sobota 9. apríla 2011

Pečená cvikla s cesnakom, balsamicom a tymiánom

Zamilovala som sa do cvikle. Nerozumiem, prečo som ju doteraz nikde nejedla v inej podobe ako zaváranú. Cítim sa veľmi ochudobnená. Už pred dvoma týždňami som robila šalát z kuskusu a varenej červenej repy, ale recept som sem nezavesila, lebo nebol zas až taký, že by za to stál. Viac mi chutila len taká samotná varená repa ako ten šalát:-D Tento krát som skúšala ďalší spôsob úpravy a to pečenie v alobale. Neskutočná dobrota! Ideálna buď ako sexi príloha alebo len taká samotná ako absolútne diétne jedlo. A to ani nevravím, aká som celá bez seba z tej krásnej ružovej farby!

Trošíčka inšpirácie z Jamie Oliver: Návrat šéfkuchára bez čapice (Jamie tam ale dal toho balsamica strašne veľa, preboha)
_______________________________________
Dávka na 500 g červenej repy:
- 500 g červenej repy
- 10 strúčikov cesnaku (nevyšúpených!)
- 3 PL nasekaných čerstvých byliniek, napr. tymián alebo aj majorán alebo oregano
- 5 PL olivového oleja
- 2 PL balsamicového octa
- korenie, soľ

1 Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Červenú repu očistíme škrabkou (doporučujem robiť do v gumených rukaviciach, aby ste nemali ešte dlho potom ružové ruky) a nakrájame na veľké mesiačiky. Cviklu položíme na veľký obdĺžnik alobalu, posypeme ju cesnakom, bylinkami, soľou a korením.

2 Alobal prehneme napoly, kraje založíme a otvoríme alobal ako keby to bola obálka, vo vnútri ktorej je cvikla. Cviklu polejeme olejom a balsamicom. "Obálku" hore prehneme, dobre stlačíme okraje a položíme celý balíček na plech a vložíme do rúry. (Ako vidíte, ja som mala dva balíčky, pretože som robila dvojnásobnú dávku.) Pečieme cca 60-80 minút.

25 komentárov:

  1. Anetka, vyborne! ja si bez cvikly uz asi ani neviem predstavit moju existenciu :)) tiez ju robievam pecenu, ci uz do polievocky alebo ako prilohu, zatial mi najlepsie smakovala s fetou a bazalkou, zuzo!..rada si ju vychutnam aj surovu vo forme stavy, vraj je to velmi dobry ocistny prostriedok na pecen a pankreas.. ruzove ruky mam teda velmi casto, takze citron to isti :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jeeej s bazalkou a fetou! super napad, dakujem! taky slany syr sa k cvikli musi perfektne hodit! isto vyskusam! a stavu by som rada ochutnala, ale bohuzial nemam odstavovac hm,,, no, mozno v buducom zivote:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja cviklu len ako zaváranu v sladko-kyslom náleve a bolo jedno obdobie, kedy mi radili, že mám piť šťavu zo surovej cvikle. Jeden pokus som podnikla, ale to bolo niečo tak odporné, že som to ani nevypila. Choroba, nechoroba, cviklovú šťavu určite nikdy nevypijem. V tvojom dnešnom článku ma pobavilo slovné spojenie sexi príloha. Ktoré jedlá ešte považuješ za sexi? :-))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mimi, skús na začiatku cviklu na polovicu s cvikľou - to sa dá

      Odstrániť
    2. Ďakujem za radu, len rozmýšľam, čo by to tak asi mohlo byť tá druhá cvikla :-) mrkva? Ak by som to ešte niekedy potrebovala, tak by som to rada vedela. Momentálne tú liečbu, pri ktorej mi to bolo doporučené, už neberiem. Našťastie. (Mimi)

      Odstrániť
    3. Mozno napr. s jablkovou stavou. Stale odporne, ale menej. A mojmu muzovi a synovi to dokonca celkom chuti. Ja cviklu mozem, ale stavu z nej v ziadom pripade. Andrea

