piatok 1. augusta 2014

Kysnutý koláč s tvarohom a čučoriedkami

Tým, že som ďaleko od domova, niekedy mi chýba taká ta banálna klasika. A tak som po sto rokoch upiekla koláč z kysnutého cesta. Kysnuté cesto ma doteraz veľmi nebavilo, ale odkedy ho za mňa miesi Kitchen Aid, je to pre mňa už pohodová záležitosť. Zajtra tento koláč beriem na grilovačku, na ktorú sme pozvaní a dúfam, že bude všetkým chutiť.

Nech vás už čaká tento víkend čokoľvek, želám vám príjemné chvíle! Ja sa okrem grilovačky chystám aj do kina na toľko ospevovaný film Boyhood, tak som zvedavá :-)

Ingrediencie
Cesto:
- 125 ml mlieka
- 1 a pol PL krupicového cukru
- 1/2 kocky kvasníc
- 100 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- štipka soli
- 20 g rozpusteného masla
- 1 žĺtok
Náplň:
- 1 vajce
- 500 g tvarohu
- 5 PL cukru
- 1 vanilkový puding uvarený bez cukru v 200 ml mlieka
- 40 g masla
- 1 PL citrónovej kôry
- 4 hrste čučoriedok

1. Mlieko zohrejte na izbovú teplotu, pridajte rozdrobené kvasnice a pol lyžice cukru. Kvások nechajte postáť 15 minút. Do veľkej misy nasypte múku, soľ a zvyšnú lyžicu cukru. Prilejte kvások a spracujte cesto. Na záver pridajte maslo, zapracujte ho do cesta a nechajte minimálne hodinu kysnúť v zakrytej nádobe na teplom mieste, kým sa cesto viditeľne nezväčší.

2. Pripravte si náplň. Do uvareného a ešte horúceho pudingu vmiešajte maslo a miešajte, kým sa rozpustí. Nechajte potom puding vychladnúť na izbovú teplotu. Napokon zmiešajte vajce, tvaroh, cukor, citrónovú kôru a vychladnutý puding. Podľa chuti krém ešte docukrite.

3. Plech vysteľte papierom na pečenie. Rozvaľkajte naň vykysnuté cesto. Nechajte ho takto rozvaľkané ešte 20 minút kysnúť. Rúru predhrejte na 180 stupňov. 

4. Na cesto rozotrite tvarohovú náplň a navrch rovnomerne nasypte čučoriedky. Pečte cca 40 minút.

5. Upečený koláč nechajte vychladnúť a potom ho nechajte stuhnúť cez noc v chladničke.

1 komentár:

Ďakujem za váš milý komentár!