Dukanova diéta

Na túto podstránku blogu Aneta Goes Yummi plánujem postupne pridávať recepty vhodné na Dukanovu diétu.

Vysvetlivky: BD = bielkovinový deň, BZD = bielkovinovo-zeleninový deň
____________________________________
Hlavné jedlá


Vajíčkový nákyp s mletým mäsom, špenátom a artičokmi
BZD, 2. fáza 
/4-6 porcií/
- 1 malá cibuľa
- 1 paprika
- 500 g mletého mäsa, ja som použila morčacie
- 1/2 ČL rímskej rasce
- 1/2 ČL oregana
- čili, ak si trúfate :-)
- malý balíček čerstvého baby špenátu
- 11 vajec
- korenie, soľ
- 1 konzerva, resp. pohár nakladaných artičokov
- 2 jarné cibuľky
1. Predhrejte rúru na 180 stupňov. Keramickú alebo sklenú zapekaciu misu vytrite olejom. Nasekajte cibuľu nadrobno a papriku na kocky. Na panvici nasucho alebo na troške oleja opečte cibuľu s paprikou. Po pár minútach pridajte mäso a opekajte, kým nie je mäso kompletne tepelne upravené, čiže cca 10 minút. Počas opekania mäsa pridajte oregano, rímsku rascu, čili, korenie a soľ. Na záver pridajte k mäsu špenát (cca 10 lístkov si odložte bokom). Miešajte už len minútu, aby sa iba trochu sparil. Mäso so zeleninou vysypte na dno zapekacej nádoby.
2. Do veľkej nádoby si rozklepnite všetky vajcia a prešľahajte ich metličkou. Osoľte ich a okoreňte.  Artičoky zlejte a nechajte odkvapkať. Ak idete použiť artičoky v slanom náleve a nie v oleji, tak ich ešte aj trochu vyžmýkajte rukami, aby v nich nebolo veľa prebytočnej vody. Ak máte celé srdiečka artičokov, nasekajte ich na drobnejšie kúsky. Na vrstvu mäsa so zeleninou rovnomerne navrstvite artičoky a zalejte ich vajíčkami. Po povrchu posypte nákyp zvyšnými špenátovými lístkami a na kolieska nasekanou jarnou cibuľkou. Pečte cca 35 minút.
(Ak vám ostanú zvyšky, môžete ich zamraziť. Tento nákyp chutí totižto stále skvele aj po rozmrazení.)

__________________________________
Pečený losos s dijonskou horčicou
BD, BZD, 1. fáza, 2. fáza 
recept je z blogu Downshiftology a postup si môžete dokonca pozrieť aj na tomto videu
- 600 g lososa
- pol šálky dijonskej horčice
- 1 zväzok petržlenovej vňate, nasekaný nadrobno
- 1 PL citrónovej šťavy
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- korenie, soľ
Predhrejte rúru na 200 stupňpv. Položte lososový filet (v celku alebo nakrájaný na porcie) kožou dole na papier na pečenie na plech alebo do zapekacej formy. V miske zmiešajte všetky ostatné ingrediencie a touto ochutenou horčicou natrite losos rovnomerne po povrchu. Pečte cca 20 minút (záleží od hrúbky lososa). Servírujte ihneď.

__________________________________
Tofu so zeleninou a shirataki ryžou na ázijský spôsob
BZD, 2. fáza 
/2 veľké porcie/
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 4 baby pak choi (prípadne ich môžete nahradiť tretinou čínskej kapusty alebo úplne inou zeleninou - napr. šampiňónmi)
- 3+2 PL sójovej omáčky
- 1 zarovnaná PL nastrúhaného zázvoru
- zväzok čerstvého koriandru
- 400 g tofu
- 1 PL ryžového octa (prípadne bieleho vínneho octa)
- 1 ČL brezového cukru
- 2 porcie shirataki ryže
1. Tofu obaľte do papierových utierok a zatlačte ho dlaňou, aby ste z neho vytlačili prebytočnú vodu. Nakrájajte ho na cca 8 mm hrubé plátky. Na plochej veľkej panvici opekajte nasucho plátky tofu na strednom plameni cca 7 minút z jednej a potom 7 minút z druhej strany. V malej miske si zmiešajte 2 PL sójovej omáčky, ocot a cukor.
2. Kým sa vám opeká tofu, úapriku, cuketu a dužinaté časti pak choi nakrájajte na kocky. Opečte ich posutpne (cca v 3 várkach) vo woku nasucho alebo na pár kvapkách oleja. Na záver pridajte aj nasekané zelené časti pak choi a opekajte ešte pol minúty. Hotovú zeleninu premiešajte s 3 PL sójovej omáčky, zázvorom a nasekaným koriandrom.
3. Keď je tofu opečené a zhnednuté, odložte panvicu preč zo sporáka a ešte zahorúca zalejte tofu pripravenou zmesou sójovej omáčky, octu a cukru. Premiešajte, aby sa všetky plátky obalili rovnomerne. Omáčka rýchlo vsiakne do tofu, resp. sa odparí. 
4. Pripravte shirataki ryžu podľa návodu na obale. Podávajte ju s opečenou zeleninou a plátkami tofu.

