Konečne som vyskúšala Key Lime Pie a nadávam si, že som to odkladala tak dlho. Toto vidím na môj stály hit. Je to koláč, ktorý máte urobený za 40 minút aj s umytím riadu a jeho chuť je jedna báseň. Kombinácia kondenzovaného mlieka a limetiek je neskutočná, koláč je sladký a aj kyselkavý, jednoducho veľmi fresh. Key Lime Pie sa robí buď s krehkým maslovým cestom alebo urýchlená verzia so sušienkovým základom ako pri cheesecaku. Ja som si vybrala tú urýchlenú verziu, lebo som bola v riadnej časovej tiesni a myslím, že key lime pie s klasickým cestom asi ani nikdy robiť nebudem, pretože mi táto verzia veľmi chutí a naozaj jej nič nechýba.
A ešte jedna vec: na fotke hore nemám pri koláčiku žiadnu šľahačku, pretože som fotila v zhone. Vy ju ale rozhodne nevynechajte, šľahačka príjemne zjemňuje kyslosť a sladkosť Key Lime Pie.
____________________________________
Ingrediencie:
- 5 žĺtkov
- 450 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- šťava zo 6 limetiek
- minimálne 250 ml smotany na šľahanie
- 180-200 g sušienok, ideálne pol na pol vanilkové a kakaové
- 100 g roztopeného masla- 5 žĺtkov
- 450 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- šťava zo 6 limetiek
- minimálne 250 ml smotany na šľahanie
1. Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Tortovú formu o priemere 23 cm vyložíme na dne kruhom papiera na pečenie. Sušienky rozdrvíme a prilejeme k nim maslo. Zmes zmiešame rukami a roztlačíme ju po dne formy na rovnomernú vrstvu a dobre ju utlačíme prstami. Sušienkový základ dáme piecť do rúry na 10 minút. Po upečení dáme formu von z rúry a necháme ju chladnúť.
2. Zatiaľ v mise mixérom zmiešame žĺtky, do ktorých postupne pridávame kondenzované mlieko. Na záver prilejeme limetkovú šťavu a všetko dobre zmiešame. Krém vylejeme na sušienkový základ a pečieme 20 minút.
3. Koláč necháme po upečení vychladnúť a potom ho chladíme v chladničke minimálne 3 hodiny. Každý kúsok podávame s veľkým kopčekom šľahačky.
zboznujem key lime pie :) a ten tvoj vyzera uzasne, hned by som si dala kusok :)
OdpovedaťOdstrániťjej,aky krasny "key-limeťák" sa ti vydaril:)ja nan tiez nedam dopustit,a na nasej svadbe mal z torticiek snad najvacsi uspech:)
OdpovedaťOdstrániťChocoRRoL: dakujem, ano, je to strasna mnamka, ja nan tiez stale myslim:-D
OdpovedaťOdstrániťMauka: to vaaazne? :-D to je super:-D lebo ked sme ten kolac s petom ochutnali, tak som hned vykrikla, ze toto urcite musi byt na nasej svatbe:-DDD tak vidim ze ten nazor zdielas:-)
OdpovedaťOdstrániťMám rada koláčiky, ktoré sú šťavnaté a ktoré nie sú veľmi sladké. Preto mi chutia rýchle smotanovo-piškótové torty preložené bobuľovým ovocím. Toto asi niekedy vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťvyskúšaj a daj potom vedieť ako chutilo ;-)
OdpovedaťOdstrániťAnetka, krasne sa ti vydaril. Ja som ho robila iba raz, a asi naposledy. Nam doma vobec nesadol, aj napriek kyselkavej limetkovej chuti bol pre nas prilis sladky a bojovali sme s nim velmi dlho. Ale kolko ludi, tolko chuti, no nie? ;)
OdpovedaťOdstrániťTeda Anetka, vyzera uzasne! Velka dobrotka, vystizne si to napisala: "tvari sa nenapadne,ale.....":)
OdpovedaťOdstrániť:-) presne tak... ale nabuduce to musim nejako viac vyparadit, asi to upeciem do nejakych mensich foriem alebo co...
OdpovedaťOdstrániťHmm, tak ten určitě vyrobím! Slíbila jsem švagrové na narozeniny sice cheesecake, ale myslím, že nikdo nepozná, když místo cheesecaku udělám takovouhle dobrůtku. Díky moc za tip a za ušetřenou práci! vypadá božsky!
OdpovedaťOdstrániťtak toto urco skúsim, len dnes som uz robila makový tak asi nabuduce
OdpovedaťOdstrániťAhoj Anet! ja som ho robila uz davnejsie, musim povedat,ze je vyborny. Rychlo hotovy a vysledok neskutocne dobryyyyy ;o)) Nikto sa nestazoval ;o)
OdpovedaťOdstrániťKrásny koláčik Anetka!!! ja som ho tiež ešte neskúšala, ale keď o ňom čítam takmer samé chvály, dlho to už asi nevydržím:))
OdpovedaťOdstrániťKey Lime Pie už mám na seznamu toho, co chci ukuchtit :D už hooodně dlouho, takže jsem moc ráda, když jsem si tu přečetl, jak je dobrý. Mimochodem vypadá opravdu moc dobře! A navíc kondenzované slazené mléko je můj mega MEGA oblíbenec :D :D
OdpovedaťOdstrániťAdusha: bojovali ste s nim???? cozeeee???? :D boze vidis no to je sranda, u nas sa vsetci nan vrhli a moja mama zjedla dva obrovske kusy naraz a ani pri tom nedychala a to ona sa vzdy tak strasne ovlada a skoro vobec nemaskrti :-DDD
OdpovedaťOdstrániťMadla: som velmi rada, ze si sa rozhodla pre tento recep, urcite s nim tuspejes! ;-)
OdpovedaťOdstrániťArchaa: Ano Slavka, videla som na tvojom blogu ten paradny makovy, mnam, hned som vyhladla :-)
OdpovedaťOdstrániťMarianna: to by som rada videla niekoho kto by sa stazoval:-D neviem si to predstavit!
