streda 24. októbra 2012

Marocké šampiňóny s kuskusom

Ak sa vám môj predchádzajúci recept na marocký kurací tažin zdal príliš náročný, tak vás určite nadchne táto blbuvzdorná, vegetariánska, rýchlejšia a na ingrediencie menej náročná verzia. Recept je z BBC Good Food.

Ak si chcete pozrieť na mojom blogu aj ďalšie recepty z kuskusu, klinite sem.
__________________________________________
Suroviny na cca 4 porcie:
- 1 červená cibuľa nakrájaná na plátky
- 1 PL olivového oleja
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletej rímskej rasce
- 300g šampiňónov nakrájaných na štvrťky
- 400g konzerva drvených paradajok
- 410g konzerva vareného cíceru
- 1 lyžička medu (vegáni ho môžu nahradiť agáve)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie, chilli (nemusí byť)
- 175 g kuskusu
- 50g sušených marhúľ nakrájaných na menšie kúsky
- 250 ml kuracieho vývaru (pre vegánsku verziu ho nahraďte zeleninovým)
- hrsť posekanej petržlenovej vňate

Cibuľu opekajte na oleji cca 6 minút. Ak chcete do jedla aj trošku chilli, pridajte ho práve teraz k cibuli. Ďalej pridajte škoricu, rascu a miešajte ďalšiu minútu. Prisypte šampiňóny a duste ďalšie 2 minúty. Napokon pridajte paradajky, med, soľ a mleté čierne korenie. Duste 7-8 minút. Na záver vmiešajte cícer.

Kuskus zmiešajte v miske s marhuľami a 1/2 ČL soli. Zalejte ho vriacim vývarom a misku hneď zakryte vrchnákom alebo cez ňu natiahnite potravinovú fóliu. Nechajte postáť 5-7 minút a potom kuskus odokryte, premiešajte vidličkou a vmiešajte doňho petržlenovú vňať.

11 komentárov:

  1. Anetka, vo vegánskej verzii nesmie byť med ;-) Ja ho nahrádzam s agáve :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano, samozrejme, ja som fakt uplne zblbla... :-DDD uz som to opravila, dakujem za upozornenie, som velmi nepozorna....

      Odstrániť
  2. mnam uzasne aj pre mna vegetariana :)ukladam a vyskusam asap :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnamky,mnam..ja inak tiez teraz dost ficim na marockej kuchyni a minuly vikend som bola dokonca na kurze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anetka, pri čítaní receptu som hneď vedela, že marhule pri príprave vynechám ;-) Vynechala som aj chilli, škoricu (dcéra nemusí, ale keď si nabudúce pokrm pripravím iba pre seba, šupnem ju tam) a v zhone som zabudla na agáve, tak nabudúce. Miesto drvených paradajok som dala kolieska cherry rajčiniek a bolo to vynikajúce!!! Mala som to hotové snáď o 5 minút ;-) a obidve sme si veľmi pochutili :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dnes som si marocké šampiňóny s kuskusom pripravila na obed v práci a pridala som aj škoricu: mňaaaaaaaaaaaaam :-))) Anetka, skvelé jedlo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skladám pred tebou klobúk! Keď som objavila tento blog, tak som strávila celý večer jeho prezeraním. Konečne nejaké originálne jedlo na Slovensku (nielen šunkové rolky so syrom apod. :D )!
    Inšpirovala si ma natoľko, že som si foodblog založila aj ja.

    Ďakujem a bon apetit!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dalsi super recept, ked potrebujeme oddych od masozravosti :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!