__________________________________
Pečená hliva s karfiolovou kašou
BZD, 2. fáza 
Tento skvelý recept z blogu Hodně domácí nájdete tu. Avšak samozrejme masla treba použiť výrazne menej a parmezán je na vás - ja som použila asi 2 hrste. Myslím, že to nie je až taký veľký prehrešok a bez neho by to bola nuda.

__________________________________
Pak choi na pare so zázvorom, cesnakom, sójovou omáčkou a kuracím steakom
BZD, 2. fáza 
- 1 kuracie prso
- korenie, soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- 3-4 hlavy pak choi alebo 6 baby pak choi
- 1 ČL strúhaného zázvoru
- 2 PL sójovej omáčky
Mäso pozdĺžne prerežte na 2 tenšie filety (ak si netrúfate na pečenie v celku), osoľte a okoreňte ho. Cesnak nakrájajte nadrobno. Nasucho alebo na minimálnom množstve oleja opečte cesnak zhruba 1 minútu a premiestnite ho do misky. Na panvici následne opečte mäso z oboch strán nasucho alebo na minimálnom množstve oleja. Medzitým pripravte pak choi: väčšie hlavičky rozrežte pozdĺžne na polovice a baby pak choi ponechajte vcelku. Dajte ich na paru a po cca 4 minútach vyberte von. Do misky s cesnakom pridajte sójovú omáčku, zázvor a premiešajte ich. Naservírujte na tanier pak choi rovnomerne ochutené zázvorom, sójovkou a cesnakom. Podávajte s kuracím steakom.

__________________________________
Losos na japonský spôsob s rezancami shirataki
BD, 1. fáza, 2. fáza 
- 1 porcia cestovín shirataki
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru (príp. 1/2 ČL mletého)
- 1 ČL brezového cukru
- 1 ČL vínneho octa (resp. citrónovej šťavy)
- 1 lososový filet (cca 250 g)
Uvarila som si shirataki rezance a kým sa varili, zmiešala som v miske sójovú omáčku, zázvor, cukor a ocot. Lososový filet som nakrájala na kocky, opiekla som ich nasucho na panvici z oboch strán po 2 minúty a nazáver som ich zaliala prichystanou zmesou zo sójovej omáčky. Nechala som to len prevrieť, cca 30 sekúnd a hotovo :-) Jedlo som ešte ozdobila žeruchou.

BZD verzia:
Počas zeleninových dní odporúčam pridať aj špargľu - klikni sem  

__________________________________
Shakshuka či menemen: rýchle letné vajíčka s chuťou Blízkeho východu
BZD, 2. fáza 
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem. Syr feta samozrejme vynechajte a klobásu nahraďte nejakou nízkotučnou údeninou.

__________________________________
Kuracie prsia caprese
BZD, 2. fáza 
/3 porcie/
- 3 kuracie prsia
- aspoň 20 lístkov bazalky
- 1 mozarella light alebo 1 vanička mini mozarella guličiek light
- 1 konzerva cherry paradajok
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL oregana
- korenie, soľ
Mäso osoľte, okoreňte. Urobte do pŕs zárezy. Vložte ich do zapekacej misy. Do zárezov vložte bazalku a mozarellu. Konzervu paradajok zmiešajte s oreganom a cesnakom, prípadne i trochu dosoľte. Prsia polejte paradajkami a pečte neodokryté cca 40 minút na 180 stupňoch. Po dopečení môžete pekáč ešte nechať naďalej odokrytý, aby sa ešte vyparila prebytočná voda alebo môžete do paradajkovej omáčky na dne pekáča vmiešať 1 ČL škrobu na zahustenie, priviesť opäť k varu a nechať 1 minútu prevrieť. Ja osobne som nezahusťovala, len som to nechala odpariť.

