pondelok 28. októbra 2013

Aromatické dusené hovädzie na čínsky spôsob

Natrafila som na tento skvelý recept z BBC Good Food a trošku som vám ho upravila. Je to v princípe veľmi jednoduché jedlo: ingrediencie dáte postupne do hrnca a necháte už len pomaly dusiť. Po klasických slovenských, maďarských a poľovníckych gulášoch je to príjemná zmena a zaujímavá exotika. Dusené hovädzie prevoňané korením piatich vôní a badiánom je úžasne hrejivé na jesenný večer. Už som ho varila tri krát a určite sa k nemu budem vracať znova a znova.

____________________________________________
Ingrediencie:
- 1,5 kg hovädzieho vhodného na dusenie nakrájaného na väčšie kocky
- 4-5 PL hladkej múky
- olej
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 kus zázvoru o veľkosti veľkého palca
- čili podľa chuti
- 1,5 ČL korenia piatich vôní
- 2 hviezdičky anízu/badiánu
- 2 ČL cukru muscovado
- 2 PL ryžového octa
- 3 PL sójovej omáčky
- 500 ml hovädzieho vývaru
Ako príloha:
- zväzok čerstvého koriandru
- jazmínová ryža
- uhorkový šalát (uhorky a zálievka z ryžového octa a cukru) alebo kapustu bok choi pripravenú na pare

1. Kocky mäsa poprášte múkou a sprudka opečte zo všetkých strán na oleji v kastróli s hrubým dnom. Určite to budete musieť urobiť postupne na viac krát, lebo mäsa je dosť veľa. Opečené mäso dajte zatiaľ bokom. 

2. Do kastróla, v ktorom ostal výpek z mäsa, pridajte ešte trošku oleja a opečte na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku, na kolieska nakrájaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Opekajte cca 5 minút a na záver pridajte aj čili, korenie piatich vôní a badián a miešajte ešte minútu. Potom pridajte cukor, ocot, sójovú omáčku, mäso a všetko zalejte vývarom. Duste na slabom ohni kým nebude mäso úplne mäkké.

3. Podávajte s ryžou, posypané nasekaným koriandrom a s uhorkovým šalátom alebo s bok choi.

9 komentárov:

  1. Hmm, asi jdu znovu zaset koriandr, protože tohle vypadá hodně lákavě! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Recept jsem zkusila teď o víkendu a bylo to strašně dobré. Pro mě bylo důležité, že s tím nebylo zas tolik práce.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja velmi mäso nemusim a skor ma bavi piect nez varit, ale toto vyzera fakt lakavo :P
    www.ladyymarmelade.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mňaaam, vyzerá to super ... trošičku mi to chuťou pripomína voňavé kuracie špízy s mrkvovými stuhami, ktoré boli supeeer, takže určite vyskúšam ... len neviem kde zoženiem koriander, u nás veeeľký problém :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jeej teba by som chcela mat doma!!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vypadá to krásně,hovězí mám čím dál tím radši:))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dakujem Anetka ze dobru veceru. Akurat ze mi v tom zufalo chybala zelenina. Nabuduce do toho dam nakrajanu mrkvu a ucite este volaco.
    Vazne tento recept odporucam je velm chutny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma tesi :-) Ano, zelenina tam nie je, preto vzdy robim bokom salat uhorkovy alebo redkvickovy atd :-)

      Odstrániť
  8. Skvelý nápad na večeru. U nás sa hovädzie jej dosť, ostatne máme hovädzie farmu, tak sa to dá pochopiť. Dbáme veľa na kvalitné krmivo , tak je to poznať aj na mäse. Ale nie každý deň je chuť na steak. A aj keď mám ázijskú kuchyňu spojenú skôr s bravčovým mäsom, tak táto variácie hovädzie mäsa môže byť pomerne dobrá. Vyskúšam. Ďakujem za tip! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!