nedeľa 26. júna 2011

Sorbet z čiernych ríbezlí a mäty


Pre mňa jeden z najohurujúcejších objavov. Láska na celý život. Tento sorbet som pôvodne robila len preto, aby som minula mrazené ríbezle, ale z výsledku som bola vo vytržení. Je to neskutočne osviežujúce a vďaka mäte chutí sorbet ešte lepšie. Sorbet má neskutočne výraznú chuť, nie je to žiadna vodová zmrzlina, ak sa toho náhodou obávate. Postupovala som podľa receptu na malinový sorbet od Marcela Ihnačáka z knihy Radosť variť a pridala som mätu podľa ďalšieho receptu z tejto istej knihy.

__________________________________________
Ingrediencie na 900 ml sorbetu:
- 600 g čiernych ríbezlí
- 200 g kryštálového cukru
- 50 g lístkov mäty
- 1 plátok želatíny (alebo 1 PL práškovej)
- 2 PL zlatého alebo javorového sirupu
- šťava zo 4 citrónov

1. Do kastrólika dáme ríbezle, cukor a 300 ml vody. Prisypeme mätu a varíme kým sa ovocie nerozvarí a mäta nevylúhuje, čiže cca 15 minút.

2. Rozvarené ovocie s mätou prelejeme cez sítko a ovocie pretlačíme cez sítko pomocou lyžice. Odpadu veľa nevznikne.

3. Plátok želatíny dáme namočiť na 3 minúty do vody, potom ho vyberieme a vhodíme do ešte stále horúceho sorbetu. (Ak používate práškovú želatínu, tak ju nechajte 20 minút pučať v 50 ml vody) Pridáme zlatý/javorový sirup a šťavu z citrónov a dobre premiešame.

4. Necháme vychladnúť a dáme do akejkoľvek mrazuvzdornej nádoby. Mrazíme minimálne 4-5 hodín.

5. Sorbet bude mať najlepšiu konzistenciu, ak ho vždy raz za hodinu počas mrazenia premiešate. Domáci sorbet sa nikdy nebude dokonale dať nabrať do kopčekov ako kupovaná zmrzlina, ale ak ho necháte pred podávaním pár minút povoliť, nebudete s tým mať žiaden problém.

24 komentárov:

  1. Toto vyzera uzasne, Anet!!! Mnaaaam!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. anetka, sorbet vyzera FANTASTICKY :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jooj,to vyzera neskutooocne dobre,a hrooozne letne vaaaabivo....ja som este sorbet neskusala,ale veeelmo si ma nachutila,Anetkaa:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Fantazia, ja milujem sorbety aj cierne ribezle, kedysi taky malinovy robila aj Algida :-)), ale tento aj s tou matou vyzera uplne super.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jeminenky. Anetka, toto vyzera úplne na zozratie, ríbezle mam len cervene na tu pavlovu co dnes robím (nakoniec som sa rozhodla radsej urobit cerstvú, aby nenavlhla-potom podám spravicku)ale cierne rozodne kupim a vyskusam.pa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mauka: :-))) urcite vyskusaj, budes nadsena

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lucia: ano ano, ta mata tomu dava extra zazitok

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Archaa: tak to si dobre urobila, aspon mas istotu ze to bude vsetko dobre a nezvlhnute:-) nech sa dari!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. krása krása :) len ma zaujíma, či sa dá ten sirup nahradiť niečím iným, poprípade vynechať :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  10. jéééé mňamky , a ešte aj lákavo nastylovanéééé

    OdpovedaťOdstrániť
  11. samotný autor knihy tam písal, že to plánuje vyskúšať s medom, tak podľa mňa to môžeš risknúť. ja by som do toho šla. alebo prípadne ho aj vynechaj, podľa mňa sa nič také radikálne nestane. naozaj neviem, že či a ako sa to podpíše na štruktúre sorbetu.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Anetka, velmi vabive, letne a svieze! chut ciernych ribezli je pre mna top zalezitost, uz aby som sa k nim dostala! :)) (tu dozrievaju az na jesen hehe)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Určite vyskúšam :) Milujem čierne ríbezlé :)

    PS : Síce mám len 17 rokov ale zbožňujem tvoj blog , inšpiruješ ma veľmi a vďaka tebe viem , že varenie nemusí byť len povinnosť a nuda ale aj zábava pri ktorej sa dá fajne zabaviť . Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  14. evitchka: az na jesen? :-DDD no teda:-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  15. anonym: dakujem za krasny komentar, velmi ma to potesilo, este raz dakujem, si zlata:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. To zní úžasně! Miluju černý rybíz a tak tuhle mrazivou dobrotu určitě brzy vyzkouším! Ještě teď slinátm!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. dakujem! potom daj vediet ci mal uspech:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Tak už jsem sorbet spáchala a musím říct, že je úžasný. Jemně jsem si recept upravila, vynechala jsem želatinu, sirup jsem použila domácí mátový a ta chuť je prostě úžasná - šťavnatá a kyselkavá chuť černého rybízu s jemnými tóny chladivé máty - prostě lahoda! Anetko, chci se zeptat, jestli by ti nevadilo, kdybych recept s odkazem na tvé stránky použila na svém blogu. Letos jsem se totiž ve velkém pustila do výroby domácích zmrzlin a tak o tom chystám chladivý report :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Madla: nie nie jasne ze mi to nebude vadit, som rada ze ti sorbet tak chutil!!! ved ty si si ten recept poupravila, takze nemam pravo ti to zakazovat:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. sorbet som robila uz 2. rok po sebe a je mnamky mnam, deti ho miluju :) dakujem za receptik

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!