nedeľa 1. mája 2011

Pečená cvikla s fetou a rascou

Keď som nedávno zavesila príspevok o pečenej cvikli s balsamicom, tymiánom a cesnakom, veľa z vás sa nadchlo, že aká je tá pečená cvikla parádna vec. Evitchka vtedy spomenula, že miluje pečenú červenú repu s fetou, čo ma veľmi zaujalo, pretože slaná feta dokonale dopĺňa jemne nasladlú chuť červenej repy. Našla som si preto inšpiráciu na BBC Good Food a pustila som sa do toho. A výsledok? Ú-ž-a-s-n-ý!

________________________________________
Ingrediencie:
- 500 červenej repy
- olivový olej
- sušené čili papričky
- 2 ČL rasce
- 200 g syra feta

Cviklu očistíme škrabkou na zemiaky a nakrájame na rovnako veľké väčšie kusy. Vhodíme ju do hrnca s vriacou vodou a keď voda začne opäť vrieť, varte repu 35 minút. Cviklu sceďte, počkajte kým sa z nej odparí para a obschne (trvá to cca 2 minúty).

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Kúsky repy porozkladáme po pekáči. Na panvici na troche olivového oleja krátko prudko opečieme rascu a posypeme ňou rovnomerne cviklu. Pečieme 30 minút.

Po 30 minútach repu posypeme rozdrobenými kúskami fety, trochou nasekanej čili papričky a pečieme ešte minimálne ďalších 20 minút.

29 komentárov:

  1. Jééé ja mám práve v trúbe tú tvoju s balsamicom a cesnakom , a neviem sa jej dočkať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. waaaw supeer:-) to som dojata! potom napis ako chutila!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hmmm, myslim,ze je fakt najvyssi cas kupit cviklu! Toto vyzera dost jedlo ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pečená cvikla je fakt úžasná. Ja ju robím s balzamikom a medom (http://kingablogger.blogspot.com/search/label/cvikla) a myslím, že aj túto s fetou vyskúš

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka, naozaj uzasna inspiracia! mna veru doteraz nenapadlo zapiect cviklicku rovno aj s fetou, naozaj velmi sikovny kulinarsky pocin :)) tak to vidim, ze ochutnavka bude uz coskoro :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. milá Anet, ked som videla tu fetu na cvikle a mne sa kusok povaloval v chladničke a cviklu som mala v trúbe, tak som tam tú fetu dala. A teda mňááám skvelááá vec

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Normálne si ma ty a Mauka nalákali na cviklu, plánujem v blízkej odbe vyskúšať, len som v obchode ešte nevidela cvikľu, musím sa poriadne poobzerať.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tiez sa na pecenu cviklu odhodlavam a ked to uz tolko ludi pochvaluje budem musiet skusit.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Pecena cvikla, to je mnamka. Musim vyskusat aj tuto kombinaciu s fetou.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Anetko, omlouvám se, že využívám komentáře, ale nenašla jsem na Tebe kontakt - ráda bych se s Tebou domluvila na jedné menší "meziblogové" spolupráci - myslíš, že by ses mi mohla ozvat na e-mail: designsilvi@gmail.com? děkuji!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Marianna: Marianka isto vyskusaj, budes nadsena ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Kinga: mnam, to musi byt super s tym balsamicom a medom! MNAAAM

    OdpovedaťOdstrániť
  13. evitchka: daj potom vediet ako chutilo ;-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ivana: isto vyskusaj:-) cviklu najdes v kazdom hypermarkete,ja som si ju tiez doteraz nevsimala, vyzera velmi nenapadne, ale naozaj ju nie je problem kupit:-) aj velke bulvy a niekedy najdes aj male gulicky. vsetky druhy su super

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Michaela: urcite skus,budes nadsena ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Anetka, dnes sa to chystam upiect :) cviklu mam velmi rada, ale nikdy som ju nejedla pecenu, tak som zvedava. Planujem este vyskusat cviklove "chipsy" pecene v rure. Neskusala si to este?

    OdpovedaťOdstrániť
  17. nie nie neskusala som este, ale recept som videla na food4fun, tak sa mozes tam inspirovat:-) http://www.food4fun.sk/stranky/november2010.html#cviklovelupienky

    OdpovedaťOdstrániť
  18. mnamky,tak toto musim vyskusat!!!bozinku,tolko super receptov tu vsade pribudlo pocas mojej "nepritomnosti",ze neviem co skor,a kam:))))

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Tuto kombinaci taky miluju a v zimním obodbí, kdy je jiné čerstvé sezónní zeleniny pomálu, jsem si jí bohatě dopřávala. Mňam, úplně bych si znovu "zařepila" :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Úžasná kombinácia, perfektné. Takto pripravenú cviklu zje aj manžel, ktorý ju v inej podobe ani neochutná. Odkedy som objavila tento Tvoj recept, patrí medzi pravidelne pripravované jedlo. Ďakujem :)Denisa

    OdpovedaťOdstrániť
  21. deniska to som rada, ze vam to obom tak chuti!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  22. AHoj Anetka,
    prosím ta, aká ma byt ta cvikla po upecení, taká tvrdsia alebo uplne makká? Prepác, ale práve teraz robím tento Tvoj receptík 2x a uz som nechala piect aj dhsie ako 30 min. este bez fety a cvikla je stale tvrdá, vidlicka uz do nech ide ale dost tazsie a to je nakrájaná aj na mensie rovnaké kusy. Pecieme ju uz 1 hod. aj 15 min. s ventilátoroma este aj pod alobalom. Neviem kde robím chybu ak sa aj dá spravit pri tomto recepte, neviem.... Prvý krát mi to velmi chutilo, len to bolo ozaj dost tvrdé, tak som sa nevzdala, dnes skusam opat. 1x som ventilátor/prudenie vzduchu nepouzila, len máme novú ruru, tak neviem ci som ja taká lavá, alebo ta rúra nie je dobrá.
    Dakujem pekne, MIrka

    OdpovedaťOdstrániť
  23. ahoj mirka, cvikla potrebuje bohuzial naozaj vela casu, kludne aj hodinu a pol. ma byt makka ako peceny zemiak - vo vnutri makka a na povrchu upecena kôrka...

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ďakujem za rýchlu odpoved... tak veru som ju piekla skoro dve hodiny, aby bola ako taká, ako píses .... ale je to dobrota :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!