piatok 4. apríla 2014

Pečená ryba a červené pyré s chuťou Blízkeho východu

Toto jedlo mi príde byť dosť banálne a mala som dilemu, či vôbec recept uverejňovať. Dostala som zaň ale obrovskú pochvalu, že aká je to dobrota, tak si vravím, že prečo nie :-)

Toto jedlo som podávala s misou listového šalátu s octovou zálievkou a mojim obľúbeným tureckým chlebom pide. Dobrota neskutočná!

_____________________________________________
Ingrediencie:
- 4 porcie bielomäsej ryby
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ
- olivový olej
- 1 citrón
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 konzerva paradajok alebo 6 paradajok (zbavených šupky - paradajky zalejte vriacou vodou, po 5 minútach sceďte, prepláchnite studenou vodou a paradajky ošúpte)
- 3 hrste červenej šošovice
- 3 veľké múčnaté zemiaky, ošúpené a nakrájané na malé kocky
- 2 PL zmesi korenia harissa (môžete si ju namiešať aj sami, recept nájdete napríklad tu)
- zväzok čerstvého koriandru

Uvarte zemiaky v osolenej vode úplne domäkka. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a opečte ich na olivovom oleji. Pridajte konzervu paradajok alebo nakrájané paradajky a šošovicu. Prisypte harissu, zalejte zmes 2 dcl vody a nechajte variť na miernom ohni.

Rúru predhrejte na 220 stupňov. Rybu umyte, osušte a z oboch strán osoľte a okoreňte. Poukladajte jednotlivé filety na plech alebo pekáčik, polejte ich trochou olivového oleja a rozložte na ne kolieska citróna. Pečte 15-20 minút.

Skontrolujte pyré - premiešajte ho a pridajte trochu vody, pokiaľ je to nutné. Podľa potreby dosoľte alebo dokoreňte. Varte ho, kým nebude šošovica úplne mäkká a nerozpadne sa. Medzitým sceďte dovarené zemiaky. 

Zemiaky primiešajte k šošovici a paradajkám. Zmixujte zmes na pyré alebo ju nechajte nerozmixovanú, ako som to urobila aj ja.

Rozdeľte kašu a rybu na jednotlivé porcie a posypte jedlo nasekaným koriandrom.

3 komentáre:

  1. Takováhle jsou jídla přesně pro mě :) Když koukám na ty dvě lžíce harissy, bylo to hodně pálivé?

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!