sobota 28. marca 2015

Marocký guláš s kuskusom a pečenou zeleninou s harissou a jogurtovým dresingom

Samotný marocký guláš je naozaj skvelé jedlo nenáročné na prípravu, zručnosti i ingrediencie. Samotná aktívna príprava trvá desať minút a potom ho už len prídete pár krát premiešať. Bude sa pomaly sám krásne dusiť a vy budete mať o dve hodiny pri minimálnom úsilí úžasný obed. A kombinácia všetkých tých korenín s brusnicami funguje dokonale. Budete nadšení!

Na blogu mám aj iné marocké jedlá s kuskusom. Vyskúšajte napríklad tento kurací tažin s kuskusom, tieto jahňacie guľky s koreneným kuskusom alebo túto vegetariánsku verziu šampiňónov s paradajkami a cícerom s kuskusom.

V recepte na guláš a tiež i na pečenú zeleninu sa vyskytuje korenie harissa. Pokiaľ sa vám ho nepodarí kúpiť, môžete si ho namiešať i doma; tu si prečítajte jeho zloženie.
____________________________________
Marocký guláš:
- olivový olej
- 2 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 kg hovädzieho mäsa na guláš
- 10 cm kúsok čerstvého zázvoru alebo 2 ČL sušeného mletého
- 1 kopcovitá PL mletého koriandru
- 1 kopcovitá PL harissy
- 2 bobkové listy
- 2 zvitky škorice
- cca 1 liter hovädzieho vývaru, prípadne vody
- soľ
- 85 g sušených  brusníc alebo 3 PL brusnicovej zaváraniny alebo džemu


Mäso umyte, osušte a nakrájajte na väčšie kocky. V širokom hrnci s hrubým dnom rozohrejte olej. Cesnak a cibuľu nakrájajte nadrobno a opekajte ich do sklovita. Pridajte mäso a miešajte pár minút, kým sa mäso opečie zo všetkých strán a zatiahne, čiže cca 4 minúty. Pridajte zázvor, koriander a harissu a miešajte ešte ďalšiu minútu. Potom pridate bobkový list a škoricu. Mäso zalejte vývarom tak, aby bolo ponorené, podľa potreby dosoľte a pomaly duste zakrytá, kým nebude mäso mäkké (cca 90 - 120 minút). Poslednú pol hodinu dusenia nechajte hrniec otvorený, aby sa odparila prebytočná tekutina. Desať minút pred koncom dusenia pridate brusnice.

Pečená zelenina s jogurtovým dresingom:
- 2 cukety
- 1 baklažán
- 1 červená paprika
(Môžete si tú zeleninu namiešať samozreme v pomere akom len chcete. Smelo pridajte i na mesiačiky nakrájanú cibuľu alebo zelenú papriku atď.)
- olivový olej
- 1 PL harissy
- 1 jogurt
- šťava z polovice citróna
- 2 PL pasty tahini
- nasekaná čerstvá mäta alebo koriander (nemusí byť)
- soľ


Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zeleninu nakrájajte na rovnako veľké kusy. Rozložte ju na plech a pokvapkajte ju olivovým olejom a posypte harissou. Podľa potreby dosoľte. Vložte do rúry na vrchnú mriežku a pečte cca 20-30 minút. 
Tesne pred podávaním zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou, tahini pastou, bylinkami, prípadne i soľou. Ochuteným jogurtom pokvapkajte upečenú zeleninu.

Kuskus:
- 1 šálka kuskusu
- 1 šálka + 4 PL vody
- 1 ČL kurkumy
- 1/2 ČL soli, čerstvo mleté čierne korenie
- 2 PL olivového oleja

V malom hrnci priveďte k varu vodu s kurkumou, soľou a korením. Prisypte kuskus, zakryte hrniec pokrievkou a dajte preč z ohňa. Po 5 minútach odokryte, pridajte olej a premiešajte vidličkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!