      Odstrániť
  4. :-DDD no o niektorych jedlach sa da rozhodne povedat ze su sexi,,, rozmyslam ako to definovat... hm... jedlo je sexi,ked sa s nim clovek trosku pohra. varene vajicko na tvrdo nie je velmi sexi, ale ked ho clovek posype zeruchou, je sexi. ked mozzarellu nakrajame na kocky, vyzera ako kocky umelej hmoty. ked ju natrhame rukou, je odrazu sexi... atd:-D teda aspon takto to vidim ja, to je moje vnimanie sveta:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mnamky:)ja som pecenu cviklu objavila vdaka Evitche,a odvtedy si ju uziivame:))a stotoznujem sa aj s tvojou teoriou sexi jedal...podla mna aj taky kus krvaveho steaku na tanieri je pruudko sexii:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anetka mozem potvrdit, ze pecena cvikla je skvela dobrotka. Ja som to objavila u Evitchky. Tvoj postup je iny, tak coskoro vyskusam aj podla teba.Ada
    PS: instruktaz o sexi jedle ma skvele pobavila:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. A Addrikou sme na tom asi rovnako, aj ja som pecenú cviklu objavila ako prvu u Evitchky a cvikla teraz na velkú noc funguje tak je prílezitost vyskusat variacie.Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Anet! Moj priatel a ja cviklu milujeme, ale taktiez len v tej zavaranej podobe ju konzumujeme najcastejsie. Takze hor sa do obchodu a toto musim jednoducho vyskusat!!! Az sa mi slinky zbiehaju ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anetka, vďaka za pripomenutie, pečenú cviklu milujem!!! skúsim aj na tvoj spôsob s balsamicom...už sa tešííím...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Nebyt obrazku, tak netusim, co to ta tajmena "cvikla" je :-) Kazdopadne ji miluju na vsechny zpusoby a pecenou asi nejvic... Delala jsem z ni salat s kozim syrem a je to super dvojka - http://luciedvorakova.blogspot.com/2011/02/pecena-cervena-repa-s-polnickem-kozim.html.
    Tvoje verze vypada moc dobre, cesnek, bylinky a balsamico - mnam!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mauka: :-DDD no jasnéééé, taká poriadna flaksňa krvavého steaku je šialene sexi :-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Adriana a Archaa: Musim ist kuknut ten Evitchkin recept. to je na MMB este, ze?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Marianna: urcite vyskusaj a daj vediet, ci priatelovi chutilo ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. eve.kei: potom daj vediet dojmy;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Lucie: tvoj salat vyzera fenomenalne!!! mnaaam! naozajstna mnamka! P.S. az dnes som sa po konzultacii so spolziackami dozvedela, ze v Cesku existuje len "červená řepa" a ziaden pojem ako cvikla u vas neexistuje:-D to je sranda:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  16. diky :-)
    PS: haha, to teda je... spousta veci stejnych nebo podobnych a pak na me koukne "cvikla" a ja jsem mimo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Červenou řepu miluju na všechny způsoby, ať jako syrovou ve formě salátu, nebo v polévce, ale stejně ji mám nejradši pečenou. Dělám ji velice podobně jako ty, jen místo balsamika ji zastříknu citronovou šťávou :-) A česnek pečený ve slupce, to je kapitola sama pro sebe, ten bych mohla snad denně :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Madla: ja napodobne, peceny cesnak je bomba! ale pamatam si, ze ked som prvy krat videla ako Jamie Oliver hodil do pekaca k masu atd cele nevylupene struciky, bola som uplne zhrozena :-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Tak som to prave dopiekla, aj jednu aj druhu verziu lebo vecer mame navstevu, cviklu som kupila uz pre tyzdnom a tak prisiel jej cas, ale veru neviem ci sa docka navstevy lebo to je takaaa dobrota!! Ani neviem, ktora mi viac chuti, fakt!

    OdpovedaťOdstrániť
  20. lucka to som stastna, mne chutia tiez obe, ale tato s cesnakom a balsamicom asi o nieco viac:-D a paradoxne uplne najradsej ju mam len taku varenu nicim neochutenu:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. ahoj
    uz niekolkokrat som si tuto zdravu vec robila, dnes zas a kedze som si potrebovala overit cas tak som opat otvorila aj tento tvoj recept a ked uz som tu, tak ti napisem co som chcela uz po prvom raze, co som to robila
    neboj sa toho balsamica, ked som to robila prvy raz s tymi len dvomi lyzicami, balsamico urobilo super mnam korku len na spodkoch tych mesiacikov, nasla som si aj povodny recept a dala mnozstvo ake bolo to tam, podla mna to chuti omnoho lepsie, kedze cvikla je sama o sebe velmi sladka a to specene balsamico ju tak dobre doplni, tak skus si to niekedy urobit aj s takstrasnevelapreboha :-D mozno sa zalubis este viac :-)
    dobru chut

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Zdravím, včera som robil cviklu podľa Vášho postupu, na grilovačke. Piekol som ju v pahrebe asi hodinu a bola skvelá, mala jednoznačne najväčší úspech. Ak by som pripravil aj 3 kg, zjedlo by sa to všetko :D. Vďaka za recept.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!