utorok 5. júla 2016

Vietnamský šalát z tenkých ryžových rezancov a zeleniny s lososom (alebo kuraťom)

Vietnamské jarné rolky, ktoré sa máčajú do skvelej sviežej omáčky nước chấm si v reštauráciach dávam veľmi rada, ale doma sa mi ich ešte nikdy nepodarilo urobiť. Oba pokusy dopadli ako fiasko a tak som to radšej vzdala. Preto ma potešilo, keď som objavila tento recept na šalát z tenkých ryžových rezancov a zeleniny s lososom (alebo kuraťom), ktorý vlastne obsahuje všetko, čo už spomínané jarné rolky. Chuť je tá istá, akurát že to všetko má inú formu:-) No nekúp to! :-)


________________________________
Ingrediencie na 2 porcie:
Mäso a marináda:
- 2 filety lososa aj s kožou alebo kuracích pŕs (resp. také množstvo, aké vám vyhovuje na 2 porcie)
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL rybacej omáčky
- 1 ČL ryžového octa
- 1 ČL cukru (ideálne hnedého)
- 1 ČL sezamového, prípadne rastlinného oleja
Omáčka nước chấm:
1½ PL rybacej omáčky
1½ PL citrónovej alebo limetkovej šťavy
- 2 PL ryžového octa
- 1 ČL bieleho cukru
- 1 strúčik cesnaku, nakrájaný úplne nadrobno
- nasekaná čili paprička (množstvo podľa odvahy)
- 5 PL vody
Šalát z ryžových rezancov a zeleniny:
- 100 g ryžových rezancov vermicelli 
- 1 mrkva nakrájaná na prúžky o veľkosti zápaliek
- polovica šalátovej uhorky s odstránenými semienkami, nakrájaná tiež na tenké hranolčeky
- 2 hrste šalátových listov nakrájaných na tenké prúžky
- hrsť mätových lístkov, nasekaných (odporúčam určite nevynechať, bez toho by to nebolo ono)
    - hrsť koriandrových lístkov, nasekaných (odporúčam určite nevynechať, bez toho by to nebolo ono)

    1. Všetky ingrediencie na marinádu zmiešajte a vložte do nej mäso. Nechajte marinovať aspoň pol dňa. 

    Pol hodiny pred podávaním:
    2. Rúru predhrejte na funkcii grilu na 220 stupňov. Zmiešajte všetky ingrediencie na nước chấm a odložte omáčku zatiaľ bokom.

    3. Pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale. (Pravdepodobne ich budete musieť zaliať vriacou vodou na tri minúty.) Hotové cestoviny prepláchnite studenou vodou a zatiaľ ich nechajte zaliate studenou vodou.

    4. Mäso vyberte z marinády a osušte. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja. Na panvici opečte postupne všetky filety najskôr kožou dole 2 minúty. Potom filety otočte a opečte ich aj z druhej strany ďalšie 2 minúty. Opečené filety premiestnite na plech kožou dole. Polejte ich pár lyžicami zvyšnej marinády. Vložte plech do vyhriatej rúry na hornú mriežku a pečte ešte 10 minút. 

    5. Zmiešajte scedené rezance so zeleninou a bylinkami. Primiešajte tiež nước chấm alebo ju servírujte bokom a nechajte každého, nech si ňou poleje šalát sám. Servírujte s lososom alebo kuraťom. Porcie ešte môžete podávať s čili navyše alebo prípadne mesiačikmi limetiek.

    4 komentáre:

    1. Ahoj, píšem Ti, aby som sa Ti zverila, že Tvoj blog bol jeden z tých, ktoré má inšpirovali založiť si môj vlastný. Moc sa mi páči, že jedlo, ktoré varíš je skutočné a zaujme na prvý pohľad :) Môj foodblog funguje len veľmi krátko, tak by bolo pre mňa veľkým potešením, keby si naň hodila očkom :) → http://nutri-licious.blogspot.sk/

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. Ahoj Ema, ďakujem za milé slová a pochvalu :-) Gratulujem k založeniu blogu a nech sa dobre bloguje! :-) Už ťa aj sledujem ;-)

        Odstrániť
      2. Skoro som odpadla, keď som zistila, že práve TY si môj prvý následník! Veľmi si to cením a ďakujem :)

        Odstrániť
      3. Pohoda jahoda, za chvíľu ich tam budeš mať veľa, uvidíš ;-)

        Odstrániť

    Ďakujem za váš milý komentár!