pondelok 31. októbra 2011

Ružičkový kel s lieskovcami, slaninkou a pomarančovou kôrou

Ružičkový kel je pre väčšinu kontroverzná záležitosť. Ako ho pripraviť tak, aby ho zjedli aj tí, ktorí sa ho desia? Takto! Tento sexi ružičkový kel použite ako ľahký obed alebo večeru alebo ako nóbl prílohu.

___________________________________
Ingrediencie:
- 700 g ružičkového kelu (hmotnosť 700 g je už po očistení)
- 200 g slaniny
- 2 hrste lieskových orechov
- 3 PL masla
- kôra z 1 pomaranča
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ

1 Očistený kel vsypte do vriacej osolenej vody a varte cca 5-10 minút. Priebežne kontrolujte, aby ste ho nerozvarili, lebo potom vám ho naozaj nikto nezje:-) Uvarený kel sceďte a dajte zatiaľ bokom.

2 Slaninu nakrájajte na kocky a opečte na veľkej panvici. Slaninu povyberajte a prihoďte ku kelu. Na tuku, ktorý vám ostal v panvici krátko opečte nasekané lieskovce. Lieskovce tiež pridajte ku kelu. Panvicu dajte dole z ohňa a hneď na ňu dajte maslo a nechajte ho roztopiť. Pridajte ešte trochu soli (cca 1/2 ČL) a čierneho mletého korenia. Nakoniec do panvice pridajte pomarančovú kôru spolu s kelom, slaninou a orechami a všetko premiešajte.

12 komentárov:

  1. Ako zarytý odporca ružičkového kelu musím jednoznačne otestovať, či je toto naozaj spôsob, ako sa tá 'zelená vec' stane jedlá :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :-DDDD mne tiez nechutil, ale zistila som, ze ked pouzijes cerstvy kel a uvaris ho tak al dente, tak je to uplne fajn. ked je uvareny na blato, je to nechutne. a tie mrazene sa vacsinou po vhodeni do varenej vody vzdy rozpadnu na blato. potom daj vediet ako to dopadlo:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no jasnacka, len nie kazdy ma parny hrniec, alebo ine improvizacne veci, s ktorymi by to slo:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja ružičkový kel zbožňujem, takže určite vyskúšam a s tymi lieskovcami to musí byť fakt dobré, dám vedieť

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Minule som tiez kupila ruzickovy kel a dlho som ho v chladnicke prekladala a nakoniec som si ho spravila s opecenou struhankou a kyslou smotanou a z druhej polovice polievku ale toto nabuduce vyskusam, neviem si tam predstavit tu pomarancovu koru, ze ako to chuti, ale ked to tu mas tak urcite dobre:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Snáď mi tento recept na kel doma prejde :).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. lucia: isto vyskusaj, je to strasne mnam

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anetkaaa mnam. Prave dojedene. GENIALNE. Filipko by prial viac slniny /no rozmaznany chlap/, u mna UZAS.
    Dakujem!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hahaha. No ono to tam má byť len tak na dochutenie, chápeš:-D Hlavná hviezda má byť stále ten ružičkový kel! Ale som rada, že chutilo :-)

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!