__________________________________
Rýchle čínske kuracie špízy piatich vôní so zeleninovými stuhami
BD bez šalátu, BZD, 1. fáza bez šalátu, 2. fáza 
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem.


_________________________________
Guľôčky z mletého morčacieho alebo hovädzieho mäsa
BD, BZD, 1. fáza, 2. fáza 
Toto je jeden zo starších receptov na mojom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem. Ja ich robievam najčastejšie z mletého morčacieho, ale môžete použiť i chudé hovädzie alebo kuracie. Počas prvej fázy a bielkovinových dní mrkvu samozrejme vynechajte. Počas bielkovinovo-zeleninových dní ju tam smelo pridajte. Mrkvu môžete nahradiť aj napríklad nastrúhanou cuketou, avšak nezabudnite cuketu po nastrúhaní vyžmýkať.

_________________________________
Bravčová panenka so zeleninou a shirataki na ázijský spôsob
BZD, 2. fáza 
/3 porcie/
- 1 bravčová panenka
- 2 ČL korenia piatich vôní
- 2 rôznofarebné papriky
- 4 jarné cibuľky
- kus zázvoru o veľkosti palca
- 2 strúčiky cesnaku
- sójová omáčka
- 3 porcie shirataki cestovín
1. Pripravte si shirataki cestoviny podľa návodu na obale. Nakrájajte si papriky na tenké rezančeky. Cesnak a zázvor očistite a nakrájajte na malilinké kocky alebo ich nastrúhajte/prelisujte. Jarné cibuľky nakrájajte na šikmé kolieska. 
2. Panenku v celku posypte korením piatich vôní a soľou. Opečte ju sprudka v celku na panvici postupne aspoň zo 4-5 strán po 3-4 minúty z každej strany. Ak je vaša panenka príliš dlhá, rozrežte ju na dve časti, aby sa vám zmestila do panvice, ale potom nezabudnite sprudka opiecť aj tento priečny rez. Kým sa panenka opeká, vyhrejte si hlbšiu nádobu tak, že do nej nalejete vriacu vodu na pár minút. Následne vodu vylejte a vložte do nej odpočívať dopečenú panenku. Nádobu uzavrite vrchnákom alebo prekryte alobalom. Nechajte ju odpočívať 10-15 minút. 
3. Zatiaľ si dokončite shirataki so zeleninou: vo woku na 1 ČL oleja opekajte jarnú cibuľku s paprikou cca 5 minút. Pridajte zázvor a cesnak a miešajte ďalšie 2 minúty. Napokon dochuťte sójovou omáčkou podľa chuti. Primiešajte cestoviny shirataki. Rozdeľte na 3 porcie a servírujte s plátkami panenky.

_____________________________________
"Hemendex" s dúhovým mangoldom a jarnou cibuľkou
BD, BZD, 1. fáza, 2. fáza 
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem.


____________________________________
Karí sépie alebo ryba s rezancami shirataki
BD, 1. fáza, 2. fáza 
Je treba riadne improvizovať, lebo urobiť dobrú karí omáčku podčas bielkovinových dní je dosť výzva:-)


- 1-2 strúčiky cesnaku
- hrsť sépií, už nakrájaných na kúsky (ja som použila mrazené a už narezané do mriežky) alebo 1 filet bielomäsej ryby nakrájaný na kocky
1/2 ČL karí korenia
- 1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL zázvoru
- 1 PL rybacej omáčky
štipku čili
- trocha nízkotučného mlieka
- 2 PL nízkotučného jogurtu
- nasekaný čerstvý koriander na záver (bohužiaľ ja som tentokrát nemala)
- 1 porcia shirataki
Opiekla som na pár kvapkách oleja cesnak, pridala som umyté a osušené sépie, miešala som všetko asi 2 minúty a potom som pridala karí korenie, kurkumu, zázvor, rybaciu omáčku, čili a zaliala som to troškou nízkotučného mlieka a dusila som to asi minútku. Odložila som ich z ohňa a keď trošku schladli, primiešala som jogurt, aby som vytvorila aspoň trochu krémovú konzistenciu. Podávame s cestovinami shirataki.

