Raz za týždeň chodím na obed do vegetariánskej reštaurácie/jedálne Green Bar v Olomouci, v ktorej som odkukala aj tento nápad na gnocchi so šampiňónmi. Každý deň je úplne iná ponuka a za necelý rok, čo tam chodím, som tam ešte ani raz nevidela to isté jedlo. Tomu hovorím kreatívny kuchár! Keď pôjdete niekedy okolo, určite sa zastavte. Odporúčam!
Najlepšie jedlo, ktoré som tam doteraz jedla sú práve tieto šampiňóny s gnocchmi. Keď som ich tam jedla, ani som nedýchala a ani som neprežúvala, len som to hltala:-D Tak som sa pokúsila doma napodobniť tento recept a myslím, že sa mi to podarilo a chutilo to takmer rovnako.
V nasledujúcom recepte neuvádzam žiaden recept na gnocchi, pretože ten z Apetitu, podľa ktorého som postupovala ja, bol príšerný. Gnocchi sú taká talianska maturita, nie je to nič jednoduché a ani nič rýchle. Ja som pri tom skoro prišla o nervy. Preto ak sa vám nechce, kúpte si hotové gnocchi a ak sú gnochi pre vás výzva, vygooglite si nejaký recept alebo postupujte podľa receptu Marcela Ihnačáka, ten vraj funguje bez problémov (odkaz viď nižšie).
_______________________________________/cca 6 porcií/
Šampiňóny na víne
- 1200 g šampiňónov
- 3 PL olivového oleja
- 300 ml dobrého červeného vína
- 1 cibuľa
- 1 bobkovy list
- 3 kopcovoté PL nastrúhaného zázvoru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- kukuričný škrob na zahustenie (nemusí byť)
Gnocchi so šalviovým maslom
- cca 6 porcií hotových gnocchov (kúpite takmer v každom hypermarkete alebo supermarkete a už ich len uvaríte vo vriacej vode podľa návodu na obale) alebo domácich gnocchov (ak máte 2 hodiny voľného času a chuť pustiť sa do toho; skúste napr. tento recept podľa Marcela Ihnačáka na Food4Fun, je perfektne rozpracovaný)
- 150 g masla
- pol hrste šalviových lístkov
Šampiňóny umyte a nakrájaje na veľké kusy - na polovice, prípadne na štvrťky. Šampiňóny sa veľmi zdusia a potom už vôbec nebudú také veľké. Do veľkej a hlbokej panvice alebo hrnca dajte olej a opečte na ňom cibuľu do zmäknutia. Pridajte šampiňóny a pri stálom miešaní počkajte, kým sa aspoň o tretinu zdusia. Bude to trvať možno aj 10 minút a je dosť možné, že to budete musieť robiť na dva krát, lebo šampiňónov je naozaj veľa. Keď však budú šampiňóny hotové, bude z nich asi už len štvrtina z terajšieho objemu. Potom k šampiňónom pridajte zázvor, víno, bobkový list, soľ a čierne korenie. Nechajte variť asi 15 minút. Ak sa vám bude zdať omáčka príliš riedka a nemáte nič proti zahusťovaniu, rozmiešajte si pár lyžičiek kukuričného škrobu v pár lyžiciach vody a za stáleho miešania prilejte ku šampiňónom. Pred podávaním nechajte postáť aspoň hodinu.
Maslo pomaly roztopte na slabom ohni a pridajte nasekanú šalviu. Odstavte z ohňa a polejte ním uvarené gnocchi.
Fuj, už nikdy nebudem skloňovať slovo gnocchi! Bol to pôrod napísať tento recept:-D Inak číta sa to /ňoki/, ak to ešte neviete.
Fuj, už nikdy nebudem skloňovať slovo gnocchi! Bol to pôrod napísať tento recept:-D Inak číta sa to /ňoki/, ak to ešte neviete.
