sobota 17. apríla 2010

Slovenský sladkokyslý kapustový šalát

Milujem surovú kapustu a toto je spôsob, ako z nej urobiť dokonalú prílohu k pečenému mäsu. My sme ju robili naposledy k týmto pečeným údeným kolenám, čo je dosť ťažké a slané jedlo a tento šalát ho adekvátne vyváži.


_____________________________
Potrebujeme:
- 1 maličkú hlavu kapusty alebo polovicu veľkej
- 0,5 l vody
- 0,2 l octu
- 110 g cukru
- 4 guľôčky nového korenia
- 4 guľôčky čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 2 ČL soli
- cca 40 guľôčok horčičného semena

Všetky ingrediencie okrem kapusty dáme do kastrólika a privedieme k varu. Kastról dáme preč zo sporáka a necháme 15 minút postáť, aby sa vylúhovali koreniny. Zatiaľ nakrájame kapustu na tenké rezančeky. Hotový nálev precedíme a zalejeme ním kapustu. Teplý nálev obarí kapustu a tá následne trochu zmäkne. Šalát premiešame a môžeme podávať. Ak je ešte šalát príliš teplý, môžeme ho nechať ešte chvíľu ochladiť.

5 komentárov:

  1. Aj moja babicka zabarala kapustu, ale mne pride, ze prave horuci nalev znici vsetky vyznamne enzymy, ktore su typicke pre surovu zeleninu. Kedze enzymy su bilekoviny, tak horucim nalevom sa denaturuju a znicia, takze je to skoda. Ale vdaka za pomer surovin do nalevu. Ja kapustu milujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ano, viem o niceni vitaminov tymto sposobom. vzdy som bola v tom ze surova zelenina ma vzdy viac vyzivnych latok ako tepelne upravena, ale ked som sa docitala ze napr. u paradajok a aj dalsich druhoch to tak niee je, tak som sa tym prestala zapodievat :-D

    P.S. uz pracujem na navode na cistenie kalamarov :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anetka, vdaka za receptik, tento salatik mam vlemi rada, ale doma som ho nikdy nerobila, lebo som nevedela co vlastne do neho ide ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To sa nedalo jesť, kyslé ako šťovik 🤪

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!