BZD verzia, 2. fáza
Na záver primiešajte do hotovej kari omáčky aj sparenú brokolicu, špenát, , šampiňóny, zelenú fazuľku, výhonky fazule mungo, plátky mrkvy alebo papriku. Pre konkrétnejšiu predstavu kliknite sem

_____________________________________
Treska s glazovanou cibuľkou a zelerovou kašou
BD, BZD, 1. fáza, 2. fáza 
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem.


_____________________________________
Grilovaná bravčová panenka v medovo-sezamovej glazúre
BD, BZD, 1. fáza, 2. fáza 
 Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem. Med samozrejme vynechajte.


__________________________________
Dukanovská pizza
BD, BZD, 1. fáza, 2. fáza
- 1 a pol, resp. 2 PL ovsených otrúb (záleží od toho, v ktorej ste fáze)
- 1 PL nízkotučného jogurtu
- 1 vaječný bielok, príp. celé vajce
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 2 PL paradajkovej omáčky, ideálne domácej, aby v nej nebol pridaný cukor
- 1 zarovnaná ČL oregana
- polovica konzervy tuniaka vo vlastnej šťave alebo šunka
Rúru predhrejte na 200 stupňov. V miske zmiešajte otruby, jogurt, bielok a štipku soli. Plech vysteľte papierom na pečenie a vylejte naň cesto. Rozotrite ho lyžicou do tvaru kruhu. Pečte 5 minút. Potom cesto vytiahnite, rozotrite naň, paradajkovú omáčku, posypte ju oreganom, čiernym korením a kúskami tuniaka, resp. šunky. Pečte ešte 5-10 minút.

_____________________________________
Bravčová panenka piatich vôní s čínskou kapustou
BZD, 2. fáza 
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem.


__________________________________
Mleté mäso so špenátom, šampiňónmi a kaparami 
BZD, 2. fáza 
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem. Lieskovce samozrejme v recepte vynechajte.


__________________________________
Kurací pseudoperkelt so šampiňónmi a shirataki
BZD, 2. fáza
/na 2 porcie/
- 1 malá cibuľa
- 2 kuracie prsia alebo 2 vykostené kuracie stehná
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1/2 ČL mletej rasce
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ
- 250 g šampiňónov
- cca 150 ml nízkotučného mlieka
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 2 porcie cestovín shirataki
Nasucho alebo na pár kvapkách oleja opečte na veľkej panvici nadrobno nakrájanú cibuľu. Po minúte pridajte na kocky nakrájané mäso a naďalej sprudka opekajte na najsilnejšom plameni 2 minúty. Pridajte mletú papriku, rascu, soľ, korenie a na plátky nakrájané šampiňóny. Miešajte a keď začnú šampiňóny púšťať vodu, stiahnite plameň, zakryte panvicu pokrievkou a duste cca 5 minút, kým nebude mäso tepelne upravené. Na záver v studenom mlieku rozmiešajte škrob a za stáleho miešania ho pridajte k mäsu so šampiňónmi. Miešajte ešte cca 1 minútu, prípadne pridajte mlieko, korenie alebo soľ podľa potreby. Rozdeľte perkelt na 2 porcie a podávajte s cestovinami shirataki.

__________________________________
Pečené kukuričné kura v božskej Jamieho barbecue marináde
BD, BZD, 1. fáza, 2. fáza 
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Cukor nahraďte brezovým a kečup nahraďte kečupom light. Pre zobrazenie receptu kliknite sem.

__________________________________
Jednoduché a rýchle thajské tuniakové placky Gordona Ramsayho s koriandrovým dipom
BD, BZD, 1. fáza, 2. fáza 
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem.

_____________________________________
Šaláty
Údený losos s červenou repou, chrenovým cottage cheesom a kaviárom
BZD, 2. fáza
Tento recept na štýlové predjedlo, príp. šalát, je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem.


____________________________________
Šalát z baby špenátu, údenej makrely a červenej repy
BZD, 2. fáza
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem..


____________________________________
Kalerábový alebo zelerový šalát s údenou rybou
BZD, 2. fáza
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem.


_____________________________________
Polievky
Ázijský vývar v rôznych verziách
BD, BZD, 1. fáza, 2. fáza 

Základom je pripraviť si ochutený vývar. Na 1 porciu priveďte k varu 400 ml slepačieho, kuracieho, rybacieho alebo hovädzieho vývaru (ja mám vždy pripravený domáci v mrazničke). Pridajte 1 hviezdičku badiánu/anízu, 1 PL nastrúhaného zázvoru (môžete dať i sušený mletý), 2 ČL sójovej omáčky a nechajte povariť aspoň 5-10 minút. 



