štvrtok 1. septembra 2011

Vraj najsexi šalát na svete. Tvrdí to Jamie Oliver. A ja súhlasím.

Ešte kým ako-tak doznieva figová sezóna, musím vám ukázať tento dokonalý šalát. Podľa mňa je to prvotriedny zážitok. Keby mi mala prísť na návštevu kráľovná, tak jej prichystám presne toto:-D 
Tento recept na Jamieho najsexi šalát (z knihy Šéfkuchár bez čapice - Dni plné chutí) som nemala nikdy odvahu skúšať, lebo mi to príde byť obrovská divočina chutí a ja divočinu nemusím. Exotiku, to áno, ale nie divočinu. Obávala som sa zbytočne. Ten šalát bol n e u v e r i t e ľ n ý! 
Z dovolenky z Chorvátska som si priniesla plnú krabicu zrelých fíg. Časť som spráskala v aute ešte cestou domov, z časti som urobila tento šalát a zo zvyšku som urobila tieto zapečené figy s medom.

Tento šalát môžete urobiť aj vo forme jednohubiek pre hostí :

___________________________________
Ingrediencie na 1 porciu šalátu:
- 6 zrelých fíg
- 6 plátkov prosciutta
- 1 guľka mozzarelly
- zopár lístkov zelenej alebo fialovej bazalky
Dresing na 1 porciu šalátu:
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL medu
- čerstvo mleté čierne korenie, morská soľ

Figy zvrchu narežte do kríža, ale úplne nedokrojte. Zatlačte prstom na figu zo spodu a otvorte ju (ako keby do kvietku). Takto pootvárajte všetky figy. Každú figu oviňte plátkom prosciutta a rozložte na tanier. Mozzarellu potrhajte rukami na menšie kusy a rozmiestnite ich na tanier okolo ovinutých fíg. Posypte lístkami bazalky. Všetky ingrediencie na dresing zmiešajte a pokvapkajte ním celý šalát.

19 komentárov:

  1. vyzera uuuuzasne, zial ze surove figy su nedostatkovy tovar a uz ked tak predrazeny.. aaaach ale kombinacia tych chuti, to je ohnostroj uz v predstavach! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jééé , už teraz gebrííím. Tento rok v Chrvatsku mali domáci v záhrade asi 3 stromy, tak som sa ich nevedela dojesť... a u nás ... no včera v Tescu 0,79 € za figu :-( , ale vymením kúok šalátu za kúsok hruškového koláča :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. marysity: no je to fakt, neviem, kedy budem takyto salat robit z dovezenych fig, neviem ci to bude ono... mozno snad...raz...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. 80 centov? co im sibe? to je sialene! keby aspon chutili tak super ako tie chorvatske, ze? ale to asi tazko:-(
    bohuzial nevymenim, lebo uz som vsetok salat zjedla:-((( skoda, vymenila by som:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. uzasny salatik Anetka :) krasny a urcite velmi chutny :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. kiez by bolo chorvatsko hned za rohom, lebo tie figy su tam uzasne! :))) dovozove som nejedla,ale pri tych cenach ani nemam chut.. :(

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anetka, ja tiez vzdy zasnem ako to ten Jamie dokaze vycibrit, spojit zdanlivo nespojitelne, a vysledok je dokonalost..salatik ma zaujal, budem sa musiet poobzerat po nejakych sexi figach :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. salat vyzera uzasne, uz len pockat na vracajucich sa známych dovolenkarov z Chorvatska, ktorý dostali priniest cerstve figy príkazom :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anetka,nechapem,co ti na tomto salate mohlo prist divoke..podla musi byt toto spojenie chuti dokonale,uz len na prve precitanie..mat tak bednicku plnu fig,nezavaham ani na sekundu:))a nadherne si ho aj naservirovala:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Čerstvé fíky jsem ještě neměla tu čest ochutnat, ale tenhle salát v Jamieho kuchařce mě láká. jenže kupovat v Česku fíky mi přijde na hlavu padlé, takže si aspoň zaslinátm u tebe. Musela to být neskutečná dobrota a já závidím tvým spolustolovníkům, že mají tak báječnou hostitelku!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Teeeeda. Krásné! Přijde mi to tak originální. Už jen proto, že jsem (stejně jako Madla) nikdy nejedla čerstvé fíky. Musím uznat, že je to dost inspirativní recept a na fotkách vypadá fakt luxusně!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Vypadá úžasně!!! Taky bych si dala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Anetka,tak sme sa dockali saltiku. Neviem, ci sexi, ale viem , ze vyzera uzasne. Akosi tu nevidno cerstve figy, ale ked ich nahodou dostanem, tak vyskusam lebo tam idu same skvele veci, ktore my mozeme:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Hmm, tak tenhle salát vypadá prudce jedle! S čerstvými fíky to musí být lahůdka, u nás v obchodě bohužel prodávají jen cosi zakrnělého bez chuti :( Ale mít čerstvé, jdu do toho!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. chocorrol: dakujem lubka:-)

    marysity: ked pojdes buduci rok na dovolenku, mozno sa ti podari nejake si priniest;-)

    evitchka: teda akoze ale fakt. v tomto je presne vidiet jamieho talent. to len tak niekto nevymysli taku kombinaciu. na to treba mat cit.

    marianna: ;-)

    tomisees: super napad!!! :-O vidis, musim aj ja na buduci rok takto niekoho zneuzit! :-D

    Mauka: no mna by v zivote napr. nenapadlo skombinovat med, korenie, soľ a mozzarellu:-D

    madla: dakujem za milu pochvalu:-)

    kudrlinka: urcite niekde na dovolenke figy ochutnaj! mne osobne velmi velmi chutia, ale najlepsie su studene z chladnicky a nie take horuce zo stromu:-D

    Kinga: :-)

    Ire: dakujem:-)

    Adriana: urcite vyskusaj, je to obrovska dobrota!

    Catalina: no je to fakt, z tych fig zo supermarketu by to isto nebolo ono:-(

    OdpovedaťOdstrániť
  16. -to musi byt dobrota...

    -Anetka, mas super recepty :)
    -figy sa daju celkom lahko pestovat aj na Slovensku a v Cechach, ale musite kupit vhodnu odrodu

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ... dnes sa mi konečne podarilo kúpiť čerstvé figy, takže večer idem na to :-))) na budúci rok isto zasadím v záhrade figovník :-)))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!