streda 17. septembra 2008

Paradajkový chlieb Jamieho Olivera pečený v plechovkách

Toto je veľmi efektný spôsob ako si upiecť chlieb, ktorý navyše aj skvele chutí. Nápad pečenia v konzervách mám od Jamieho Olivera. V tomto chlebe nájdete kúsky paradajok a pečeného cesnaku.


Jediné, s čím je trochu viac roboty sú konzervy. Horný okraj konzerv po otvorení ostane dosť ostrý, takže ho treba zatĺcť dohladka kladivkom.
_________________________________
Potrebujeme:
- 30 g droždia
- 30 g medu
- vlažná voda
- 0,5 kg polohrubej múky
- 0,5 kg hrubej múky
- 30 g soli
- 1 kg paradajok, najlepšie čerešňových na vetvičke
- 1 hlávka cesnaku
- 1 hrsť bazalkových lístkov
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie (ja dávam čerstvo mleté korenie štyroch farieb)
- 1-2 sušené čili papričky
- extra panenský olivový olej
- 8 plechoviek

1. Paradajky poukladajte na plech, popichajte nožom. Hlavičku cesnaku priežne prekrojte a dajte na plech. Navrch natrhajte bazalku, okoreňte, osoľte, posypte rozdrvenými čili papričkami a pridajte 2-3 šplechy olivového oleja. Pečte hodinu pri 150 stupňoch.

2. Nechajte ich vychladnúť. Cesnak vytlačte zo šupiek. Vyberte si asi 8 pekných paradajok na ozdobu. Z ostatných odtrhnite stopky a popučte/pokrájajte ich na kúsky, popučte aj cesnak, zoškriabte z plechu všetko dobré. Odložte si do nádoby kúsky paradajok, cesnaku a všetky zvyšky z plechu - čiže zlejte aj olej, bazalku, jednoducho všetko.

3. Urobíme si najprv kvások; do misky si dáme droždie, med a 300 ml vlažnej vody a necháme rozpustiť. Do misy dáme múku, soľ a prilejeme kvások. Začnite spracovávať cesto, kým vsiakne všetká voda. Potom si nalejte do odmerky paradajkovo-cesnakovú zmes, čo sme si odložili a dolejte toľko vody, aby ste mali 325 ml. Paradajky s vodou prilejte do cesta a vymieste ho. Vymiesené cesto nechajte kysnúť kým nezdvojnásobí svoj objem.

4. Plechovky si poriadne vysteľte papierom na pečenie.
5. Vykysnuté cesto si na pomúčenej doske rozdeľte na 8 častí. Cesto rozdeľte do plechoviek a ozdobte zvyšnými paradajkami. Ja som mala len 6 plechoviek, takže som zo zvyšného cesta urobila malý bochník, do ktorého som urobila 2 zárezy nožom. Nechajte ešte aspoň pol hodiny kysnúť. Na mojom obrázku je cesto už po druhom kysnutí, takže mi skoro povyliezalo z konzeriev. Pečte pri 180 stupňoch asi pol hodiny.

5 komentárov:

  1. Ahoj Anetka, odkedy som objavila Tvoj blog, chodim nan tak casto ako sa len da. Mas uzastne recepty a zaujimave clanky. K tomuto receptu len tolko, ze dnes existuju vynikajuce otvarace na konzervy, ktore zanechaju krasny hladky okraj na ktorom sa neda porezat. Ja mam taky s Tupperware a som s nim velmi spokojna.Nechcem robit reklamu, len poradit. To ak si chce niekto kupit otvarc na konzervy, tak sa oplati investovat a nemusi sa pouzivat kladivo. PA.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. och:( my plechovky vôbec nemáme...je to veľmi veľký rozdiel? keby som napiekla len tak ako ty ten jeden bochník? Ďakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. samozrejme, že urob len obyčajný bochník:-) konzervy sú len roztopaš:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. och super:) bála som sa, že je to nejak podstatné:) ďakujem pekne cez týždeň konečne vyskúšam:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!