BD: V prvej verzii som do vývaru na záver pridala na kúsky nakrájané sépie, shirataki široké rezance a varila som polievku ešte 2 minútu. Porciu som už len posypala nasekaným koriandrom.


BZD: V druhej verzii som vopred dala namočiť sušené judášove ucho a huby šitake (po uvarení huby zdesaťnásobia svoj objem, takže stačí naozaj len troška). Tie som následne varila vo vývare, kým neboli mäkké. Dve minúty pred dovarením môžete i pridať rezance shirataki. Súčasne som na panvici opiekla na kocky nakrájané tofu, ktoré som na záver prisypala do vývaru. Polievku som servírovala s citrónom a jarnou cibuľkou.


BZD: V tretej verzii som len jednoducho nakrájala hovädzie varené mäso z polievky na rezančeky, dve minúty som povarila shirataki rezance, všetko som zaliala ochuteným vývarom a servírovala som polievku s citrónom a pórom.




________________________________
Minestrone s rybou
BZD, 2. fáza 
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem.

_____________________________________
Čínska rybia polievka Ra-sant
BZD, 2. fáza 
Tento recept je aj na mojom hlavnom blogu. Pre jeho zobrazenie kliknite sem.
_____________________
Dezerty
Skvelý, naozaj skvelý cheesecake
BD, BZD, 2. fáza 
/1 cheesecake s priemerom 23 cm/
Cesto:
- 4 vajcia
- vami zvolené sladidlo (ja som použila 4 PL erythritolu)
- 2 PL ovsených otrúb
- 2 PL kakaa
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
Tvarohový krém:
- 750 g nízkotučného tvarohu
- 2 vajcia a 1 žĺtok
- vami zvolené sladidlo (ja som použila 3 PL tekutého umelého sladidla)
- vanilkový extrakt alebo aróma
Želatínová vrstva (nemusí byť):
- 1 balíček čírej tortovej želatíny
- 250 ml limonády alebo šumienky s umelým sladidlom, napr. Bolero
1. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Oddeľte bielky od žĺtkov. Vyšľahajte žĺtky so sladidlom. Pridajte otruby, kakao a prášok do pečiva a šľahajte ešte minútu. V ďalšej mise vyšľahajte bielky dotuha a zľahka ich vmiešajte k žĺtkom. Cesto vylejte do formy o priemere 23 cm a rovnomere uhlaďte. Formu vložte do rúry, stiahnite teplotu na 150 stupňov a pečte 15 minút.
2. Zatiaľ mixérom zmiešajte dohladka všetky ingrediencie na krém. Po 15 minútach vyberte formu z rúry. Cesto narastie a bude sa tváriť ako nedopečená piškóta. Tvarohový krém navylejte na cesto, ale po lyžiciach ho rovnomerne porozmiestňujte po celom korpuse. Zakryte formu alobalom a pečte ďalších 90 minút.
3. Ak chcete, môžete pridať i želatínovú vrstvu. Podľa návodu na obale pripravte želatínu s limonádou alebo šumienkou. Ešte teplú ju nalejte na vrch vychladnutého cheesecaku.

