pondelok 11. februára 2013

Karamelová pavlova s karamelizovanými orieškami (taká úžasná, že som ju ani nestihla vyfotiť)

Nie je nič trápnejšie, ako keď chcem zverejniť na blogu fantastický recept a nemám k nemu vlastnú fotku. Keď som pavlovu totižto dorobila, bola som v takej eufórii a tak lačne sme sa na ňu všetci vrhli, že som ju nestihla odfotiť. Rozhodla som sa ale, že vám recept napíšem aj tak. Snažila som sa na Internete vygoogliť nejaký čo najpodobnejší obrázok, aby ste mali zhruba predstavu. Táto vyzerá dosť podobne, akurát, že namiesto kúskov karamelu na vrchu sú na tej mojej karamelizované orechy:
Zdroj: http://mojewypieki.blox.pl/html

___________________________________
Korpus:
- 150 ml bielkov (zo 4-5 vajec)
- 220 g jemného krupicového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu (maizeny), preosiatej
- 3 ČL kakaa, preosiateho (nemusí byť)
- 2 ČL bieleho vínneho octa
Krém:
- 250 ml smotany na šlahanie
- 1/2 konzervy skaramelizovaného sladeného kondenzovaného mlieka (Salko) - buď si kúpte už hotové "Salko Karamel" alebo varte klasické Salko 2 a pol hodiny v hrnci s vodou a nechajte potom vychladnúť
Na dokončenie:
- 1 PL masla
- 2 kopcovité PL hnedého cukru
- 1/2 šálky vlašských alebo pekanových orechov

Rúru dajte vyhriať na 150 stupňov. Bielky šľahajte pri nízkych otáčkach mixéra tak dlho, kým nebudú úplne pevné. Sneh musí po vytiahnutí mixéra tvoriť špičky. Potom postupne pridávajte cukor a šľahajte aby bol sneh opäť tuhý, lesklý a zároveň bez bublín. Cukor musí byť úplne rozpustený (chyťte sneh medzi prsty a ak necítite kryštáliky, tak je to fajn) a preto je naozaj dobré použiť krupicový cukor, pretože ak dáte kryštálová ako ja, budete šľahať ako blázni snáď aj 20 minút kým sa nerozpustí. Nakoniec počas šľahania postupne pridávajte maizenu, kakao a ocot.

Na papier na pečenie si nakreslite kruh s priemerom 18 cm. Papier otočte (aby vám pero/ceruzka neostala na pavlovej). Sneh navrstvite do tvaru kruhu.

Rúru stlmte na 120 stupňov a pavlovu do nej vložte. Pečte 80 minút a potom rúru vypnite. Pavlovu v nej nechajte až kým úplne nevychladne (to sú aj 4 hodiny). 

Zatiaľ si prichystajte oriešky. Nachysajte si veľký plytký tanier alebo pekáčik, ktorý vysteliete papierom na pečenie. Na panvici rozpustite maslo a opečte na ňom pár minút orechy. Pridajte hnedý cukor a miešajte ďalej, kým trošku skaramelizuje. Horúce orechy obalené cukrom vysypte rovnomerne na tanier pokrytý papierom na pečenie. Orechy nechajte úplne vychladnúť.

Vyšľahajte smotanu na šľahanie. Polovicu smotany zmiešajte mixérom s karamelizovaným Salkom. Na pavlovu navrstvite najprv šľahačku so Salkom potom navrstvite samotnú šľahačku a posypte karamelizovanými orieškami. 

Pri podávaní sa neľakajte, že sa bude pavlova drobiť, možno prepadávať, presne také to má byť.

5 komentárov:

  1. Wow, to vypadá úžasně :) Hned bych si dala, sbíhají se mi sliny :D

    http://anesagill.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pavlovu som ešte nikdy nerobila (a priznám sa - ani nejedla!). Teraz však len čo bude príležitosť, tak ju spravím. Aspoň tá na obrázku vyzerá neuveriteľne!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyzera to super. ale nebolo by vhodnejsie pouzit praskovy cukor?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pavlovu mame doma radi, aj mne sa raz stalo ze som ju takmer nestihla, dala som ju na stol, pekne na stojane a s kvetinou ale nas Matysek sa mi do nej pustil. Tuto ale urcite vyskusam.
    Spravne by mala bit snehobiela ale mne tiez vychadza taka tmavsia ako na obrazku, podla mna to nie je len nasou nemoznou trubou ale aj tym ze do nej davam vanilkovu pastu.
    Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!