štvrtok 16. apríla 2015

Korenisté jahňacie kofty s chlebovými plackami a jogurtovým dresingom

Túto Veľkú noc sme strávili na Slovensku a vyvárali sme si neskutočné dobroty. Preto nasledujúcich pár príspevkov na mojom blogu bude o spomienkach na Veľkú noc. Môj tatko kúpil celé malé jahňa, rozporcoval ho a postupne sme si ho pripravovali na rôzne spôsoby. Tieto korenisté kofty s chuťou Blízkeho východu boli jednoznačnou voľbou, pretože sme si ich už predtým raz robili  a bol to hit! Síce táto Veľká noc nás šokovala vrstvou čerstvé snehu, oca to aj tak neodradilo, gril spojazdnil tak či tak a griloval v zasneženej záhrade:-) 
_________________________________________________
Zmes korenia na cca 1 kg mletého jahňacieho:
- 2 tobolky kardamónu
- 1 ČL koriandru
- 1 ČL rímskej rasce
- 4 guľôčky nového korenia
- 1/2 ČL kurkumy
- 1 ČL garam masaly
- čili, soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Na dokončenie koftov:
- 1 kg mletého jahňacieho
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 1 malá cibuľa nasekaná nadrobno
Jogurtový dresing:
- 400 ml gréckeho jogurtu
- 1/2 malej nadrobno nakrájanej červenej cibule
- 4-5 cherry paradajok pokrájaných na štvrtinky
- šťava z polovice citróna
- 1 PL olivového oleja
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- hrsť nasekaného koriandru
Okrem toho na servírovanie:
- chlebové placky ("arabský chlieb")
- natrhané listy šalátu, plátky paradajok, resp. iná čerstvá zelenina podľa chuti

1. Najskôr si pripravte koreniacu zmes. Kardamón, koriander, rímsku rascu a nové korenie vsypte na rozohriatu panvicu a nasucho opekajte 2 minúty. Korenie presypte do mažiara a roztlčte. Napokon pridajte kurkumu, garam masalu. Pridajte i čili, soľ a čierne korenie podľa vašej chuti.

2. Pripravte si chlebové placky. Šalát umyte, osušte a natrhajte. Nakrájajte paradajky.

3. Zmiešajte všetky ingrediencie na jogurtový dresing. Hotový dresing zatiaľ odložte bokom.

4. Na kofty zmiešajte mleté jahňacie s cesnakom, cibuľou a koreniacou zmesou. Vyformujte mokrými rukami valčeky. (Môžete urobiť i guľôčky, ale tie sa vám budú v chlebovej placke zle jesť.) Kofty ogrilujte, prípadne opečte na panvici. Na záver ešte hoďte na gril trochu zohriať aj chlebové placky.

5. Kofty servírujte v chlebových plackách s jogurtovým dresingom a zeleninou.

2 komentáre:

  1. Už máme za sebou taky první grilovačku. Tenhle typ jídla, placky, maso dressing mám prostě ráda!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!