nedeľa 7. augusta 2011

Restované slivky s vanilkou a červeným vínom

Ďalšia dobrota z knihy od Marcela Ihnačáka Radosť variť. Toto je naozaj radosť variť, lebo slivková omáčka je hotová raz dva a efekt je obrovský. Môžete ju jesť horúcu aj studenú, so zmrzlinou alebo len tak:-) A potom môžete dopiť ten zvyšok vína, čo vám pri varení ostane:-)

_____________________________________
Ingrediencie:
- 600 g sliviek
- 80 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 1 vanilkový lusk
- 200 ml červeného vína

Slivky prekrojíme napoly a vyberieme kôstky. Do panvice dáme maslo, počkáme kým sa roztopí a potom pridáme cukor a na polovice pozdĺžne rozrezaný vanilkový lusk. Varíme, kým sa cukor nerozpustí na karamel. Dávajte pozor, aby vám cukor neprihorel! Potom pridajte slivky a krátko ich restujte tak minútu z každej strany (ak máte slivky zrelšie, opekajte ich ešte kratšie, nech ich nerozvaríte). Potom podlejte vínom a chvíľu povarte, nech zmes zhustne. Ak sa vám bude zdať, že slivky sú už dosť mäkké, hneď dajte panvicu preč z ohňa. Hotové slivky sú dobré zatepla aj zastudena. V chladničke zmes ešte o čosi viac stuhne. Podávajte s vanilkovou zmrzlinou.

22 komentárov:

  1. zaujímavé;)škoda,že tento rok sa nám urodilo strááášne málo sliviek;(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anetka to vyzera byt na velku dobrotku. Nemam slivky, tak to neviem vyskusat:( Urcite by som si skvele pochutila lebo vsetko, co tam ide mam veelmi rada.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. sylvia: no, ja som si ich tiez kupila na trznici:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. adriana: ak sa dostanes k slivkam, vyskusaj, je to dobrota!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Než jsme se přestěhovali, měli jsme jinou zahradu, kde rostly i švestky (slivky), bohužel teď už mám tak leda kompotované z minulých let :( Občas mi fakt chybí a zvlášť, když vidím tak skvěle vypadající recept! Anetko, děláš mi chutě :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak toto urcite vyskúsam Anetka, vdaka za inspiraciu!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Švestky od tchyně ze zahrádky už začínají pomalu rodit, takže tuhle dobrotu určitě brzy spáchám, prootže to musí být opravdu veliká dobrota.
    Já mám moc ráda kombinaci opilých švestek a pěny z bílé čokolády - http://madlinakuchyne.blog.cz/1006/bila-cokoladova-pena-s-opilymi-svestkami

    OdpovedaťOdstrániť
  8. teraz po obede by bodol nejaky dezertik a tymto tvojim slivkam by som urcite neodolala Anetka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Super, že som to tu objavil! Páči sa mi tento blog!
    P.S. Mimochodom, prečo nemáte na blogu odkaz na profil Google+. Nech to máte pekne pokope.:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tisíckrát lepší kombinace, než v restauracích tak dávno "profláknuté" horké maliny :-( Švestky jsou úžasné úplně ve všech svých podobách a společně se skořicí a karamelovou zmrzlinou? Nemám slov! :-))) Anetko, krása!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. catalina: aj my sme presne mali kedysi slivku, bola sice u susedov, ale to bola opustena luka, tak sme si tam chodili trhat:-D teraz je tam uz novy dom a slivku zrezali:-(

    OdpovedaťOdstrániť
  12. madla: mnaam ten tvoj recept vyzera uuzasne!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Gabriel iGurman: dakujem za pochvalu;-) a planujem aj google+ akonahle ho naplno spustia, dakujem za tip!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. papaja: dakujem za krasnu pochvalu;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Anetka, je to fantastické, dala som do toho klinčeky a škoricu a servírovala s karamelovou zmrzlinou... :) ďakujem za recept, Barbora

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Tento recept ma velmi sklamal. Obrazok je fantasticky no je to cele presladene, slivky v tejto podobe a vanilkova zmrzlina k sebe nepasuju. Je mi to luto.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!