sobota 30. júla 2011

Paella s králikom, garnátmi a chorizom

Oslava narodenín prebehla celkom zúfalo. Ryža v paelle štrajkovala a nie a nie sa dovariť a moja piňa colada cupcakes dopadli tak katastrofálne, že ich sem ani nemienim zverejňovať. Niekedy sa proste nedarí. Paella bola nakoniec ale naozaj perfektná, garnáty sú proste jednotka.

__________________________________
Ingrediencie:
- 1 králik
- olivový olej
- 200 g vylúpaných garnátov (čerstvých alebo rozmrazených), príp. kreviet
- 200 g choriza
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 červené papriky
- 2 kopcovité ČL údenej mletej červenej papriky (dá sa kúpiť napr. v Marks & Spencer)
- 1 zarovnaná ČL šafránu
- čili - podľa chuti
- 2 šálky ryže
- 3 šálky vody
- 1 kocka slepačieho bujónu v bio kvalite bez glutamátu
- 300 g mrazeného hrášku alebo 1 malá konzerva sterilizovaného
- 2 hrste nasekaných fazuľkových luskov na dlhšie kusy
- soľ, korenie
- 1-2 citróny

1. Králika vykostíme a mäso nakrájame na kúsky o veľkosti štyroch súst. Kúsky mäsa okoreníme a osolíme. Veľkú panvicu na paellu alebo niečo podobné (ja som použila veľký liatinový pekáč) dajte na sporák, rozohrejte v nej trochu olivové oleja a opečte na nej kúsky králika, stačí po 5 minút z každej strany. Králika vyberieme z panvice a dáme bokom. 

2. Nakrájame si nadrobno cibuľu, cesnak a na väčšie kúsky nakrájame aj chorizo. Do panvice, v ktorej sme doteraz opekali mäso, vsypeme chorizo a opečieme ho, kým z neho nevytečie tuk. Potom pridáme cibuľu, cesnak a dusíme, kým cibuľa nezačne mäknúť. Potom prisypeme aj na veľké kusy nakrájanú červenú papriku a pravidelne miešame.

3. Zatiaľ si dáme do rychlovarnej konvice 3 šálky vody. Ryžu poriadne prepláchneme.

4. Keď je cibuľa dostatočne opečená a paprika tiež zmäknutá, prisypeme údenú mletú červenú papriku, čili a šafrán. Poriadne okoreňte čerstvým mletým korením. Pridáme prepláchnutú ryžu a všetko zalejeme horúcou vodou. Prilejeme slepačí vývar. Pridáme kúsky králika. Prisypeme hrášok (ak nemáte mrazený hrášok, ale iba sterilizovaný, teraz ho nepridávajte, ale vmiešajte ho až úplne nazáver do hotovej paelly) a nasekané fazuľkové lusky. Paellu osoľte tak, aby keď ochutnáte vodu, ktorou je všetko zaliate, budete cítiť jemné presolenie. Paellu zakryte a buď varte 17 minút alebo ju vložte do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov a tiež ju tam nechajte 17 minút. Ja mám osvedčenejšiu prípravu v rúre.

5. Po dovarení ryžu ochutnajte a ak ešte nie je úplne dovarená, vráťte ju na sporák alebo do rúry. Na tanier si rozložte garnáty a posypte ich korením, soľou a šťavou z polky citróna. Na panvici opečte na olivovom oleji garnáty z každej strany  po dve minúty. Opečené garnáty zamiešajte do hotovej paelly. Ku každej porcii dajte veľký mesiačik citróna alebo ju rovno polejte trochou citrónovej šťavy.

8 komentárov:

  1. Tak toto musí byť iná pecka, priznám sa, že nielen garnáty ale ani králika som ešte nejedla :(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jeeeeej Anetka. Ake rovnake chute sme mali. Ja som pridala recept na Jambalyu s krevetkami a tuniakom:) Oprav si vetu: Kurca vyberieme z panvice.... (kralika). Paella ci Jambalya, vsetko jedno. Jednoducho vyborna papkanica:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. wow zrovna som nakukala k Adriane a tu dalsia dobrota!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adriana: :-DDD jeziss dik za opravenie, to som cela ja, vsetko len rychlo, rychlo a nic po sebe nekontrolujem:-D a tvoju jambalyu som uz kukala, dobrota neskutocna:-O

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Michaela: diik Miska! a mas krasnu novu fotku!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem za skvelý recept. Cez víkend som varila a bolo to výborné. Ten zajac mal trochu chuť ako kur. prsia, tak nabudúce skúsim aj z toho. Máte skvelé recepty...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. to som stastna, dakujem za pochvalu:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. dakujem, ano, koreniny v paelle dost potlacia typicku chut kralika, to je pravda.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!