sobota, 2. apríla 2011

Losos v prosciutte s bylinkovou šošovicou a špenátom podľa Jamieho Olivera

Minulý týždeň som mala doma pár hostí, ktorým som chcela uvariť niečo naozaj dobré. Po dvojdňovom prehrabávaní sa v knihách a na Internete, zvíťazil tento recept z knihy Jamieho Olivera: Návrat šéfkuchára bez čapice. Jedlo chutí fantasticky, ani to neviem vystihnúť slovami. Návšteva bola uchvátená. A ja rovnako s nimi.

___________________________________________
Ingrediencie pre 4 porcie:
- 250 g šošovice
- 4 filé z lososa bez kostí a kože (1 filet o hmotnosti cca 220 g)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 8 plátkov prosciutta (alebo inej dobrej šunky alebo slaniny ako som použila ja)
- olivový olej
- šťava z 1 citróna
- 2 veľké hrste sekaných čerstvých byliniek (petržlenová vňať, bazalka, mäta a pod.)
- 1 balenie čerstvého špenátu (v jednom balíčku sú cca 4 obrovské hrste)
- 200 ml bieleho jogurtu (nemusí byť)

1. Rúru rozohrejte na 220 stupňov. Šošovicu dajte do kastróla, zalejte vodou a varte domäkka. 

2. Zatiaľ lososové filety umyte, osušte, posypte korením a soľou a zabaľte ho do plátkov prosciutta. Časť mäsa nechajte odokrytú. Rybu aj plech na pečenie pokvapkajte olivovým olejom. Losos poukladajte na plech a pečte 10-15 minút.
3. Šošovicu sceďte a poriadne ju ochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou a 4 poriadnymi šplechmi olivového oleja. Tesne pred podávaním šošovicu vráťte naspäť na sporák na silný oheň a primiešajte do nej bylinky a špenát. Všetko miešajte a čakajte, kým špenát nezvädne. Rozdeľte na 4 taniere šošovicu a kúsky ryby. Celé jedlo môžete ešte pokvapkať posoleným a okoreneným jogurtom.

12 komentárov:

  1. Ty bláho, to musí být dobrota! Taky bych chtěla být mezi pozvanými hosty :-) Losos s vypečenou slaninkou v kombinaci s čočkou se spoustou bylinek a s mým oblíbeným špenátem je vážně bomba. Až někdy narazím an pěkného lososa, zkusím ho taky podle tebe (teda podle Jamieho .-)). Já podle Jamieho taky vařím moc ráda, má jídla nekomplikovaná, rychlá a opravdu moc dobrá.
    A tvoje realizace vypadá neskutečně sexy!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anet, skutocne skvely vyber!! take neokukane a zaroven vyborne jedlo, co si viac priat?? keby som bola tvoj host, urcite by som bola vo vytrzeni a citila sa ako keby mi jedlo serviroval sam Jamie .))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Madla: dakujem, ano, mas pravdu, bola to parada! a hlavne isla z rury neskutocna vona, takze nas to vsetkych hrozne vyhecovalo a nevedeli sme sa dockat kym to budeme moct zjest:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evitchka: :-D chcela som ohurit aspon jedlom, kedze vsetko ostatne bolo priserne, pretoze akurat prerabame dom a nemala som hosti skoro ani kde usadit a jedli sme vsetci styria pri stole 1x1 m :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jej Anetka, vidim ze si si vybrala od Jamieho recpet,ktory som uz skusala aj ja (http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=35925&user=114201), trosku som vsak pomenila prilohu podla toho co som mala doma.Kazdopadne som presvedcena, ze navsteva bola urcite spokojna:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Úžasný blog! Asi predvčerom som ho objavila a postupne si čítam všetky články (ešte nie som na konci). Na varenie nemám moc času, ale tvoje recepty sú naozaj inšpiratívne a mám chuť všetky vyskúšať. Navyše sa tvoje príspevky veľmi príjemne čítajú :-) Vidieť, že Ťa varenie baví a blog je toho dôkazom. Fakt skvelá práca!
    No, a ešte sme z jedného mesta! :-)

    Veve z veve-nails.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anetka,no,to ti verim,ze hostia boli nadseni..pri takejto dobrote sa ani inak neda:)))ja som este kombinaciu slanina(sunka)+ ryba neskusala,ale uz davno po tom poskulujem:)no,a priloha sa mi tiez veeeelmo pozdava:)a vela pevnych nervov pri prerabke zelam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. zunicka: jeeej no vidis, ja aj chodievam na MMB a tvojho lososa som si tam nevsimla :-) krasne sa ti podaril!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. veve: som velmi stastna, ze sa ti moj blog tak paci:-) prebehla som tvoj nechtovo-lakovy blog a som bola uplne vo vytrzeni, lebo ja milujem vsetky mozne kriklave a vyrazne laky, som nimi posadnuta:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mauka: dik Matka, vyskusaj urcite dakedy, je to fakt dobrota :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Anet! Toto vyzera super! Ja som minule robila tazky experiment so sosovicou s paradajkami a sladkou smotanou, vznikla z toho taka omacka sosovicova. Ked sa to varilo, som myslela,ze to skonci v kosi, ale chutilo to super. Bolo to jedno z tych jedal, ktore lepsie chuti ako vyzera ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. :-D ale ano, nahodou preco nie, viem si to predstavit, mohlo to chutit naozaj dobre!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!