____________________________________
Dokonalé tiramisu
BD, BZD, 2. fáza 
/6 porcií/
- 4 vajcia
- 2 PL brezového cukru alebo iného sladidla v adekvátnom množstve
- 2 zarovnané PL kukuričného škrobu
- 2 PL ovsených mletých otrúb
- 1 ČL prášku na pečenie
- 300 ml naozaj silnej kávy, vlažnej alebo studenej
- 1 ČL rumovej arómy
- 100 ml horúcej vody
- 1 balíček klasickej mletej želatíny (t.j. 2 a pol ČL)
- 175 g bieleho nízkotučného jogurtu
- 500 g nízkotučného tvarohu
- cca 2 PL tekutého umelého sladidla, príp. brezový cukor
- 1 ČL vanilkovej arómy, prípadne i viac
1. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Žĺtky vyšľahajte s cukrom/sladidlom do peny. Pridajte škrob, otruby a prášok do pečenia. Šlahajte ešte minútu. V druhej nádobe vyšľahajte bielky dotuha a zľahka ich vmiešajte k žĺtkom. Cesto vylejte na malý (polovičný) plech, prípadne do kruhovej tortovej formy, ktoré budú vystlané papierom na pečenie. Pečte cca 20 minút. Upečené cesto vyklopte a strhnite z neho hneď aj papier na pečenie. Pôjde to trochu ťažšie, lebo cesto bude naozaj veľmi hebké.
2. Kým cesto chladne, zmiešajte kávu s rumovou arómou. Odložte ju zatiaľ bokom. Do väčšej misy nalejte jogurt. V pohári bokom rozmiešajte želatínu s horúcou vodou. Prilejte želatínu k jogurtu a dobre ich premiešajte metličkou. Následne pridajte tvaroh, cukor/sladidlo a vanilkovú arómu a všetko dôkladne premiešajte.
3. Pripravte si formu o objeme aspoň 1,5 litra, prípadne jednotlivé poháre, do ktorých chcete tiramisu pripraviť. Na spodok rozotrite tretinu krému. Na ňu položte polovicu korpusu. Polejte ho rovnomerne polovicou kávy. Následne rozotrite na cesto ďalšiu tretinu krému. Naň dajte druhú polovicu cesta, ktoré polejte zvyškom kávy a zakryjete poslednou vrstvou krému.
4. Vložte do chladničky na aspoň 3 hodiny. Servírujte posypané kakaom.

____________________________________
Citrónovo-kokosový koláč
BD, BZD, 2. fáza 
/inšpirovala som sa týmto citrónovým koláčom/
/4-6 porcií/
Cesto:
- 4 vajcia
- vami zvolené sladidlo (ja som použila 2 PL brezového cukru)
- 4 PL ovsených otrúb
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 PL kukuričného škrobu
- strúhaná kôra z 1 citróna
- šťava z polovice citróna
Plnka:
- 400 nízkotučného mlieka
- 1 kokosový puding
- vami zvolené sladidlo
- 250 g jemného nízkotučného tvarohu
- 6 plátkov želatíny (ale podľa mňa by stačilo aj len 5)

1. Predhrejte si rúru na 180 stupňov. V mise vyšľahajte 3 bielky dotuha. V druhej mise vyšľahajte dopenista 1 celé vajce, 3 žĺtky a sladidlo. Pridajte otruby, prášok do pečiva, citrónovú šťavu a kôru. Napokon zľahka vmiešajte bieky a vylejte cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 25 minút. Cesto po dopečení odlepíme od papiera na pečenie a necháme vychladnúť.
2. Pripravte si plnku. Uvarte puding s mliekom a sladidlom. Nechajte ho vychladnúť. Následne primiešajte tvaroh. Želatínu pripravte podľa návodu na obale. Vmiešajte do nej najskôr len pár lyžíc pudingovo-tvarohovej zmesi, dobre premiešajte a následne pridajte všetok zvyšný krém a dôkladne premiešajte.
3. Cesto rozrežeme do kríža na 4 časti, takže nám vzniknú 2 obdĺžniky. Tieto vrstvíme na seba a striedame ich s vrstvami krému. Koláč necháme stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.

____________________________________
Kinder mliečny rez
BD, BZD, 2. fáza 
Cesto:
- 4 vajcia
- 1 PL kukuričný škrob (Gustin)
- 3 PL odtučnené kakao
- 2 PL vlažnej vody
- sladidlo (ja som použila 2 PL brezového cukru)
Plnka:
- 500 g nízkotučného krémového tvarohu
- 2 – 3 plátky želatíny (ja som použila 2)
- sladidlo podľa chuti
- vanilkový extrakt
1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridáme škrob, kakao a vodu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zmiešame s cestom.
Veľký plech vystelieme papierom na pečenie, cesto rozotrieme (cca 2 cm od okrajov) a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 20 minút (v strede rúry). Z teplého cesta opatrne odstránime papier a rozkrojíme ho po dĺžke na 2 časti (čiže z veľkého obdĺžnika nám vzniknú dva menšie obdĺžniky).
2. Plátky želatíny namočíme v 3 PL studenej vody. Tvaroh premiešame so sladidlom a vanilkovým extraktom. Želatínu rozpustíme a zmiešame s tvarohovým krémom (postup je na obale želatíny). Krém som nechala najskôr mierne stuhnúť v chladničke a až potom som ho navrstvila na cesto. Hotový koláč necháme stuhnúť v chladničke.

