utorok 28. septembra 2010

Jamieho pečené bravčové

Tento recept skúšala moja mama z prvej knihy Jamieho Olivera Šéfkuchár bez čapice. Taká príjemná obmena nedeľnej klasiky. Pôvodný recept je s použitím karé, mojej mame však kúpila bravčové rebrá aj s mäsom, ktoré sú na Slovensku veľmi ťažko dostať, ona ich úplne náhodou našla v jednom zašitom mäsiarstve. Boli veľmi málo tučné a bolo na nich veľmi veľa mäsa. Ako prílohu uvarila ružičkový kel, pretože už začína jeho sezóna a my ho doma milujeme a k pečenému mäsu sa skvele hodí.

____________________________________________
Suroviny:
- 2 a pol kg bravčového karé/krkovičky/rebierok...
- morská soľ
- 1 PL posekaného čerstvého rozmarínu
- 1/2 PL feniklových semienok
- 5 strúčikov cesnaku
- 8 PL balsamicového octa
- 4 bobkové listy
- 2 PL olivového oleja
- 5 stoniek vňaťového zeleru, nahrubo posekaných
- 1 veľká, nahrubo posekaná mrkva
- 1 veľká, nahrubo posekaná cibuľa

1. Do mäsa urobte zárezy. V mažiari roztlčte feniklové semienka, cesnak a rozmarínu. Do zárezov povtierajte soľ a zmes z mažiara. 

2. Do pekáča vložte bobkový lost, vlejte olivový olej a balsamicový ocot. Napokon do pekáča vložte aj mäso, obaľte ho v oleji a balsamicu a nechajte ho marinovať 30 minút. Potom pod mäso vsypte zeleninu a zeler. Podlejte troškou vody. Pečieme pri 180 stupňoch domäkka. Všetkú tekutinu so zeleninou z pekáča nazáver rozmixujeme na omáčku. 

3. Ako prílohu si môžete urobiť ružičkový kel: očistite ovädnuté vonkajšie listy a vsypte ružičky do vriacej osolenej vody a varte cca 5 minút.

2 komentáre:

  1. Anetka, ja rebra zboznujem!! U nas v DNV, tam kde nakupujem bezne dostat rebra obrastene mäsom, najradsej ich grilujem alebo peciem v rure do mäkka. Ale napr. u mojej mamy na Vychode je tiez problem zohnat taketo mäsité rebierka...tam zozenies iba take suché kosticky :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ano, ja som bola tiez prekvapena, ze co za super vec to mama kupila. boli uzasne, same masko, minimum tuku, minimum kosti

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!