Jéééžiš, mňam, toto môžem, to vyskúšam,
OdpovedaťOdstrániťAnetka,tak toto si sa mi uuplne trafila do chuti...strasne sa uz tesim ako vyskusam,urcite este tento tyzden..dakujem♥
OdpovedaťOdstrániťjeeej to som rada, ze ta to tak nadchlo! ale je to fakt dobrota, je to taka ta super chut, co sposobi v jedle cervene vino,,, presne ako pri coq au vin:-)
OdpovedaťOdstrániťVarenie s víno obľubujem, šampiňóny tiež, takže túto časť určite vyskúšam. Tri hodiny na vlastnoručne pripravené gnocchi som už raz obetovala, takže o tom viem svoje a nikdy viac. Asi si to musí každý raz vyskúšať :).
OdpovedaťOdstrániťReceptík som chcela skúsiť, vrátane gnocchi, a to dokonca z bezlepkovej múky, ale aj majú s tým problém také profíčky ako Vy.....no nepotešili ste ma
OdpovedaťOdstrániťAnet, uz uvazujem, ze najblizsie uvarim priatelovi, on huby moze, len ma zaujimaju dve veci: ako si vymamila recept a ked sa maju huby nechat odstat, tak potom ich nanovo ohrievas alebo sa to je nastudeno?
OdpovedaťOdstrániťTak tomuto sa hovorí naozaj pekný recept :-). Green Bar mám v OL tiež obľúbený, vždy si tam náramne pošmáknem! Asi si budem musieť čoskoro spraviť výlet :-). Maj sa krásne, Anetka!
OdpovedaťOdstrániťtoto niekedy vyskusam, vyzera to paradne!!
OdpovedaťOdstrániťKrásné, vážně jsou ty gnocchi tak strašné? :D Měla jsem je v plánu, ale asi nějak... padnou :D
OdpovedaťOdstrániťAnetka, takéto vegošské jedlá mám rada aj ja ;) A ďakujem za linkoš ku mne ;) Podľa Marcela mi to šlo celkom do pohody, i keď veru, rýchle varenie to veru nie je ;)
OdpovedaťOdstrániťkinga: vidim, ze mas rovnake zazitky:-D
OdpovedaťOdstrániťivana: ale ved kludne skus, mozno budes uspesnejsia:-)
OdpovedaťOdstrániťdora: recept som vymyslela sama a dufala som, ze sa bude chutovo podobat a podarilo sa:-) a potom to nanovo ohrievam.
OdpovedaťOdstrániťkatarina: jej ty tam tiez chodievas? :-) supeer
OdpovedaťOdstrániťmarianna: ;-)
OdpovedaťOdstrániťmeg: tak niee, no ja ta nechcem vydesit, pokojne ich skus, mozno budes uspesna;-)
OdpovedaťOdstrániťadusha: niet za co;-)
OdpovedaťOdstrániťAnetka, tak túto dobrotu sme mali dnes na obed :) ... mala som úplne čerstvučké šampiňonky priamo zo "šampionárne" a gnocchi boli síce kupované, ale to šalviové maslo k nim pekne zapasovalo :))
OdpovedaťOdstrániťjanka, to som rada, ze chutilo ;-) aj ja som to varila akurat predvcerom a tiez som pouzila kupovane gnocchi a bolo to uplne super!
OdpovedaťOdstrániťAnetka, šampiňóny sa podarili. Musela som síce použiť sušení zázvor a dojedli sme k ním žemľovú knedľu, ale aj takto to chutilo výborne. Ďakujem.
OdpovedaťOdstrániťsom stastna:-)
OdpovedaťOdstrániťAnetka, ďakujem za tento netradičný recept, veľmi som si pochutila! Červené víno môžem a s obľubou ho používam aj pri varení, no robiť na ňom huby by ma veru nenapadlo.
OdpovedaťOdstrániťRobila som single porciu z 200g šampiňónov (a kupované gnocchi, no aspoň šalviu mám čerstvú, pestujem ju za oknom s inými bylinkami). Použila som viac cibule - polovicu veľkej červenej (hodí sa mi k červenému vínu). Dusila som to na víne o čosi dlhšie, asi 30 minút a to tak, že keď sa víno odparilo, niekoľkokrát som to podliala vriacou vodou, no len po troške, nech sa to nevarí, ale len dusí. Tá cibuľa sa pekne rozvarila a dokonale to zahustila, nebála by som sa jej použiť aj viac.
Veselú Veľkú noc prajem!
som stastna, ze ti jedlo tak chutilo! ja proste milujem tento recept.
Odstrániťdakujem za mily komentar!
aneta