____________________________________
Panna cotta s rebarborou
BZD, 2. fáza 
/3-4 porcie/
- 1 balíček klasickej mletej želatíny (t.j. 2 a pol ČL)
- 100 ml horúcej vody
- 500 g nízkotučného jogurtu
- sladidlo podľa vášho výberu
- vanilkový extrakt, príp. aróma
- 3 stonky rebarbory
- strúhaná kôra z 1 pomaranča
- mäta na ozdobu (nemusí byť)
1. Do misy nasypte želatínu a prilejte vodu. Dobre želatínu rozmiešajte kovovou metličkou a postupne počas stáleho miešania pridávajate jogurt po lyžiciach. Po 3-4 lyžiciach prilejte už celý zvyšok jogurtu. Dochuťte sladidlom a vanilkovým extraktom. Dobre premiešajte a rozdeľte do 3-4 pohárov. Poháre dajte zatiaľ do chladničky.
2. Rebarboru ošúpte škrabkou a nakrájajte na 1 cm hrubé kolieska. Vsypte rebarboru do hrnca, pridajte pomarančovú kôru, 4 PL vody a vami zvolené sladidlo. Zakryte pokrievkou a nechajte dusiť cca 5 minút za občasného miešania. Keď rebarbora zmäkne, ochutnajte ju a podľa potreby ju ešte doslaďte. Nechajte ju bokom odokrytú vychladnúť a trochu odpariť.
3. Po zhruba hodine, keď rebarbora vychladne a jogurt už trochu stuhne, rozdeľte rebarborový kompót do jednotlivých pohárov. Poháre ozdobte mätou a nechajte ešte aspoň hodinu v chladničke.

____________________________________
Vanilkový pseudocheesecake s kávovou želatínou
BD, BZD, 2. fáza 
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 2 vajcia
- 2 ČL kukuričného škrobu
- sladidlo podľa vášho výberu
- vanilkový extrakt, príp. aróma
- 1 balíček čírej želatíny na tortu
- 2 PL instantnej kávy
Vymiešala som tvaroh s vajíčkami, škrobom, sladidlom a vanilkovým extraktom. Vyliala som všetko do kruhovej formy o polomere 18 cm a piekla som cca 35 min pri 180 C. Keď sa už cheesecake v strede len minimálne triasol, nechala som ho úplne vychladnúť. Potom som želatínu zmiešala v hrnci s 250 ml vody, sladidlom a kávou. Priviedla som to k varu, nechala trochu schladnúť a poliala som ňou cheesecake.

_____________________________________
Chlieb a pečivo
Dukanovský chlieb na 4 dni
BD, BZD, 1. fáza, 2. fáza 
- 2 vajcia, príp. len 1 vajce a 1 bielok
- 175 g nízkotučného tvarohu
- 6 PL ovsených otrúb v 1. fáze alebo 8 PL v 2. fáze
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, ak chcete chlieb taký pevnejší, aby ste si z neho mohli urobiť napríklad sendvič so sebou do práce, resp. 1 celý balíček prášku do pečiva, ak ho chcete taký nadýchaný a hebučký
- 1 ČL ľanového semienka (nemusí byť)
- štipka soli
- 1/2 ČL celej alebo mletej rasce
- príp. aj 1 ČL sušených byliniek
Všetky ingrediencie dobre zmiešajte. Cesto vylejte do nepriľnavej formy na pečenie. Pečte cca 30 minút na 180 stupňov. Po upečení si chlieb rozdeľte na 4 porcie na 4 dni.

________________________________
Dukanovské žemle na 4 dni
BD, BZD, 1. fáza, 2. fáza 
- 6 PL ovsených otrúb v 1. fáze diéty alebo 8 PL v 2. fáze
- 3 PL psyllium
- 1 PL proteínu - nemusí byť (ja nedávam)
- 1 balíček sušeného droždia
- soľ, mletá rasca alebo iné koreniny na dochutenie ako napr. sušený cesnak
- 250 g jemného nízkotučného tvarohu
- 3 vajíčka (ja dávam len 2 celé a 1 bielok)
Všetky ingrediencie dobre zmiešajte. Vytvarujte 4 žemle alebo bagetky. Cesto je veľmi mazľavé a ťažko sa s ním pracuje, ale veľmi pomáha voda; buď si namočte ruky alebo stále oplachujte vo vode lyžicu, s ktorou žemle tvarujete. Pečte na 200°C cca 25-30 minút do zhnednutia.

2 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!