OdpovedaťOdstrániťEve.kei: evka isto vyskusaj a potom daj vediet ohlasy;-)
OdpovedaťOdstrániťCatalina: dakujem Catalina, ano, je to uplna tutovka, urcite vam bude vsetkym velmi chutit!
OdpovedaťOdstrániťProsim vysvetlit aj pre menej chapavych, to kondenzovane mlieko ma byt sladene alebo nesladene? Lebo som dnes v obchode zistila ze existuje take aj onake.
OdpovedaťOdstrániťSLADENE!!! a ospravedlnujem sa, mala som to naozaj do toho receptu dopisat, idem to opravit!
OdpovedaťOdstrániťJaj ved to nevadi, asi kazdy pochopil okrem mna :) Najprv som myslela ze sladene, lebo tam nejde cukor, potom som citala ze niekomu sa kolac zdal prilis sladky, tak reku ci nie to nesladene. Urcite niekedy vyskusam! Hned po mrkvickovej torte.
OdpovedaťOdstrániťdobry vyber, vybrala si si snad tie najlepsie torty na svete :-)
OdpovedaťOdstrániťTak toto musím vyskúšať,pie vyzerá naozaj úžasne.
OdpovedaťOdstrániťSylvia: urcite vyskusaj, je to jeden z najlepsich a zaroven najjednoduchsich kolacov ake som kedy jedla!!!
OdpovedaťOdstrániťNo u nás práve poputoval rovno do koša. Neviem či nesadol len nám, ale nikdy viac!
OdpovedaťOdstrániťahoj anonym, preco putoval do kosa? co konkretne nechutilo? :-O ma to zaujima, pretoze vacsinou su vsetci z tohto kolaca nadseni, je to taka americka klasika... a ked tak, tak ludom prekaza to, ze je velmi sladky. co vam vadilo?
OdpovedaťOdstrániťTááák, a už sa aj chladí v chladničke, som zvedavá či sa podaril :)
OdpovedaťOdstrániťPODARIL !! Veľmi dobrý koláčik :)
OdpovedaťOdstrániťsom velmi rada!!! ja pokladam key lime pie za jeden z najlepsich na svete, dufam, ze u vas doma je rovnake nadsenie:-)
OdpovedaťOdstrániťAhoj, Anetka! Chcela by som ťa súrne poprosiť o radu ohľadom key lime pie. Robila som ho podľa tvojho receptu asi pred rokom. Všetkým veľmi chutil, ale mala som s ním iný problém - dostať ho z formy:
OdpovedaťOdstrániťMám odopínaciu formu, podobne ako na obrázku, ale limetová náplň sa mi na ňu prilepila, teda som ju musela zoškrabať a potom formu opatrne odlepiť. Ďalší problém bol s odlepením samotného koláča od spodnej časti formy. Mala som na spodku papier na pečenie, ale ten celý navlhol a nešiel odlepiť od formy ani od koláča (možno by išiel, ak by som koláč obrátila naruby...). Nakoniec sa mi ho vôbec nepodarilo preniesť na tanier a musela som ho servírovať na tej spodnej časti formy. Keď sa nakrájal, od papiera už našťastie išiel odlepiť : )
Tak by som ťa veľmi chcela poprosiť o radu, ako toto vyriešiť, lebo koláčik by som zajtra večer chcela znova urobiť. Keby si mi mohla napísať presný postup, ako si koláč dostávala z formy : ) Alebo je možné, že je problém v použitých keksíkoch? Ja som dávala Bebe.
Vopred veľmi pekne ďakujem
Soňa
ahoj sona, keksikovy korpus urob nielen po dne, ale aj 2 cm do vysky po obvode. napln sa tam potom vleje a nebude sa dotykat okrajov formy. co sa tyka odliepania od dna, ja tento kolac servirujem rovno zo spodu formy na pecenie, vsetky tieto kolace s keksikovym zakladom sa nedaju vybrat, bohuzial.
Odstrániťdufam ze som pomohla;-)
aneta
Dakujem, dobre vediet : )
OdstrániťSona
Ahoj Anetko, tak se mi koláček chladí v ledničče. Vypadá parádně a já se už nemůžu dočkat. Jinak moc chválím blog, akorát s ním mám jeden velký problém, nedokážu se od něj většinou odrhnout do té doby, než si řeknu, že ten a ten recept musím zkusit:-D. Zatím všechno, co jsem dělala, dopadlo na jedničku. Děkuju moc za inspiraci a jen tak dál:-).
OdpovedaťOdstrániťAhoj Anetka, chystám sa spraviť tento limetkový koláčik, len mám otázku - pečieš ho rovnako ako ten perníkový cheesecake, teda formu obalenú v alobale a vo vodnom kúpeli, aby vrch koláča nepopraskal, alebo to pri tomto lime pie tak netreba ? Vďaka za odpoveď.
OdpovedaťOdstrániťNie, piekla som ho iba normálne... bez vodného kúpeľa :-) Funguje to i bez neho :-)
OdstrániťAnetka, kolac je vynikajuci, chutil mojej rodine (aj Australcanovi) aj kolegom, stava sa sucastou mojich najoblubenejsich receptov. Rada varim, ale pecenie nie je moja silna stranka a tento recept zvladne aj zaciatocnik a zozne uspech. Dakujem za tvoj blog, pokracuj a inspiruj :) Dana
OdpovedaťOdstrániť